Τραπεζοκαθίσματα: Προσωρινό λουκέτο σε δέκα καταστήματα

Τραπεζοκαθίσματα: Προσωρινό λουκέτο σε δέκα καταστήματα

Ο Δήμος Αθηναίων θέλει να στείλει ένα πρώτο μήνυμα σε όσους καταπατούν δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σφράγιση δέκα καταστημάτων εστίασης για χρονικό διάστημα 1-5 ημερών για καταπάτηση του δημόσιου χώρου με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων δρομολογεί ο Δήμος Αθηναίων σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τα 8 από τα 10 καταστήματα που απειλούνται με κλείσιμο και τα οποία επανειλημμένως επεκτείνονται χωρίς άδεια βρίσκονται στο Κολωνάκι, ενώ ένα βρίσκεται στην Αποστόλου Παύλου και ένα στο Κουκάκι. Η διαδικασία, σύμφωνα με πηγές του Δήμου Αθηναίων, θα συνεχιστεί και με αρκετά καταστήματα εστίασης, τα οποία παρά τις προειδοποιήσεις από τη δημοτική αστυνομία επεκτείνονται χωρίς άδεια.

Ο κ. Βασίλειος Κορομάντζος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, εκτιμά ότι η ολιγοήμερη σφράγιση θα φέρει αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε συμμόρφωση επιχειρήσεις που δεν νοιάζονται για την επιβολή προστίμων και συνεχίζουν να αυθαιρετούν.

«Το να κλείσει ένα κατάστημα εστίασης για λίγες ημέρες σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να χάσει πολλά χρήματα. Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο θα πιέσει περισσότερο τους ιδιοκτήτες να τηρήσουν τον νόμο».

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρανομούν μέχρι τώρα παίζουν κρυφτό με τη δημοτική αστυνομία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τα χαρτάκια που λαμβάνουν με τα οποία τους ζητείται η απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων. Ως τελευταίο μέτρο ο δήμος μπορούσε να σηκώσει τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα –αν βρεθεί φορτηγό– και να τα μεταφέρει στις αποθήκες του. Την επόμενη ημέρα με την καταβολή προστίμου, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να πάρει πίσω τα έπιπλα που είχαν αφαιρεθεί και να τα τοποθετήσει εκ νέου.

Η εισήγηση θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή για την ποιότητα ζωής και έπειτα στο δημοτικό συμβούλιο.

Με την προσαρμογή του άρθρου 51 του νόμου 5027/2023 δίδεται πλέον η δυνατότητα στους δήμους να μην επιβάλλουν απλώς πρόστιμα αλλά και να προχωρούν σε σφράγιση για μερικές ημέρες των καταστημάτων εστίασης, τα οποία αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο «καθ’ υποτροπήν».

Στην επιχείρηση που πρόκειται να σφραγιστεί δίνεται περιθώριο πέντε ημερών προκειμένου να αποσύρει τα ευαλλοίωτα προϊόντα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναίρεση της απόφασης του δήμου. Οι σχετικές αποφάσεις, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κορομάντζο, εκδίδονται πολύ γρήγορα και έτσι προχωράει η διαδικασία.

Εως τρεις ημέρες

Η εισήγηση για τη σφράγιση των δέκα καταστημάτων αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή για την ποιότητα ζωής, ενώ το ίδιο απόγευμα το θέμα θα περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο. Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι ο ίδιος θα ζητήσει για πρώτη φορά το χρονικό διάστημα που τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά να μην ξεπεράσει τις τρεις ημέρες, έτσι ώστε να δοθεί ένα πρώτο μήνυμα στους επιχειρηματίες. «Θέλουμε να συνετίσουμε αυτούς που παραβατούν αλλά και να προφυλάξουμε όσους είναι σύννομοι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», επισημαίνει. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η επιβολή του μέτρου μπορεί να επαναληφθεί.

Πάντως, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται ακόμα και αν αποφασιστεί σήμερα το κλείσιμο των καταστημάτων, θα βάλουν ολιγοήμερο λουκέτο μετά το Πάσχα.

Φεύγουν οι ζαρντινιέρες

Χωρίς φοίνικες αλλά και χωρίς ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου θα εορτάσει η Αθήνα φέτος το Πάσχα. Εως αύριο θα πρέπει να έχει αποσυρθεί όλος ο εξοπλισμός που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του «Μεγάλου περιπάτου», ώστε να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες ο εργολάβος. Πηγές του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Οι ζαρντινιέρες και οι φοίνικες τοποθετήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 και παρά τις διαβεβαιώσεις για σύντομη παραμονή του εξοπλισμού επί του οδοστρώματος, παρέμειναν επί τριετία. Οι ζαρντινιέρες έχουν κοστίσει πάνω από 500.000 ευρώ, καθώς πρόκειται για ειδικές κατασκευές ώστε να αντέχουν τη φθορά, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων. Ο χώρος που βρίσκονταν τοποθετημένες θα πεζοδρομηθεί, ενώ εκατέρωθεν των δύο πεζοδρομίων που θα διαμορφωθούν στην Πανεπιστημίου αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 90 πλατάνια. Οι φοίνικες θα οδηγηθούν προσωρινά σε φυτώριο για να συντηρηθούν και στη συνέχεια θα φυτευθούν σε σημεία της πόλης. Οσον αφορά τις ζαρντινιέρες, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, θα μεταφερθούν στις γειτονιές της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT