Πανελλαδικές 2023: Οι απαντήσεις και ο σχολιασμός των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Πανελλαδικές 2023: Οι απαντήσεις και ο σχολιασμός των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βία κατά των γυναικών και τον φεμινισμό αφορούσαν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών για τα ΓΕΛ.

Δείτε εδώ τα θέματα

Η «Κ», σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Πουκαμισάς», παρουσιάζει τις απαντήσεις και τον σχολιασμό των θεμάτων: 

Δείτε εδώ τις απαντήσεις

Ο σχολιασμός των θεμάτων

«Το κεντρικό θέμα του κριτηρίου αξιολόγησης αφορά τη βία κατά των γυναικών.

Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στη γενική φιλοσοφία των Πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Το κείμενο αναφοράς στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία αποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και για τη βία κατά των γυναικών.

Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς, στην επίτευξη της ισότητας των φύλων».

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, για το οποίο το άριστα θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Ειδικά μαθήματα

Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ), θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.

Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στο μάθημα των Γερμανικών. Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Μετά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν την εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων) αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα για τη σχολή και για το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Οπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού, και για τα δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς, με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Οσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής, δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός με βάση τον οποίο, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT