Ναυάγιο στην Πύλο: Τι απαντά το Λιμενικό – «Το σκάφος διήνυσε 30 ν.μ. από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του»

Ναυάγιο στην Πύλο: Τι απαντά το Λιμενικό – «Το σκάφος διήνυσε 30 ν.μ. από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του»

Διευκρινίσεις αναφορικά με ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου εξέδωσε το Λιμενικό. 

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις αναφορικά με την επιχείρηση στο πολύνεκρο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου εξέδωσε το Λιμενικό, με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει. 

Σημειώνεται ότι, σε δημοσίευμα της Κυριακής, το BBC ισχυριζόταν πως περιήλθαν στην κατοχή του στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, κατά το οποίο υπάρχουν φόβοι πως εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος ήταν ακίνητο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί, λέει το βρετανικό δίκτυο, κάτι που διαψεύδει το Λιμενικό. 

Σύμφωνα όσα αναφέρει το Λιμενικό, το σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου έπλεε από τη στιγμή του εντοπισμού του, κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ.

Οπως τονίζεται:

«Εν συνεχεία, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνησή του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.  Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά.

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισής του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίησή του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος, από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι τη βύθισή του, διήνυσε περί τα 30 ν.μ..

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT