Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για το κόμμα του Κασιδιάρη

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για το κόμμα του Κασιδιάρη

Στις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος - Ελληνες στις εκλογές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου άρχισαν να «τρέχουν» από χθες οι προθεσμίες που προβλέπονται για την ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο των πολιτικών κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές. Το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, επικεντρώνεται στην απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο για το κόμμα του Hλία Κασιδιάρη, άλλοτε ισχυρού στελέχους της Χρυσής Αυγής, που εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης. Η ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, είναι το «χαλί» πάνω στο οποίο θα πατήσει το Ανώτατο Δικαστήριο για την περίπτωση του Κασιδιάρη.

Η απόφαση θα ληφθεί από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τη νομιμότητα συμμετοχής ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων στην εκλογική διαδικασία. Με βάση τον νέο νόμο, τον οποίο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε συνταγματικό πριν από την ψήφισή του (ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξαν επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση), προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το «κλειδί» της επικείμενης κρίσης του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς μπορεί να εμφανιστεί κομματικός σχηματισμός στον οποίο ο ίδιος να μην είναι στην πρώτη γραμμή.

Η τελική απόφαση ενδέχεται στο μέλλον να αποτελέσει αντικείμενο κρίσης ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Το άλλο που φέρνει προς κρίση ο νέος νόμος είναι αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, κάτι που συναρτάται με την ύπαρξη καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο που έχει εισαχθεί με τον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι ο Αρειος Πάγος μπορεί και αυτεπάγγελτα να ελέγξει για τη νομιμότητα συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές, ζητώντας δεδομένα και στοιχεία προς τούτο.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία στον Αρειο Πάγο θα «τρέξει» ως εξής. Κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του (αυτό γίνεται για πρώτη φορά) ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο από κάθε πολιτικό σχηματισμό το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου 2023, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφανθεί για το Εθνικό Κόμμα-Ελληνες, καθώς και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για προφανείς πολιτικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς, καθώς υπήρξαν τοποθετήσεις συνταγματολόγων περί αντισυνταγματικότητάς του, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτελέσει αντικείμενο κρίσης και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή