Τρένα: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στο πρώτο βαγόνι ο Γεραπετρίτης

Τρένα: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στο πρώτο βαγόνι ο Γεραπετρίτης

«Απλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος, επανεκκίνηση δρομολογίων και ανάταξη της ασφάλειας οι προτεραιότητές μας», ήταν τα τρία ζητήματα που προέταξε ο υπουργός Επικρατείας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τα πρώτα δρομολόγια επιβατικών τρένων, πάνω από ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο πρώτο δρομολόγιο, με αναχώρηση από τον σταθμό Λαρίσης και προορισμό την Καλαμπάκα, ταξιδεύουν ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και στελέχη της Hellenic Τrain.

Σε δηλώσεις του στις κάμερες, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι: «Σήμερα έχουμε την επανεκκίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας για την Βόρεια Ελλάδα για Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα με μια μικρή χρονική υστέρηση καθώς είχε προγραμματιστεί για προχθές. Είμαστε μέσα στο πρόγραμμά μας όσον αφορά στο σύνολο σχεδόν των αμαξοστοιχιών. Aπομένει ο προαστιακός σιδηρόδρομος για το Κιάτο που θα εκκινήσει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τα οποία γίνονται κυρίως για την ανάδειξη του φωτισμού μέσα σε σήραγγες».

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την Hellenic Train.

«Αναβαθμίσαμε το επίπεδο ασφαλείας ώστε οι επιβάτες να νιώσουν εμπιστοσύνη και να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους», σημείωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά ζητήματα που αναδείχθηκαν από την τραγωδία στα Τέμπη:

  1. Να πέσει άπλετο φως στο ζήτημα του δυστυχήματος και να αναδειχθούν οι ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν. «Η έρευνα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα».
  2. Να υπάρξει επανεκκίνηση των δρομολογίων με ασφάλεια.
  3. Το τρίτο είναι η ανάταξη τους επιπέδου ασφάλεια των σιδηρόδρομων σε ένα πιο μόνιμο επίπεδο. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ώστε όλες οι συμβάσεις σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον κύριο άξονα να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε ένα απολύτως ασφαλές δίκτυο όπως προβλέπεται σε όλα τα διεθνή standards».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι θα πάει στη Γαλλία όπου θα έχει συνεργασία, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών.

«Στόχος μας είναι να έχουμε έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που θα αναπτυχθεί και θα είναι από τους κορυφαίους της Ευρώπης. Είναι χρέος μας προς τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Ο σιδηρόδρομος θα γίνει μέσο ασφαλές που θα εξυπηρετεί την κοινωνία» κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δρομολόγιο της Ηellenic Train ξεκίνησε στις 08:28 από τον σταθμό Λαρίσης προς Καλαμπάκα και το δεύτερο δρομολόγιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:28 και θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα, μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του δικτύου με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα. Μειωμένα δρομολόγια, χαμηλές ταχύτητες/μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT