Δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες στο «Σωτηρία» – Ελπίδα σε τουλάχιστον 10 ασθενείς

Δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες στο «Σωτηρία» – Ελπίδα σε τουλάχιστον 10 ασθενείς

Διπλή δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες που νοσηλεύονταν στο Σωτηρία, πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Ιουνίου και μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες που νοσηλεύονταν στο Σωτηρία, πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Ιουνίου και μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, οι δότες είναι ένας 54χρονος και ένας 65χρονος άνδρας που κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Σωτηρία.

Οι οικογένειές τους αφού ενημερώθηκαν από τους ιατρούς, έδωσαν τη συναίνεσή τους στη δωρεά προσφέροντας ελπίδα σε περισσότερους από 10 ασθενείς. «Κατόπιν συναίνεσής τους ενημερώθηκε ο ΕΟΜ, το πρωί της Παρασκευής και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αξιολόγησης της καταλληλότητας των οργάνων προς μεταμόσχευση και οργάνωσης των χειρουργείων».

Για την πραγματοποίηση των δύο χειρουργείων μετέβησαν στο Σωτηρία μεταμοσχευτικές ομάδες από τον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Παλέρμο της Ιταλίας και το νοσοκομείο Γεννηματάς. Ο ΕΟΜ στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί τις οικογένειές των δύο δοτών, εκφράζοντας την ελπίδα «η πράξη τους αυτή να προσφέρει ένα ελάχιστο νόημα στην απώλειά τους». Τονίζει δε ότι η μεγάλη αυτή επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί με επιτυχία χωρίς την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ και των χειρουργείων του Σωτηρία αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου Γεννηματά που επίσης βοήθησε σημαντικά στην όλη διαδικασία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωτηρία είναι ένα από τα επτά νοσοκομεία στα οποία εδώ και ένα έτος, έχουν τοποθετηθεί τοπικοί συντονιστές μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, με χορηγία από το Ιδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει οδηγήσει χώρες όπως η Ισπανία σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά δωρεάς οργάνων και έχει βοηθήσει και στην Ελλάδα να υπάρξει μία σημαντική αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Πέρυσι είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 6,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που ήταν και η καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας (μόλις 4,7 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2021).  

Εφέτος, από τις αρχές του έτους έως και χθες, δηλαδή σε λιγότερο από ένα εξάμηνο είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 95 μεταμοσχεύσεις από 46 αποβιώσαντες δότες, όταν όλο το 2022 είχαν γίνει 163 μεταμοσχεύσεις από 69 αποβιώσαντες δότες. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το σε λιγότερο από έξι μήνες του 2023, έχουν δωριστεί τα όργανα περισσότερων αποβιωσάντων δοτών από ότι όλο το 2018 (45).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή