Παράνομες πωλήσεις άγριων πτηνών στο παζάρι

Παράνομες πωλήσεις άγριων πτηνών στο παζάρι

Επιχείρηση απελευθέρωσης πουλιών που είχαν παγιδευτεί σε δίχτυα κυκλωμάτων στον Ανω Κορυδαλλό και στο όρος Αιγάλεω

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιοχές του Ανω Κορυδαλλού και του όρους Αιγάλεω άπλωσαν τα δίχτυα τους οι λαθρέμποροι άγριων ειδών, με σκοπό να παγιδεύσουν άγρια ωδικά πτηνά και να τα πουλήσουν στα παράνομα κυκλώματα και τις λαθραίες αγορές. Αυτή τη φορά χάλασαν τη… δουλειά συνεργεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του δασαρχείου Αιγάλεω, που κατάφεραν να ξηλώσουν τα δίχτυα-παγίδες και να απελευθερώσουν τα πουλιά που είχαν πιαστεί.

«Πρόκειται για πολύ επίμονα κυκλώματα. Καθώς η παγίδευση και εμπορία άγριων ειδών απαγορεύεται, οι επιτήδειοι κινούνται στα κρυφά. Εχουμε εντοπίσει ορισμένες φορές αγοραπωλησίες στο μεγάλο κυριακάτικο παζάρι στο Σχιστό», λέει στην «Κ» ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου. Οπως περιγράφει μάλιστα, ακόμη και στο Σχιστό οι συναλλαγές γίνονται μυστικά. «Κάποιοι του κυκλώματος περιμένουν στον δρόμο και τα πουλιά βρίσκονται σε κλουβιά μέσα στα δέντρα σε αποστάσεις 50 ή και 100 μέτρων – δεν είναι σε κοινή θέα. Ο ενδιαφερόμενος, προφανώς ενημερωμένος είτε από στόμα σε στόμα είτε με άλλους τρόπους, κατευθύνεται στον άνθρωπο που είναι στον δρόμο και μετά γίνεται η συναλλαγή», εξηγεί. Σύμφωνα με την εικόνα του ΠΕΣΥΔΑΠ, παράνομα πιασμένα άγρια πτηνά δεν εκτίθενται σε κανονικά καταστήματα, αλλά διακινούνται από χέρι σε χέρι. Εκτός εάν γίνονται δοσοληψίες στην «πίσω αυλή», «παρότι οι σωστοί επαγγελματίες δεν θα προχωρούσαν σε τέτοιες κινήσεις», σημειώνει ο κ. Γουρδομιχάλης. Οσον αφορά τις τιμές αγοράς, πάντα σύμφωνα με την εμπειρία του συνδέσμου, αυτές ποικίλουν από 20-30 ευρώ το κεφάλι για πιο συνηθισμένα είδη, μέχρι και 200 ευρώ για αηδόνια ή άλλα πουλιά, που αποτελούν ειδική επιθυμία κάποιων ατόμων.

Στο παζάρι του Σχιστού έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές έφοδοι από το δασαρχείο, την αστυνομία και τον ΠΕΣΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα την κατάσχεση και απελευθέρωση εκατοντάδων άγριων ωδικών πτηνών, καθώς και την άμεση καταστροφή των κλουβιών τους.

Τις προηγούμενες ημέρες άτομα που ήθελαν να πιάσουν και να εμπορευθούν άγρια ωδικά πτηνά είχαν απλώσει λεπτότατα δίχτυα σε περιοχές στον Ανω Κορυδαλλό και το όρος Αιγάλεω. Τα δίχτυα, τα οποία δύσκολα μπορούσαν να εντοπιστούν από τα πουλιά, έγιναν αντιληπτά από την ομάδα πολιτικής προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ. Στη συνέχεια, κλιμάκια του συνδέσμου και του δασαρχείου Αιγάλεω έσπευσαν στην περιοχή και ξήλωσαν και κατέστρεψαν τα δίχτυα, αφού προηγουμένως απελευθέρωσαν όσα πουλιά είχαν παγιδευτεί. Τόσο το είδος των διχτυών (σχεδόν «αόρατα» στα μάτια πουλιών και ανθρώπων) όσο και η έκταση που καταλάμβαναν, δείχνουν πως επρόκειτο για μια «επαγγελματική» προσπάθεια, που σκοπό είχε να διοχετεύσει τα πουλιά που πιάστηκαν στο παράνομο εμπόριο ειδών της άγριας πτηνοπανίδας, σημείωσε ο κ. Γουρδομιχάλης.

Οι παγιδευτές στοχεύουν κυρίως στην αιχμαλωσία ειδών όπως οι καρδερίνες, τα φανέτα, οι φλώροι, οι σταυρομύτες, οι βουνοπαπαδίτσες, οι τσοπανάκοι κ.ά. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται ιδιαίτερα την άνοιξη, όταν τα πουλιά ζευγαρώνουν και είναι πιο κινητικά και απρόσεκτα απέναντι στους κινδύνους. «Η παράνομη παγίδευση άγριων ωδικών πτηνών με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση αποτελεί για δεκαετίες τώρα μια μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος, η οποία συντηρείται λόγω της ύπαρξης μιας παράνομης αγοράς. Γι’ αυτό δεν απαιτείται μόνο η δίωξη των παγιδευτών των πουλιών, αλλά και των εμπόρων που τα διακινούν.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως μια ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν προσπάθεια περιορισμού του παράνομου εμπορίου αγρίων πουλιών θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παράλληλη ευαισθητοποίηση του κοινού που τα αγοράζει, διαμορφώνοντας έτσι και τις συνθήκες ζήτησής τους», σχολιάζει ο κ. Γουρδομιχάλης. Το επόμενο διάστημα η ομάδα πολιτικής προστασίας και τα περίπολα πυροπροστασίας στο όρος Αιγάλεω θα εντείνουν την προσοχή τους για δίχτυα και ξόβεργες, υπογραμμίζει ο σύνδεσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT