Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»

«Ζήστε αφήστε τον εαυτό σας να ζήσει», φώναξαν οι «Περήφανοι γονείς» για τα παιδιά τους που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

7' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις».

Έτσι αρχίζει το κεντρικό κείμενο στην ιστοσελίδα του Athens Pride και αυτή ήταν η κυρίαρχη αίσθηση που οι περισσότεροι αποκόμιζαν στην πλατεία Κοτζιά, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μπορεί ο αττικός ουρανός να είχε καλυφτεί από ένα βαθύ γκρι σύννεφο, ωστόσο στην ευρύχωρη πλατεία περίσσευε το χρώμα και η ελευθερία. Από νωρίς το μεσημέρι είχαν κλείσει οι δρόμοι και η προσέλευση ήταν αδιάκοπη έως τις 19:00 οπότε άρχισε η παρέλαση και χιλιάδες κόσμου έφτασαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Τουρίστες που διέρχονταν από το σημείο κατευθυνόμενοι προς το Μοναστηράκι σταματούσαν και φωτογράφιζαν, ενώ ο κόσμος σχημάτιζε μικρά πηγαδάκια γύρω από τα λογής περίπτερα που είχαν στηθεί περιμετρικά στην πλατεία απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας.

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-1

Στο κέντρο δέσποζε η σκηνή, όπου μετά τις 17:00 ανέβαιναν μία-μία οι οργανώσεις που συμμετείχαν για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Πρώτος ανέβηκε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Proud seniors», στο οποίο συμμετέχουν άτομα της κοινότητας ηλικίας 50+.

«Θέλω να έχουμε ορατότητα σε κάθε ηλικία», είπε.

Λίγο αργότερα, στο περίπτερο τους, μέλη της ομάδας αγκαλιάζονται και βγάζουν φωτογραφίες. Η ομάδα συστάθηκε το 2015 και –όπως λένε- «είμαστε η πρώτη συλλογικότητα που αυτοοργανώθηκε στην Ελλάδα με στόχευση αποκλειστικά το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-2

Λίγη ώρα αργότερα, στη σκηνή βρέθηκαν οι «Περήφανοι γονείς», εκπρόσωποι των οποίων φώναξαν εν μέσω επευφημιών: «Ζήστε, αφήστε τον εαυτό σας να ζήσει» και «είμαστε οι γονείς σας και σας αγαπάμε άνευ όρων». 

Ένα πολύχρωμο μελίσσι ανθρώπων τριγύριζε ολούθε – οι περίπου 200 εθελοντές έλυναν με ευγένεια κάθε απορία, ενώ στα περίπτερα που είχαν οι οργανώσεις, τα κόμματα, τα brands και τα ιδρύματα, οι πάντες σε υποδέχονταν με χαμόγελα.

Στο περίπτερο του Βολτ συναντήσαμε τον γνωστό ακτιβιστή Γρηγόρη Βαλλιανάτο, ο οποίος επί χρόνια έχει ζήσει από κοντά τις προσπάθειες για την ορατότητα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Μιλώντας μαζί του, υπενθυμίζει ότι το Pride πρόκειται για την ανάμνηση μιας εξέγερσης στη Νέα Υόρκη και σημειώνει: «Εδώ είμαστε πολλές, κάθε μέρα είμαστε περισσότερες, αλλά δεν φαινόμαστε, γιατί μας υποχρεώνουν να ισιώνουμε, να στραβώνουμε, να μην εκφράζουμε τον εαυτό μας».

«Αυτή η ημέρα εκφράζει την ελευθερία και η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συνεχίσουμε την υποκρισία τις επόμενες ημέρες», τόνισε και πρόσθεσε: «Τι έχει αλλάξει με τα χρόνια; Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες σήμερα, δεν έχουμε πλέον ανοχή σε καμία διάκριση. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ο λαϊκισμός και η δεξιά ανεβαίνει, αλλά είμαστε πολλοί».

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-3

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο κατάστημα του Pride, συναντάμε την Αντρια Γκίλμπερτ, η οποία είναι εκ των ιδρυτικών μελών του αθηναϊκού Pride, που ξεκίνησε –με τη μορφή που έχει σήμερα- το 2005.

Εξ αρχής εκφράζει τη δυσφορία της, διότι θα προτιμούσαν να διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος και όχι στην Κοτζιά. «Είναι αλλιώς έχοντας φόντο τη Βουλή», λέει με νόημα για να επισημάνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί με τα χρόνια. Το 2005 στην παρέλαση έλαβαν μέρος περί τα 500 άτομα, πέρυσι ήταν αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Ρωτάω ποια είναι η μεγάλη διαφορά που διακρίνει στην πάροδο των ετών για να σημειώσει ότι πλέον συμμετέχουν πολλά νέα παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους. «Είναι ένα γεγονός χαρούμενο, έρχονται νέα παιδιά και στηρίζουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», λέει και καταλήγει με ένα μήνυμα: «Όλοι πρέπει να έρθουν για να τελειώσουν οι διακρίσεις και να περάσουν τα δικαιώματα».

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-4

Παραδίπλα βρίσκεται το περίπτερο του Πολύχρωμου Σχολείου, μίας οργάνωσης που ξεκίνησε από το 2009 ως μία ομάδα ενδυνάμωσης για ΛΟΑΤΚΙ εκπαιδευτικούς – σταδιακά απέκτησε μορφή οργανωμένης ακτιβιστικής ομάδας, με στόχο τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών για πιο συμπεριληπτικά σχολεία.

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-5

Περιδιαβαίνοντας τα περίπτερα εύκολα αντιλαμβάνεσαι το πώς ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων, με αλλότριες αντιλήψεις στον πυρήνα τους, συμμετέχουν στο Pride, έχοντας ωστόσο τον ίδιο σκοπό.

Δίπλα στους «Diplomats for Athens Pride», βρίσκεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παραδίπλα η Διεθνής Αμνηστία, ένα περίπτερο με πρόσφυγες που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και Ένωση Αθέων. Δένουν μεταξύ τους; Ναι…

Μιλώντας στην «Κ», οι άνθρωποι στο περίπτερο των Άθεων, είπαν: «Μετέχουμε στο Pride με τη λογική ότι η θρησκεία είναι τροχοπέδη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και για αυτά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων».

Η Ένωση Αθέων συμμετέχει σταθερά από το 2014, με τον εκπρόσωπο τους να υπογραμμίζει: «Η θρησκεία στην Ελλάδα είναι φορέας συντηρητισμού και καταπίεσης απέναντι σε άτομα που είναι διαφορετικά. Για αυτό και εμείς είμαστε εδώ».

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-6

Μπροστά από το περίπτερο της Greenpeace υπάρχει μία υδρόγειος με ένα πολύχρωμο τακούνι στην κορυφή. Η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση συμμετέχει για 2η συναπτή χρονιά στο Pride και όπως είπαν στην «Κ» «υποστηρίζουν τα δικαιώματα του πλανήτη κι όλων των πλασμάτων πάνω στον πλανήτη, όπως είναι τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

«Η κλιματική κρίση προσβάλλει πρώτα απ’ όλα και πάντα πιο γρήγορα ομάδες που είναι περιθωριοποιημένες, οπότε πρέπει να τις στηρίξουμε όσο πιο ενεργά μπορούμε. Τα δικαιώματα είναι μια αλυσίδα», συμπλήρωσαν. 

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-7

Μία ακόμα γνωστή και διεθνή οργάνωση είναι εκεί: Οι «Γιατροί του Κόσμου», που είπαν στην «Κ» ότι βρίσκονται από νωρίς στο σημείο με ενημερωτικό περίπτερο, αλλά και με ένα παραβάν στο απέναντι πεζοδρόμιο, όπου πραγματοποιούσαν –για όποιον το επιθυμούσε- τεστ για AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σε μία γωνία απέναντι βρισκόταν η ομάδα Atlas, για την υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, που –όπως μας είπαν- είναι «ένα πρόγραμμα με στόχευση την παροχή ενός ασφαλή χώρου, ώστε να εκφράσουν τον εαυτό τους, να γνωριστούν και να βρουν υποστήριξη».

Λίγα μέτρα δεξιά βρισκόταν το περίπτερο της «Λεσβιακής Ομάδας Θεσσαλονίκης», μιας παρέας γυναικών που από το 2009 έφτιαξαν αυτή την οργάνωση για «την ανάγκη επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων».

Στο ερώτημα, γιατί είστε σήμερα εδώ, η απάντηση τους είναι γλαφυρή και με χιούμορ: «Για να δούμε τις φίλες μας τις Αθηνέζες γιατί είμαστε από τη Θεσσαλονίκη». 

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-8

Ακριβώς στην άλλη άκρη της πλατείας βρίσκεται το περίπτερο του Δικτύου Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΔΕΣ, Χρήστος Σαγρέδος, μιλώντας στην «Κ» είπε ότι οι στόχοι τους «είναι η ενδυνάμωση και η υποστήριξη των ατόμων που εργάζονται στο σεξ», καθώς επίσης «η καταπολέμηση του στίγματος που σχετίζεται με αυτού του είδους την εργασία και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους». 

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-9

Έντονη ήταν η παρουσία και των πολιτικών κομμάτων. Μεγάλο περίπτερο είχε το ΠΑΣΟΚ, που είχε διαμορφώσει και ειδικές σημαίες για την ημέρα, με τον παραδοσιακό ήλιο μέσα στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η γραμματέας του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άννα Παπαδόπουλου, μιλώντας στην «Κ» είπε: «Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στηρίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είναι σημαντικό για μας να προασπίζουμε και να προωθούμε τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όπως τόνισε κι ο πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, στηρίζουμε τον πολιτικό γάμο και επιθυμούμε να είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που τους αφορούν και δεν περιορίζονται στον πολιτικό γάμο και μόνο».

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-10

Κι από την κεντροαριστερά, λίγα μέτρα πιο κάτω η αριστερά, με τον συντονιστή της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Σκούφα, να λέει στην «Κ»: «Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής, που για εμάς σηματοδοτεί τους διαρκείς αγώνες για την ορατότητα της ύπαρξής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την αγάπη χωρίς όρια, την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις, την ελευθερία, την πολυχρωμία και τα δικαιώματα. Είναι δεδομένη επομένως για ακόμη μια χρονιά, η παρουσία μας στη μεγάλη γιορτή περηφάνιας του Athens Pride με κεντρικό μας σύνθημα: “Αγάπη χωρίς όρια, ισότητα χωρίς εξαιρέσεις, δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Όλα για όλ@!” κουβαλώντας παράλληλα μαζί μας, αποσκευές διαχρονικών διεκδικήσεων, διαδρομές ατομικών και συλλογικών αντιστάσεων, ανυπακοή στη θλιβερή μονοχρωμία του σκοταδισμού».

«Όσο άλλωστε η αξιοπρέπεια θα πληγώνεται, όσο ο ρατσισμός και η ΛΟΑΤΚΙ+φοβία σκορπούν δηλητήριο μίσους, όσο οι άνθρωποι δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, η μόνη απάντηση οφείλει να είναι “τίποτα λιγότερο από την πλήρη ισότητα, από την πλήρη ισονομία παντού”», είπε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «νομοθετική πρόταση για την ισότητα στο γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα».

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-11

Και στη μέση δύο κόμματα φιλελεύθερα: Από την «Φιλελεύθερη Συμμαχία» μας τόνισαν ότι «ως κόμμα προασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Είμαστε σταθερά υπέρ του πολιτικού γάμου για όλους, ισότητα στην τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην αυτοδιάθεση του σώματος και στον αυτοπροσδιορισμό. Και όπως λέει και το σημερινό σύνθημα, λέμε και εμείς ότι μια φορά κι έναν καιρό παλέψαμε για αυτά δικαιώματα».

Η ΦΙ.Σ. έλαβε μέρος στις εκλογές του Μαΐου, αλλά δεν θα συμμετέχει στην κάλπη του Ιουνίου.

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-12

Το «Πράσινο και μωβ» ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή: Ο Οδυσσέας Νεσλεχανίδης από το Βολτ, μιλώντας στην «Κ» είπε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κοινό ευρωπαϊκό μας κεκτημένο. Είμαστε ένα πανευρωπαϊκό κόμμα που επιδιώκει την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης πάνω σε κοινές αξίες και με άξονα μια ατζέντα που θα ωφελεί την Ευρώπη στο σύνολο της. Συμμετέχουμε για την ορατότητα και τη διεκδίκηση ίσης μεταχείρισης απέναντι στο νόμο». 

Athens Pride: Ένα πολύχρωμο τόξο διεκδίκησης – «Η ελευθερία δεν μπαίνει σε καλούπια»-13

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή