Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Μήνυση κατά μάρτυρα από την υπεράσπιση

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Μήνυση κατά μάρτυρα από την υπεράσπιση

Ο Αλ. Κούγιας υπέβαλε μήνυση στην Αγγ. Καρατζά, η οποία είχε καταθέσει πριν από το Πάσχα και σήμερα ήρθε στο δικαστήριο για να εξεταστεί από την υπεράσπιση.

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντάσεις, μήνυση και εις βάρος της καθηγήτριας παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά, αλλά και με έντονη αντιπαράθεση της γιατρού με την υπεράσπιση για το βάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας σημαδεύτηκε και η σημερινή δικάσιμος ενώπιον του ΜΟΔ, όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε μήνυση στην Αγγελική Καρατζά, η οποία είχε καταθέσει πριν από το Πάσχα και σήμερα ήρθε στο δικαστήριο για να εξεταστεί από την υπεράσπιση.

Αφορμή για την μήνυση ήταν το γεγονός ότι η γιατρός είχε αναφέρει στην ανακρίτρια πως η επικοινωνία με το «Καραμανδάνειο» είχε γίνει μετά την ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι τον Απρίλιο του 2021, ενώ στο δικαστήριο διευκρίνισε πως η επικοινωνία ήταν πριν η Τζωρτζίνα υποστεί το επεισόδιο. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, η καθηγήτρια επιβεβαίωσε όσα κατέθεσαν για το ζήτημα αυτό οι γιατροί του «Καραμανδάνειου».

«Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε τη μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα» είπε ο Αλ. Κούγιας για τη γιατρό. Η μάρτυρας είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα πριν από την εισαγωγή της στο «Καραμανδάνειο», και κατέθεσε με βεβαιότητα στο δικαστήριο πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη για πρόβλημα στην καρδιά.

Κατά την εξέτασή της κ. Καρατζά, ο Αλ. Κούγιας, εμμένοντας στον βασικό ισχυρισμό της κατηγορουμένης πως υφίστατο καρδιολογικό πρόβλημα στο παιδί το οποίο δεν διαγνώστηκε, ρώτησε την καθηγήτρια Παιδοκαρδιολογίας για το βάρος της καρδιάς του παιδιού.

Η μάρτυρας είπε πως δεν έχει σημασία στην Ιατρική το βάρος, με τον Αλ. Κούγια να δηλώνει πως φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη ο ομότιμος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Δημήτρης Ψαρούλης, τον οποίο, όπως είπε ο συνήγορος, έχει καλέσει να καταθέσει στο δικαστήριο.

Οπως είπε ο κ. Κούγιας, «φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τον κ. Ψαρούλη, είναι τα 125 γραμμάρια. Με καρδιά βάρους 47 γραμμαρίων, το παιδί ήταν εν δυνάμει υποψήφιο να πεθάνει. Εχει δίκιο σε αυτό που λέει ο καθηγητής Ψαρούλης, τον οποίο θα καλέσω στο δικαστήριο;».

Μάρτυρας: Το παιδί είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, κανονικές φυσιολογικές διαστάσεις και, όταν πήγε στο Ωνάσειο, εξετάστηκε η καρδιά της και βρέθηκε φυσιολογική.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας, προσκομίζοντας σύγγραμμα του Βρετανού ιατροδικαστή Bernard Henry Knight, τόνισε ότι αναφέρει πως στους νεκρούς η καρδιά έχει πιο μεγάλο βάρος, εννοώντας πως η καρδιά του παιδιού ήταν ελαφρύτερη όσο η Τζωρτζίνα ήταν εν ζωή. «Ωρολογιακή βόμβα ήταν η καρδιά της Τζωρτζίνας», είπε ο συνήγορος, με τη μάρτυρα να του απαντά ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας είχε φυσιολογική λειτουργία και φυσιολογικών διαστάσεων καρδιά.

Στις ερωταπαντήσεις παρενέβη κάποια στιγμή η εισαγγελέας, όταν η συζήτηση αφορούσε μετρήσεις τροπονίνης και αν οι τιμές θα μπορούσαν να δηλώσουν πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Εχει μετρηθεί η τροπονίνη πριν την ανακοπή, όταν μπήκε στο νοσοκομείο, και ήταν μηδέν.

Μάρτυρας: Υπεραρκετό! Με τροπονίνη μηδέν τόσο λίγες ημέρες πριν την ανακοπή και με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι σαφές πως δεν έχουμε μυοκαρδίτιδα.

Σε άλλο σημείο της πολύωρης εξέτασης, όταν ο συνήγορος αναφέρθηκε σε άλλη εξέταση για μέτρηση της κινάσης κρεατίνης, η μάρτυρας αντέδρασε λέγοντας πως είναι εξέταση που αφορά τον Τρίτο Κόσμο. Ο συνήγορος ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως «Τρίτος Κόσμος είμαστε! Αυτοί οι φτωχοί γονείς έτσι αντιμετωπίστηκαν! Μην ξαναπείτε για Τρίτο Κόσμο! Οι συγκεκριμένοι γιατροί, τους οποίους λέτε τριτοκοσμικούς, το θεώρησαν σημαντικό και ήρθε η απάντηση ότι, αντί για 18, είναι 30». Στη συνέχεια ρώτησε τη μάρτυρα:

Κούγιας: Αυτή η ένδειξη έχει σχέση με την καρδιά;

Μάρτυρας: Οχι.

Η κ. Καρατζά αναφέρθηκε, εξεταζόμενη, και στη θεραπευτική υποθερμία στην οποία μπήκε, όπως κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, η Τζωρτζίνα όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ρίου. Οπως ανέφερε η μάρτυρας, υπερασπιζόμενη την επιστημονική προσέγγιση που έγινε από τον κ. Ηλιάδη στο παιδί, «αν δεν κάνουμε υποθερμία και καταστολή σε τέτοιες περιπτώσεις, τότε είμαστε κακοί γιατροί. Οταν έχει κάποιος διαταραχή στο κυκλοφορικό δημιουργούνται μικροθρόμβοι και έχουμε πρόβλημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή