Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών

«Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Κοινωνίας των Πολιτών», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό σύνθημα το «είσαι κομμάτι της Αθήνας» διεξάγεται για πρώτη φορά από τον Δήμο Αθηναίων ένα Φεστιβάλ για την Κοινωνία των Πολιτών, που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, στον χώρο του Σεράφειου (στην οδό Πειραιώς) και οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο (22 και 23/4).

Μιλώντας στην «Κ», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Γκαγκάκη, τόνισε ότι η πρόθεση ήταν «να ενωθούν οργανώσεις από πολλές θεματικές, ώστε να υπάρξει συνεργασία, συμμετοχή, συμπερίληψη και να στείλουμε το μήνυμα της ένωσης». Περπατώντας ανάμεσα από τα δεκάδες περίπτερα που έχουν στηθεί, διαπιστώνεις ότι αυτό εν πολλοίς το έχουν πετύχει, καθώς υπάρχει μία έντονη ποικιλομορφία, με πανταχού παρόντα τον εθελοντισμό – την πεμπτουσία της κοινωνίας των πολιτών, με άλλα λόγια.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι πρόκειται για «μία πολύχρωμη γιορτή ευαισθησίας, προσφοράς, αλληλεγγύης και συνεργασίας, που συνδέει όλα τα κομμάτια της πόλης και των ανθρώπων της, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Συν Αθηνά». 

Οι οργανώσεις, οι φορείς και οι ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών συνδέονται μέσα από τις επτά θεματικές του φεστιβάλ: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Παιδί, Υγεία και Ευ Ζην, Πολιτισμός, Ζωοφιλία, Περιβάλλον και Βιωσιμότητα, Αλληλεγγύη.

Στα περίπτερα βρίσκει κανείς από το ΚΥΑΔΑ έως το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων και από ακτιβιστικές φιλοζωικές οργανώσεις μέχρι τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Εκεί βρίσκεται και ο «Αλλος Άνθρωπος», που μαγείρεψε για όλο τον κόσμο. 

Η ατμόσφαιρα είναι όμορφη, η μουσική γεμίζει τον χώρο, μοιάζει με μεγάλο υπαίθριο πάρτι: «Εχουμε ένα απίθανο φεστιβάλ, το πρώτο της κοινωνίας των πολιτών που γίνεται στον Δήμο Αθηναίων, με περίπου 190 οργανώσεις. Μια μεγάλη γιορτή, με δράσεις ατελείωτες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ανά μία ώρα, σε 19 διαφορετικά σημεία. Ολες οι οργανώσεις έχουν ενδιαφέρουσες δράσεις για όλες τις ηλικίες», τονίζει η κ. Γκαγκάκη. 

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-1
«Θεωρούμε ότι η Αθήνα αναπνέει μέσα από αυτές τις οργανώσεις, κάθε μία από αυτές πληρώνει το ψηφιδωτό της πόλης με τον καλύτερο τρόπο», υπογραμμίζει η κ. Γκαγκάκη

Οι συμμετέχοντες συστήνονται στο κοινό ώστε να τους γνωρίσει και να ενισχύσει την αποστολή τους.

Η Κ. Γκαγκάκη κάλεσε τους πολίτες να επισκεφτούν τον χώρο: «Είναι μια μεγάλη γιορτή, υπάρχουν ραδιόφωνα, μουσικές, συναυλίες, πάρα πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις. Οποιος έχει παιδιά, νομίζω ότι δεν θα προλαβαίνει να διαλέξει δράσεις – με πολλά μηνύματα, εκπαιδευτικά, ενδιαφέροντα. Θα υπάρχουν επίσης πολλές συναυλίες από τις 8 το βράδυ. Θα είναι ένα χαρούμενο σαββατοκύριακο».

«Ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει και να συμμετέχει, είναι μια ευκαιρία για δημιουργικό και παραγωγικό χρόνο», προσθέτει.

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-2
«Είναι μια ευκαιρία η κοινωνία των πολιτών να δείξει ζωντανά αυτό που κάνει και είναι πολύ σημαντικό», λέει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Μελίνα Δασκαλάκη

Ζύμωση πολιτών και οργανώσεων

Τα παραπάνω λόγια επιβεβαιώνει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Μελίνα Δασκαλάκη, η οποία εκτιμά ότι με την παρουσία τους εκεί «γίνεται ζύμωση και γεννούνται νέες ιδέες και συνεργασίες».

Μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι «τόσο το ΚΥΑΔΑ, όσο και ο δήμος με το τμήμα του προσφυγικού, είμαστε εδώ διότι με τις περισσότερες οργανώσεις συνεργαζόμαστε. Από το πρωί έχω μιλήσει με άλλους τόσους και έχουμε ακόμα νέες ιδέες. Αυτό που κερδίζουμε έχοντας μαζευτεί όλοι μαζί, είναι ότι γεννώνται καινούργιες ιδέες. Η όσμωση είναι το σημαντικό, όλη η Αθήνα μπορεί να περάσει από εδώ».

Και προσθέτει: «Ολοι όσοι έρχονται και βλέπουν τα δεκάδες περίπτερα λένε, “δεν ξέραμε ότι αυτό γίνεται, ότι υπάρχει αυτή η δράση, η οργάνωση, κ.λπ.”. Είναι μια ευκαιρία η κοινωνία των πολιτών να δείξει ζωντανά αυτό που κάνει και είναι πολύ σημαντικό».


Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-3
Το περίπτερο της People Behind, για την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-4
Το περίπτερο του stray.gr, ένα σωματείο για την περίθαλψη και την προστασία των αδέσποτων ζώων

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-5
Το περίπτερο της οργάνωσης +2feet, που φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα. Ολα τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων θα διατεθούν για την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-6
Το περίπτερο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, που έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες ατόμων με προβλήματα όρασης

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-7
Το περίπτερο του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων, μια προσπάθεια που διανύει το τέταρτο έτος της και συνεχίζει

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-8
Το περίπτερο της οργάνωσης Ελιξ, με έντονη ενασχόληση στον τομέα του εθελοντισμού, αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης προσφύγων


Δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς

«Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, η καρδιά της Αθήνας χτυπά στο Σεράφειο, στη μεγαλύτερη γιορτή της Κοινωνίας των Πολιτών», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Αυτό το Φεστιβάλ γίνεται η αφορμή να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Να κοιτάξουμε και να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είμαι ευγνώμων σε εκείνους που αφήνουν τον καναπέ τους, βγαίνουν εκεί έξω και στηρίζουν τους συνανθρώπους τους. Μαζί τους χτίζουμε ένα πυκνό δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς», συμπλήρωσε.

Ο «χάρτης» του Φεστιβάλ

  • 140 ενημερωτικά περίπτερα και bazaar
  • 43 παιδικές και νεανικές δράσεις και ψυχοπαιδαγωγικά παιχνίδια
  • 40  προβολές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους
  • 20 αθλητικές δραστηριότητες
  • 25 καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις
  • 15 συναυλίες και μουσικά δρώμενα
  • 30 βιωματικά εργαστήρια και παρεμβατικά workshops και
  • 18 διαδραστικές ομιλίες και συζητήσεις

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-9

Athens Civil Society Festival: Μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή για την Κοινωνία των Πολιτών-10

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη. 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του 1ου Athens Society City Festival, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή