Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς φωτίζει και άλλα συμβόλαια θανάτου

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς φωτίζει και άλλα συμβόλαια θανάτου

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στον φάκελο της «υπόθεσης Καραϊβάζ» σε ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε βενζινάδικο στη λεωφόρο Μαραθώνος

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως σε ορισµένα ακόμα συμβόλαια θανάτου πλην εκείνου εις βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αισιοδοξούν ότι θα ρίξουν οι αστυνομικοί του «Ανθρωποκτονιών». Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στον φάκελο της «υπόθεσης Καραϊβάζ» στον Γιώργο Μήτσου, ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε βενζινάδικο στη λεωφόρο Μαραθώνος. Σε μόλις τρεις γραμμές στο έγγραφο των 23 σελίδων αναφέρεται ότι ο ένας από τους συλληφθέντες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, 40 ετών, διατηρούσε επαφή με τον δολοφονημένο βενζινοπώλη. «Κατά το παρελθόν είχαν ελεγχθεί από κοινού σε αστυνομικό έλεγχο σε όχημα», επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 40χρονος συλληφθείς για τον φόνο Καραϊβάζ υπήρξε υπεύθυνος για την ασφάλεια του επιχειρηματία – ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ο τελευταίος, λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί, φέρεται να είχε συμφωνήσει να αντικαταστήσει τα μέλη της προσωπικής του φρουράς κατόπιν υπόδειξης του 40χρονου. Η δολοφονία είχε συμπέσει χρονικά με το διάστημα που ο επιχειρηματίας δεν διέθετε φύλαξη.

Η εκτέλεση Σκαφτούρου

Ο φόνος του 38χρονου είχε αποδοθεί στη δράση της επονομαζόμενης Greek Mafia, όπως εξάλλου και η εν ψυχρώ εκτέλεση, ενάμιση μήνα νωρίτερα, του Γιάννη Σκαφτούρου. Ο Σκαφτούρος ή Big John υπήρξε «βαρύ» όνομα στη νύχτα και δραστηριοποιείτο, όπως και ο Γιώργος Μήτσου, στην εμπορία πετρελαιοειδών.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας μηνύματα που αντάλλασσαν μέσω κινητών ο δολοφονηθείς επιχειρηματίας Γιώργος Μήτσου και ένας εν ενεργεία αστυνομικός που φέρεται να απασχολούνταν στην ασφάλειά του. Στις μεταξύ τους επικοινωνίες έκαναν συνεννοήσεις προκειμένου να τοποθετήσουν σε θέσεις-κλειδιά στην Ασφάλεια και στην Οικονομική Αστυνομία αξιωματικούς που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής τους.

Για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ συνελήφθησαν την Παρασκευή δύο αδέλφια 48 και 40 ετών. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία, με τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή να είναι προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη. Ως επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους αναφέρεται η χρήση στο σχέδιο δολοφονίας ενός λευκού βαν εταιρείας καθαρισμού που ανήκει στο μεγαλύτερο από τα δύο αδέλφια καθώς και το γεγονός ότι στο διάστημα που προηγήθηκε και ακολούθησε τη δολοφονία τα κινητά τους τηλέφωνα ήταν ανενεργά.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφερε να προσδιορίσει τον ρόλο καθενός από τους συλληφθέντες στη δολοφονία. Παραθέτει όμως στοιχεία που έχουν στόχο να καταδείξουν –δίχως πάντως να κατονομάζεται– τον ηθικό αυτουργό και άρα το πιθανό κίνητρο της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δημοσιογράφου.

Αναζητώντας τους εκτελεστές του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ, οι άνδρες του «Ανθρωποκτονιών» έχουν πέσει επάνω και σε παλαιότερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Ο ένας από τους συλληφθέντες, 40 ετών, είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα εκβιαστών που πουλούσε προστασία σε 150 καταστήματα στην Αττική. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση διώχθηκαν 37 άτομα, με τη δίκη να ολοκληρώνεται μόλις στα τέλη του 2021. Ο 40χρονος φέρεται να εισέπραττε χρήματα για προστασία από μπαρ στην περιοχή του Κεραμεικού. Με το ίδιο κύκλωμα εκβιαστών συνδέονται και τα δύο από τα τρία πρόσωπα που –πλην των συλληφθέντων– αναφέρονται στη δικογραφία Καραϊβάζ. Εις βάρος τους δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται πιθανό να κληθούν για παροχή εξηγήσεων από τον ανακριτή.

Το κατάστημα με τα κινητά

Πρόκειται για τον φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας που καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη και ένα ακόμα αρχηγικό μέλος του κυκλώματος. Η σύνδεσή τους με την υπόθεση Καραϊβάζ προκύπτει εμμέσως, αρχικά μέσω ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελοκήπους. Από εκεί προέκυψε ότι αγοράστηκαν τα δύο κινητά τηλέφωνα που οι δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του σχεδίου τους και ανήκουν σε «αχυρανθρώπους» από το Μπανγκλαντές.

Από το ίδιο κατάστημα είχε προμηθευτεί το 2015 κάρτες sim και το κύκλωμα των μπράβων που εκβίαζε 150 καφέ και μπαρ στην Αττική. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος εξετασθείς από τους αστυνομικούς δεν αρνήθηκε ότι γνωρίζει τα δύο συγκεκριμένα άτομα.

Τα ίδια πρόσωπα εμπλέκονται, σύμφωνα με πηγές της Ασφάλειας, και στη δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη τον Δεκέμβριο του 2021 σε γυμναστήριο στο Γαλάτσι. Οι πληροφοριοδότες των στελεχών της Ασφάλειας τους περιέγραφαν ως ομάδα για την οποία ανέφεραν ότι έχει κάνει «μεγάλες ζημιές» εννοώντας δολοφονίες, προειδοποιώντας ότι σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον Κοντογιώργη ή Dirty Harry. Δύο εβδομάδες αργότερα ο 38χρονος αθλητής πυγμαχίας πράγματι δολοφονήθηκε έξω από γυμναστήριο του Γαλατσίου.

Στη δικογραφία του 2015 για τη δράση της ομάδας εκβιαστών και συγκεκριμένα στη σελίδα 144 αυτής, υπάρχει αναφορά στον δολοφονημένο δημοσιογράφο. Οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει συνομιλία ενός από τα αρχηγικά μέλη της ομάδας με τον «εγκέφαλο» αυτής. Ο πρώτος ενημερώνει τον δεύτερο ότι από επίορκο αστυνομικό της Ασφάλειας πληροφορήθηκε ότι το «Εκβιαστών» διεξάγει έρευνα εις βάρος τους καθώς και ότι ο δημοσιογράφος είχε συνδράμει την προσπάθεια των αστυνομικών γνωστοποιώντας τους ένα νούμερο τηλεφώνου των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ολα τα παραπάνω θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, με νομικούς κύκλους να σχολιάζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε ορισμένα «άλματα» προκειμένου να κλείσει τον φάκελο της υπόθεσης και να τον υποβάλει στην Εισαγγελία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή