Game of Τhrones στην Πρυτανεία

Το βραχυκύκλωμα και το παρασκήνιο στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βυζαντινισμοί, συμμαχίες και παρασκηνιακές πιέσεις για αλλαγή στρατοπέδου, έμμεσες πολιτικές παρεμβάσεις, υποψήφιοι πρυτάνεις που προσβλέπουν να επικρατήσει ο «φίλος» τους πολιτικός στις σημερινές εθνικές εκλογές ελπίζοντας να ενισχύσουν τη θέση τους και το πρεστίζ τους. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βιώνει μία τραγελαφική κατάσταση, με πολύ παρασκήνιο και ίντριγκα, καθώς έξι πανεπιστημιακοί βρίσκονται σε έναν πρωτοφανή ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο καλύτερος πρύτανης. Οπως αποδεικνύεται, η πρόβλεψη του νέου νόμου 4957/2022 για τα ΑΕΙ, που όρισε έξι τα μέλη των πανεπιστημιακών του νέου 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΕΙ, ανέδειξε το χειρότερο πρόσωπο των φιλόδοξων πανεπιστημιακών. Ο αριθμός έξι είναι… ζυγός, και άρα επιτρέπει να δημιουργηθούν στρατόπεδα των τριών υπέρ δύο υποψηφίων. Ετσι προέκυψαν ισοψηφίες, χωρίς κάποιο από τα δύο στρατόπεδα να κάνει πίσω. Το ίδιο συνέβη στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Μάλιστα, στο θεσσαλονικιό ίδρυμα οι πρώτες εκλογές κηρύχθηκαν άγονες, και μετά και τις δεύτερες εκλογές προέκυψε αδιέξοδη ισοψηφία. Ωστόσο, στο εμβληματικό ΕΚΠΑ το παιχνίδι μόλις άρχισε και αναμένεται σκληρό.

Ειδικότερα, από τους 14 καθηγητές που έθεσαν υποψηφιότητα για τις 6 θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση το σύστημα της ταξινομικής ψήφου που εφαρμόζεται, εξελέγησαν οι Σπύρος Βλαχόπουλος (Νομική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (Σχολή Θετικών Επιστημών), Δημήτρης Καινούργιος (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών), Γεράσιμος Σιάσος (Ιατρική Σχολή), Αθανασία Σμυρνιώτου (Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), Αχιλλέας Χαλδαιάκης (Φιλοσοφική Σχολή).

Game of Τhrones στην Πρυτανεία-1
Νίκος Θωμαΐδης. Καθηγητής Χημείας. 589 ψήφοι

Ο κ. Σιάσος και ο κ. Θωμαΐδης βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, αφού είναι οι δύο που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη, στις εκλογές που θα γίνουν όταν συγκροτηθεί το 11μελές Συμβούλιο. Δηλαδή όταν οι έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ επιλέξουν πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, καλλιτέχνες κ.ά.). Είναι προφανές ότι εάν κάποιος υποψήφιος πρύτανης καταφέρει να αποκτήσει πλειοψηφία μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών, κατόπιν μπορεί με στοχευμένη ψήφο να επιλέξει τα εξωτερικά μέλη και στο τέλος να εκλεγεί πρύτανης με τουλάχιστον 6 ψήφους. Συνολικά για τις θέσεις των πέντε εξωτερικών μελών έχουν βάλει υποψηφιότητα μεταξύ άλλων ο Κώστας Συνολάκης (ακαδημαϊκός), ο Δημήτρης Νανόπουλος (ακαδημαϊκός), ο Στυλιανός Αντωναράκης (Πανεπιστήμιο της Γενεύης), ο Βασίλης Βασιλείου (Γέιλ), ο Ηλίας Μόσιαλος (LSE), ο Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ), ο Κυριάκος Κενεβέζος (πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα), ο Νικόλαος Kουτσιανάς (APIVITA), ο Δημήτρης Λαδικός (ΓΙΩΤΗΣ).

Game of Τhrones στην Πρυτανεία-2
Γεράσιμος Σιάσος. Καθηγητής Ιατρικής, 579 ψήφοι

Ωστόσο, για να φτάσουμε στην εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών πρέπει να έχουν συμφωνήσει τα στρατόπεδα των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των 4 άλλων εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, ο κ. Θωμαΐδης και ο κ. Σιάσος φέρεται να έχουν εξασφαλίσει 2 ψήφους ο καθένας. Βεβαίως, λέγεται ότι ένα μέλος είναι σχετικά αποστασιοποιημένο από το στρατόπεδο στο οποίο «χρεώνεται». Αρα, θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο συσχετισμός είναι 3-2-1, με την ομάδα Θωμαΐδη να πλεονεκτεί.

Για παρεμβάσεις από πολιτικά γραφεία, ακόμη και από την Εκκλησία, προκειμένου να αλλάξουν στρατόπεδο κάποια μέλη του Συμβουλίου, μιλούν καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Τηλεφωνήματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθένας εκ των δύο υποψηφίων πρυτάνεων επιχειρεί να προσεταιριστεί έναν του αντίπαλου στρατοπέδου. «Συνεχώς κάνουν τηλεφωνήματα στους τρεις “αντιπάλους” από τρίτα πρόσωπα που έχουν στενή σχέση με κάποιο πανεπιστημιακό – μέλος του Συμβουλίου. Εμαθα ότι εκκλησιαστικός παράγοντας κάλεσε ένα μέλος που έχει σχέσεις μαζί του και του πρότεινε κομψά να αλλάξει στρατόπεδο», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του ΕΚΠΑ. «Υπάρχουν παρεμβάσεις ακόμη και από πολιτικά γραφεία», προσθέτει έτερος.

Μάλιστα, οι οπαδοί των υποψηφίων πρυτάνεων προβάλλουν τη στάση των δύο έναντι του νόμου Κεραμέως, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο να μην ψηφιστεί ο νόμος αλλά ένα άλλο σύστημα εκλογής διοίκησης που να «εξυπηρετεί». Η επικοινωνιακή εκστρατεία των δύο υποψηφίων περιλαμβάνει επίσης και προβολή του επιστημονικού τους έργου. Ο κ. Θωμαΐδης είναι καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και ο κ. Σιάσος, Καρδιολογίας. Λίγοι βέβαια πανεπιστημιακοί μελετούν με προσοχή τι έχει κάνει ο καθηγητής και ποια η βαρύτητα κάθε επιστημονικού βήματος. Αντίθετα, όπως ανέφερε στην «Κ» καθηγητής στη Φιλοσοφική Αθηνών, «έχω ακούσει οι “οπαδοί” να υπερπροβάλλουν το έργο των δύο. Καλύτερα να μη χρησιμοποιούν μεγάλα λόγια, εάν θέλουν να πείσουν και να δημιουργήσουν επικοινωνιακό ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητάς τους».

Game of Τhrones στην Πρυτανεία-3
Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Καθηγητής Φιλοσοφικής, 317 ψήφοι

Game of Τhrones στην Πρυτανεία-4
Δημήτρης Καινούργιος. Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, 229 ψήφοι

Στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης θα αποτυπωθεί εάν οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις αυτών των ημερών θα έχουν φέρει αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση υπέρ ενός υποψηφίου. Εάν δεν συμβεί, τότε προβάλλει το τρίτο σενάριο, να επιλεγεί ένας άλλος πλην των Θωμαΐδη – Σιάσου. Αυτός δεν αποκλείεται να είναι ο ένας που εμφανίζεται με χαλαρή σχέση με τα δύο «στρατόπεδα». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός θα δεχθεί, μόνο εάν συμφωνήσουν και οι Σιάσος – Θωμαΐδης. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η κυβέρνηση είναι μάλλον θετική με αυτό το σενάριο.

Game of Τhrones στην Πρυτανεία-5
Αθανασία Σμυρνιώτου. Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, 228 ψήφοι

Game of Τhrones στην Πρυτανεία-6
Σπύρος Βλαχόπουλος. Καθηγητής Νομικής Σχολής, 118 ψήφοι

Εάν δεν υπάρξει συναίνεση το αδιέξοδο είναι ορατό και θα οδηγηθούμε σε ένα μήνα σε νέες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT