«Πληγές» στο σχολικό δίκτυο του Βύρωνα

«Πληγές» στο σχολικό δίκτυο του Βύρωνα

Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο όπου πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες, προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα σχολεία της περιοχής, σύμφωνα με όσα καταγγέλει η Ένωση Γονέων Βύρωνα. Τι απαντά ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης στην «Κ»

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία του Βύρωνα, εκεί όπου πριν από δύο περίπου εβδομάδες το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο, συγκρότημα που στεγάζει περίπου 800 μαθητές και χτίστηκε το 1965, έκλεισε, λόγω πτώσης σοβά από τη μετόπη της ταράτσας, στο προαύλιο του σχολείου.

Την ώρα που πραγματοποιούνται εργασίες στο εν λόγω συγκρότημα, με τους μαθητές να βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση, η Ένωση Γονέων Βύρωνα καταγγέλλει πως άλλο ένα σχολικό συγκρότημα είναι επικίνδυνο λόγω δομικών προβλημάτων, ωστόσο, παρά τη διαπίστωση του προβλήματος πριν από ένα χρόνο, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχει γίνει ακόμα καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της ζημιάς.

«Να σημειώσουμε καταρχάς πως είναι προς τιμήν του δημάρχου, το ότι πραγματοποίησε προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία της περιοχής πέρυσι (σ.σ. μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, του υπουργείου Εσωτερικών), πριν αυτό παραγγελθεί με γενικευμένο τρόπο από την Πολιτεία, όπως συμβαίνει τώρα», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Βαρσαγάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και συνεχίζει: «παρόλα αυτά, για σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε σε κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται δύο δημοτικά και τμήματα τεσσάρων νηπιαγωγείων, οι γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό ενημερώθηκαν για το πόρισμα με 14 μήνες καθυστέρηση».

Ο λόγος για το 1ο και 6ο δημοτικό σχολείο του δήμου Βύρωνα αλλά και τμήματα του 2ου, του 5ου, του 8ου και 9ου νηπιαγωγείου, τα οποία πρέπει να περάσουν από Β’ βάθμιο προσεισμικό έλεγχο, μιας και στον Α’ βάθμιο εντοπίστηκαν δομικά προβλήματα.

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρσαγάκης: «Σύμφωνα με την από 12/02/2022 βαθμονόμηση του ΟΑΣΠ, τα σχολεία κατετάγησαν στην κατηγορία Α’ (υψηλή προτεραιότητα) και απαιτήθηκε για αυτά δευτεροβάθμιος έλεγχος, καθώς διαπιστώνεται: “ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του Β’ ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα”. Μιλάμε για σχολείο στο οποίο περνούν κάθε μέρα την πόρτα 800 μαθητές και το οποίο χρονολογείται στο 1923, κτίριο που εγκαινίασε ο Βενιζέλος και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων αναφέρει σε αυτό το σημείο ότι παρόλο που έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη διαπίστωση του προβλήματος, δεν έχει ξεκινήσει ο Β’ βάθμιος έλεγχος. «Ξέρετε πώς το μάθαμε; Βρήκαμε μόνοι μας το έγγραφο στη “Διαύγεια”, το οποίο αναφέρεται σε Β’ βάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα συγκεκριμένα σχολεία», λέει ο κ. Βαρσαγάκης, τονίζοντας πως η θέση των γονιών είναι πως για ένα θέμα ασφάλειας σαν κι αυτό, ο δήμος δεν θα έπρεπε να μπλέξει σε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης κονδυλίων εκ νέου, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αλλά να χρηματοδοτήσει μόνος του τον έλεγχο, ο οποίος σύμφωνα με τoυς γονείς, θα κόστιζε περίπου 5.400 ευρώ.

«Πληγές» στο σχολικό δίκτυο του Βύρωνα-1
Στο πόρισμα του Α’ βάθμιου προσεισμικού ελέγχου τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ άλλων, αναφέρεται και μία σεισμογενής ρωγμή, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαρσαγάκης: «Ο προϋπολογισμός του δήμου για τα σχολεία είναι 115.000 ευρώ ετησίως και ενώ οι γονείς κατανοούμε ότι δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των 19 σχολείων της περιοχής, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν σοβαρή για να μείνει τόσο καιρό κρυφή. Ήδη μετράμε πολλές πληγές στο σχολικό δίκτυο της πόλης: Ειδικό Σχολείο που μένει στα χαρτιά, 4ο Δημοτικό, κλειστό (σ.σ τα παιδιά μεταφέρονται λόγω προβλήματος στο κτίριο, με πούλμαν της Περιφέρειας στον Καρέα σε άλλο χώρο), 1ο Γυμνάσιο κλειστό, 1ο Λύκειο κλειστό, 1ο και 6ο δημοτικά “ακατάλληλα”. Οι γονείς απαιτούμε Β’ βάθμιο, συνολικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία της περιοχής, με κρατική χρηματοδότηση, ο οποίος θα είναι πιο λεπτομερής, για να έχουμε πια μια συνολική εικόνα του τι συμβαίνει».

«Πληγές» στο σχολικό δίκτυο του Βύρωνα-2
Νεότερο κτίριο στο συγκρότημα όπου στεγάζονται τα δύο δημοτικά σχολεία και τμήματα τεσσάρων νηπιαγωγείων του Βύρωνα.

Τι απαντά ο δήμαρχος Βύρωνα

Ερωτηθείς για το θέμα, ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, απαντά καταρχάς, πως μετά τον Α’ βάθμιο έλεγχο που έγινε πέρυσι, ο ίδιος ρώτησε τα κλιμάκια που τον πραγματοποίησαν, αν το συγκεκριμένο πόρισμα σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος για το σχολείο με τους τεχνικούς να τού απαντούν, πως τα παιδιά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σχολείο. «Θεωρήσαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει άμεσoς κίνδυνος. Στη συνέχεια, η οικονομική επιτροπή του Δήμου κατέθεσε την αίτηση για έγκριση χρηματοδότησης, τον περασμένο Ιούλιο», λέει στην «Κ» ο κ. Κατωπόδης.

Ο ίδιος παραδέχεται πως η γραφειοκρατία μέχρι να έρθει η ώρα του Β’ βάθμιου ελέγχου οδήγησε σε χρονοκαθυστέρηση: «Ζητήσαμε χρήματα για τον Β’ βάθμιο έλεγχο, πάλι μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης“, μιας και το υπουργείο Εσωτερικών μάς είχε πει ότι θα ενέκρινε το κονδύλι και για τον επόμενο έλεγχο. Από το καλοκαίρι που κάναμε την αίτηση, πήραμε τελικά έγκριση τον περασμένο Ιανουάριο». 

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κονδύλια του Δήμου για να γίνει πιο γρήγορα αυτός ο δεύτερος έλεγχος – όπως αναφέρουν οι γονείς- ο κ. Κατωπόδης τονίζει ότι ενδεχομένως αυτό να είχε εγείρει άλλες αντιδράσεις από πολίτες που θα έλεγαν “γιατί ο δήμος σπαταλάει τους περιορισμένους δικούς του πόρους από τη στιγμή που υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν γι’ αυτές τις εργασίες”.

Ο δήμαρχος Βύρωνα αναφέρει πάντως πως δεν πρόκειται για «δομικά προβλήματα» αλλά για «ευρήματα», σημειώνοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο σχολείο συντηρείται τακτικά, ενώ έχουν γίνει και παρεμβάσεις όπως αλλαγή στέγης, παραθύρων, επιχρισμάτων κ.α. Όσο για τον Β’ βάθμιο έλεγχο, αυτός, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ξεκινάει στα εν λόγω σχολεία αύριο (05/04/2023), με το πόρισμα να αναμένεται, όπως αναφέρει, σε δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο που παραμένουν κλειστά, ο κ. Κατωπόδης, λέει στην «Κ» πως τα κλιμάκια των τεχνικών εργάζονται ήδη στο σχολείο για την αποκατάσταση της μετόπης της ταράτσας και πως μετά το Πάσχα οι μαθητές θα ξαναμπούν στις τάξεις τους. Σημειώνει μάλιστα πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου κάνουν διά ζώσης μάθημα στο σχολικό συγκρότημα, σε νεότερο κτίριο του 2000, δεδομένου ότι βρίσκονται στην κρίσιμη περίοδο της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τέλος, ο κ. Κατωπόδης ανέφερε πως η εν λόγω επισκευή έχει κόστος που φτάνει τις 100.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τον Δήμο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή