Η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ μιλάει στην «Κ»: Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου

Η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ μιλάει στην «Κ»: Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου

Είναι τεράστια θλίψη μέσα σε ένα ΑΕΙ να διώκεται ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος επειδή τόλμησε να πει την άποψή του

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου είπαν “άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Δεν επιδιώκουν διάλογο, θέλουν συμμόρφωση στις υποδείξεις τους. Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου», λέει στην «Κ» η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Ζήτησε διαμαρτυρίες χωρίς τοξικότητα, χωρίς βία.

Μίλησε για ανοιχτή σχολή και όχι κλειδαμπαρωμένες αίθουσες. Γι’ αυτά, η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στοχοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών που την «προπηλακίζουν» στη σχολή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαιτούν την παραίτησή της από τη θέση του προέδρου. Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους – σε απόφαση εξέφρασε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου. Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους».

Η ανάρτηση

«Η αρχή έγινε διότι στο Facebook κοινοποίησα ανάρτηση που ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ούτε βία. Αυτά δεν συνάδουν με καμία διαμαρτυρία, πόσο μάλλον ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία. Κάποιοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι χαρακτηρίζω φασίστες όλους τους φοιτητές και ότι είμαι εχθρός της κοινωνίας που διαμαρτύρεται για την τραγωδία των Τεμπών. Πρόκειται για μια επίθεση απρόκλητη, εντελώς ακραία στο πρόσωπό μου».

Μετά την ανάρτησή της, φοιτητές πήγαν στο γραφείο της Βάνας Νικολαΐδου «προκειμένου να τοποθετηθεί για την αισχρή ανάρτησή της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών». Συγκεκριμένα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook υποστήριξε πως «οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, με βασικό αίτημα την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους, ότι είναι φασίστες», όπως ανέφερε η παράταξη Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής (ΣΑΦ-ΕΑΑΚ) που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Μάλιστα, η παράταξη επικρίνει την καθηγήτρια ότι «στοχοποιεί αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων».

«Θα ήθελα να μπορώ να συζητήσω με τους φοιτητές, αλλά σε τέτοιες κινητοποιήσεις δεν μπορείς να συνομιλήσεις. Κραυγάζουν, με οχλοβοή και απειλές σού επιτίθενται, ζητώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους. Θέλουν συμμόρφωση με τις υποδείξεις τους», σχολίασε χθες στην «Κ» η κ. Νικολαΐδου.

Η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ μιλάει στην «Κ»: Μου θυμίζουν τάγματα εφόδου-1
Η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου.

«Δύο κοινωνίες»

Χθες, στην είσοδο του κτιρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αναρτήθηκε πανό που ζητάει την παραίτηση της καθηγήτριας από τη θέση του προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και σήμερα θα συζητηθεί σε νέα συνέλευση φοιτητών. Στο ίδιο κλίμα, ενόχλησε και η πρόσφατη αντίδραση της κ. Νικολαΐδου στην κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής, με αποτέλεσμα ορκωμοσία νέων πτυχιούχων να γίνει σε διπλανό κτίριο. «Είχαμε ένα φωτισμένο κτίριο γεμάτο με νέους πτυχιούχους και τις οικογένειές τους, το οποίο είχε επιλεγεί επειδή το κεντρικό κτίριο είναι κλειδαμπαρωμένο, σκοτεινό, υπό κατάληψη. Η εορταστική διάθεση στην τελετή ορκωμοσίας έμοιαζε να βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα σε όσους προσπαθούν να καταλύσουν τον τρόπο ύπαρξης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δύο κοινωνίες, δύο πανεπιστήμια», ανέφερε.

«Αισθάνομαι θλίψη και τεράστιο θυμό. Δέχθηκα μηνύματα από φοιτητές οι οποίοι με ευχαριστούν επειδή μιλώ. Στη γενική συνέλευση, μειοψηφικές ομάδες απειλούν τη μεγάλη μάζα των φοιτητών, τους εκφοβίζουν ώστε να μην εκφράζουν αντίθετη άποψη σε όσα θέλουν αυτές οι ομάδες να επιβάλουν. Είναι τεράστια θλίψη μέσα σε ένα ΑΕΙ να διώκεται ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος επειδή τόλμησε να πει την άποψή του», προσθέτει η ίδια στην «Κ», τονίζοντας: «Διδάσκω Πολιτική Φιλοσοφία και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ολοκληρωτισμό. Κάνω αυτή τη δουλειά διότι πιστεύω σε κάποιες αρχές που επιθυμώ να τις μεταδώσω σε νέους ανθρώπους, και στην περίπτωση που διαφωνούν να το κάνουν συζητώντας μαζί μου και όχι απειλώντας με. Οχι, δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω. Οχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή