Δίκη για το Μάτι – Γκουρμπάτσης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε να υλοποιήσει οργανωμένη απομάκρυνση

Δίκη για το Μάτι – Γκουρμπάτσης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε να υλοποιήσει οργανωμένη απομάκρυνση

«Και να διατασσόταν οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων δεν θα υλοποιούνταν, καθώς δεν ήταν οργανωμένοι ούτε η Περιφέρεια, ούτε οι δήμοι», είπε στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι ο απόστρατος αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και να διατασσόταν οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων δεν θα υλοποιούνταν, καθώς δεν ήταν οργανωμένοι ούτε η Περιφέρεια, ούτε οι δήμοι», είπε στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι ο απόστρατος αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που ξεκίνησε σήμερα την κατάθεση του.

Ο Α. Γκουρμπάτσης, πραγματογνώμονας εγκλημάτων εμπρησμού, που διορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων, βρέθηκε ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για να καταθέσει για τα στοιχεία που περιλαμβάνει στην τεχνική έκθεση που συνέταξε σχετικά με τη φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018, που εξελίχθηκε σε εκατόμβη νεκρών.

«Μιλάμε για τη δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Την πρώτη στην Ελλάδα. Ο αρχηγός δεν συντόνιζε. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε και κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός», ανέφερε στην κατάθεσή του ο αντιστράτηγος, δίνοντας το στίγμα για την αλυσίδα των παραγόντων που μετέβαλαν την πυρκαγιά σε όλεθρο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του εισαγγελέα Εδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, ο μάρτυρας, αφού διευκρίνισε πως για την απομάκρυνση πολιτών δεν ήταν απαραίτητη η εισήγηση της Πυροσβεστικής, συνέχισε λέγοντας πως, και να λαμβανόταν εγκαίρως απόφαση, δηλαδή μέχρι τις 17.30, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, καθώς η Αυτοδιοίκηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη, όπως θα όφειλε.

Εισαγγελέας: Εσείς λέτε, πάντως, ότι ακόμα και να διατασσόταν δεν θα υλοποιούνταν;

Μάρτυρας: Ναι, οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί, όπως έλεγε ο νόμος.

Εισαγγελέας: Λέτε, δηλαδή, πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και πως η μη εισήγηση από την Πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;

Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως, εάν διατασσόταν, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα απομακρυνθεί ο κόσμος, πού θα συγκεντρωθεί, κ.λπ. και προτίμησαν να μη γίνει απομάκρυνση.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της φωτιάς από την Πυροσβεστική, ο μάρτυρας τόνισε πως η αδράνεια των αρμόδιων αξιωματικών να ενεργοποιήσουν τα εναέρια μέσα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και «κόστισε» στο τραγικό αποτέλεσμα. «Επρεπε να δράσουν τα εναέρια. Εκεί είναι το καθοριστικό. Εκεί έπρεπε να αναχαιτιστεί η φωτιά», είπε ο απόστρατος αξιωματικός και συνέχισε λέγοντας ότι, «ανεξάρτητα εάν έγινε η εισήγηση (για απομάκρυνση) ή όχι, η Πυροσβεστική έπρεπε να ενεργήσει με πολλά οχήματα για τη διάσωση των ανθρώπων. Ηξεραν πως η κατεύθυνση του ανέμου ήταν δυτική. Οφειλε ο μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να σώσει κόσμο», τόνισε ο μάρτυρας.

Κατά τον τεχνικό σύμβουλο των θυμάτων, από την προηγούμενη ημέρα, που ήταν γνωστό πως ο κίνδυνος για πυρκαγιά ήταν αυξημένος, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για αυξημένη εναέρια επιτήρηση και για γενική επιφυλακή. «Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Επρεπε να γίνει γενική επιφυλακή. Να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει. Ο κ. Φωστιέρης (διοικητής ΕΣΚΕ) μπορούσε, από το στάδιο επιφυλακής 2, να το πάει στο 3. Στη γενική επιφυλακή, σε περίπου μία ώρα φτάνει το προσωπικό. Οταν τη διατάζεις στις 17:30, μέχρι να φτάσουν στις θέσεις τους… πάει ο κόσμος, κάηκε! Ο αρχηγός και υπαρχηγός μπορούν να διατάξουν γενική επιφυλακή. Για την Αττική και ο περιφερειάρχης μπορούσε να διατάξει», τόνισε ο μάρτυρας.

Αναφερόμενος στον διοικητή του ΕΣΚΕ, τόνισε ότι, με τις επιλογές του, παρά την επικινδυνότητα της ημέρας, δεν βρισκόταν επαρκές προσωπικό στη θέση του. «Γι’ αυτό, κάποια στιγμή, έχασαν την ψυχραιμία τους και έβριζαν τον κόσμο», ανέφερε ο μάρτυρας.

Είπε επίσης πως «ήταν ατελέσφορη η προσπάθεια που έγινε με το σκάφος αερολέσχης για εναέρια επιτήρηση, δεν αντιλήφθηκε τη φωτιά. Εάν σηκωνόταν, όπως γινόταν παλιότερα, δύο καναντέρ, ένα στον νότιο και ένα στον βόρειο τομέα, δεν θα συνέβαινε αυτό. Εάν εφαρμοζόταν αυτό το σύστημα, θα έβλεπαν τις φωτιές αμέσως».

Ο κ. Γκουρμπάτσης επισήμανε, μάλιστα, πως εκείνη την ημέρα «και τα πέντε αεροσκάφη της Πυροσβεστικής ήταν διαθέσιμα για εναέρια επιτήρηση», ενώ ανέφερε πως την προηγούμενη ημέρα, και ενώ υπήρχε η γνώση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς μεγέθους 4, αεροσκάφος της Πυροσβεστικής χρησιμοποιήθηκε για αεροκομιδή, κάτι που δεν είναι στα καθήκοντα του Σώματος.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα ποιος έχει την τελική ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ο αντιστράτηγος είπε: «Ο αρχηγός προΐσταται όλων. Ο αρχηγός βοηθάται από τους υπαρχηγούς».

Οπως ανέφερε ο μάρτυρας, εκείνη την ημέρα στο ΕΣΚΕ βρισκόταν η φυσική και η πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και συνέχισε λέγοντας για τον τότε υπουργό, Νίκο Τόσκα: «Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχουν επικοινωνίες, όπως για παράδειγμα του διοικητή του ΕΣΚΕ, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα: “θα μιλήσω με τον υπουργό”. Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά».

Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα για τη φωτιά που είχε ξεσπάσει λίγο νωρίτερα εκείνη την ημέρα στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της Μotor Οil, ο κ. Γκουρμπάτσης είπε πως διατέθηκε, με εκτροπή, εναέριο, ενώ πλέον η φωτιά «ήταν έρπουσα», ύστερα από συνδρομή που ζητήθηκε από την επιχείρηση.

Εισαγγελέας: Με αυτά τα επιχειρησιακά δεδομένα που λέτε ήταν δικαιολογημένη η εκτροπή του εναέριου μέσου αντί για Ανατολική Αττική προς Motor Oil;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση! Πρώτο μέλημα του πυροσβέστη είναι να σώζει ανθρώπινες ζωές και όχι δομές.

Εισαγγελέας: Η φωτιά ήταν εκτός διυλιστηρίων; 

Μάρτυρας: Ακριβώς. 

Οσον αφορά την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων για τον κίνδυνο που πλησίαζε το Μάτι, καθώς τότε το «112» δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, ο μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες. Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής έχει μεγαφωνικό. Το ελικόπτερο της Αστυνομίας έχει επίσης μεγαφωνικό σύστημα πιο ενισχυμένο από το δικό μας. Μάλιστα, τότε, είχε κάνει και δηλώσεις ο κ. Τόσκας πως τα επιχειρησιακά μέσα της Αστυνομίας εντάσσονται στο σχεδιασμό του Π.Σ. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε στην άσκηση διά πυρός του Πυροσβεστικού Σώματος που γίνεται κάθε Μάιο». 

Στο σκέλος των ενεργειών που έγιναν για τη διάσωση πολιτών, ο μάρτυρας τόνισε πως οι διαδικασίες ξεκίνησαν μετά τις 10 το βράδυ και ενώ πλέον υπήρχαν ήδη νεκροί.

Συνήγορος προς Υποστήριξη της Κατηγορίας: Υπάρχει κατάθεση στη δικογραφία που λέει επί λέξει: «Ευτυχώς που δεν μπήκαν οι πυροσβέστες στο Μάτι διότι θα είχαν καεί κι αυτοί». Τι λέτε για αυτό;

Μάρτυρας: Εμείς μιλάμε εκ του αποτελέσματος. Οι πυροσβέστες να μπουν στο Μάτι όταν έχει κατέβει η φωτιά δεν νομίζω ότι θα έκαναν και τίποτα. Θα έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες από πριν. Το δελτίο της Πυροσβεστικής λέει πως σώθηκαν 40 άτομα, χωρίς στοιχεία και άλλο τίποτα. Εκτός εάν έβαζαν μέσα στο όχημα, στη λεωφόρο Μαραθώνος, όποιον έβλεπαν.

Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή