Νέα δεδομένα για το ναυάγιο στην Πύλο

Νέα δεδομένα για το ναυάγιο στην Πύλο

Τι υποστήριξαν διασωθέντες στις συμπληρωματικές καταθέσεις τους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου νοτιοδυτικά της Πύλου δημιουργεί το περιεχόμενο των συμπληρωματικών καταθέσεων που έδωσαν το Σαββατοκύριακο στην ανακρίτρια οι εννέα διασωθέντες που εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

Εκτός των χθεσινών απολογιών των Αιγυπτίων που διώκονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος, η ανακρίτρια που προΐσταται της έρευνας ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιόν της οι Σύροι και Πακιστανοί μάρτυρες, που στο μεταξύ είχαν μεταφερθεί στη δομή της Μαλακάσας, όπως και οι υπόλοιποι διασωθέντες.

Οι πέντε οδηγήθηκαν ενώπιόν της το Σάββατο και οι υπόλοιποι τέσσερις την Κυριακή. Με μικρές διαφοροποιήσεις υποστήριξαν ότι το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το ελληνικό πλοίο έδεσε με σχοινί το αλιευτικό και προσπάθησε να το τραβήξει. «To ελληνικό πλοίο ξεκίνησε να μας τραβάει για να μας πάει Ελλάδα. Οταν πήγαινε σιγά σιγά ήταν εντάξει το πλοίο, όμως αντί να πλησιάζουμε το ελληνικό πλοίο απομακρυνόμασταν. Οταν πάτησαν γκάζι –και ζητάω συγγνώμη που το αναφέρω–, τότε το πλοίο μας βυθίστηκε», ανέφερε σε κατάθεσή του 23χρονος πρόσφυγας από την Παλαιστίνη.

Στις καταθέσεις που είχαν δώσει στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, πριν από τρεις και τέσσερις ημέρες αντιστοίχως, δεν είχαν αναφερθεί σε απόπειρα ρυμούλκησής τους από το Λιμενικό. Στις 14 Ιουνίου, ενδεικτικά, ο 23χρονος Παλαιστίνιος, απαντώντας στις ερωτήσεις των ανδρών του Λιμενικού σχετικά με τα αίτια της βύθισης του αλιευτικού, είχε αναφέρει επί λέξει: «Ημασταν πολλά άτομα για ένα τέτοιο πλοίο, ήταν παλιό και σκουριασμένο, δεν υπήρχαν σωσίβια και χαλούσε συνέχεια η μηχανή. Γι’ αυτό και τελικά τούμπαρε και βυθίστηκε».

Στελέχη του Λιμενικού που κλήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των συμπληρωματικών καταθέσεων είτε απέφυγαν να τοποθετηθούν είτε απέδωσαν τις νέες αναφορές σε σκοπιμότητες. «Γιατί δεν το είπαν στις πρώτες καταθέσεις τους;» αναρωτήθηκε στέλεχος του Σώματος, ενώ άλλη πηγή σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πλωτό του Λιμενικού, λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών του, δεν έχει δυνατότητα ρυμούλκησης.

Η ανακρίτρια που προΐσταται της έρευνας ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιόν της Σύροι και Πακιστανοί μάρτυρες.

Ενώπιον της ανακρίτριας, νεαρός Παλαιστίνιος περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα που οδήγησαν στη βύθιση: «Το ελληνικό πλοίο έδεσε σχοινί στο μπροστινό μέρος του πλοίου μας και ξεκίνησε να μας τραβάει αργά, όμως το σχοινί κόπηκε. Μετά έδεσαν άλλο σχοινί, το έδεσαν δύο φορές αυτό. (…) Τη δεύτερη φορά που το έδεσαν, στην αρχή αισθανθήκαμε ότι μας τραβάνε, μετά το πλοίο μας πήρε κλίση. Το ελληνικό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα, εμείς φωνάζαμε στα αγγλικά “STOP”, όλοι φωνάζαμε, αλλά αυτοί δεν μας καταλάβαιναν. Oταν αρχικά έριξαν το σχοινί, εμείς ήμασταν ήρεμοι γιατί νομίζαμε ότι θα μας πάνε στην Ιταλία. Η πρώτη κλίση ήταν αριστερά και μετά δεξιά και μετά γύρισε ανάποδα το πλοίο μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένας ακόμη διασωθείς που κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα. «Προσπάθησε το ελληνικό πλοίο να μας τραβήξει, έκανε μια κλίση το δικό μας καράβι αναλόγως πού πήγαινε ο κόσμος. Κλίση αριστερά ο κόσμος δεξιά, στην άλλη κλίση δεξιά ο κόσμος πήγαινε αριστερά, άλλη μια κλίση και έφυγε το καράβι. Οταν έδεσε το ελληνικό πλοίο τα σχοινιά, ο κόσμος ηρέμησε. Πιστεύω ότι το τράβηξαν πιο γρήγορα και κουνήθηκε. Επεσα κάτω από το καράβι στη θάλασσα». Ο ίδιος μάρτυρας είχε τρεις ημέρες νωρίτερα περιγράψει ως εξής τις συνθήκες βύθισης: «Κάποια στιγμή το βράδυ ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο τούμπαρε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα».

Τα ίδια υποστήριξαν και οι υπόλοιποι διασωθέντες, πλην ενός που κατέθεσε ότι βρισκόταν στην καμπίνα του παλιού αλιευτικού σκάφους και επομένως δεν είχε οπτική επαφή με όσα εκτυλίσσονταν στο κατάστρωμα. Και οι εννέα καταθέσεις των μαρτύρων κοινοποιήθηκαν στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν 24ωρη προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα στην υπόθεση. Οι απολογίες των κατηγορουμένων είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή