Ασκηση «Ωρίων» με συμμετοχή ΗΠΑ, Γαλλίας

Ασκηση «Ωρίων» με συμμετοχή ΗΠΑ, Γαλλίας

Ολοκληρώθηκε χθες η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων ’23», η οποία διεξαγόταν παράλληλα με τον «Ηνίοχο ’23»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων ’23», η οποία διεξαγόταν παράλληλα με τον «Ηνίοχο ’23». Στην άσκηση εκτός από τα τμήματα της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Από την ελληνική πλευρά, πέρα από τη ΔΕΠ, συμμετείχαν η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος. Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται από το 2018, έγιναν σειρά από σενάρια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας.

Διεισδύσεις από αέρος με ελεύθερη πτώση, εκτελέσεις μη συναινετικής νηοψίας, άμεσες επιθετικές ενέργειες, αμφίβιες ενέργειες και πολλά ακόμα σενάρια εκτελέστηκαν σε αγαστή συνεργασία με όλες τις ομάδες, ιδιαίτερα με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με τις οποίες η ΔΕΠ συνεκπαιδεύεται πλέον πολύ συχνά.

Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Φραγκίσκος Λελούδας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στο ασταθές περιβάλλον ασφάλειας στη Συρία, στη Λιβύη, στον Λίβανο και προσφάτως στο Σουδάν, οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του Ιώβ Γκαλάντ.

«Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί μέσω των πολλών κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη, συνεχώς αυξανόμενη, δυναμική, αλλά και να εμπλουτίσουμε την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το εμβληματικό έργο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Γκαλάντ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ στον τομέα της άμυνας αλλά και της ασφάλειας πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή