Ναυάγιο στην Πύλο: Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες – Στις 81 οι σοροί

Ναυάγιο στην Πύλο: Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες – Στις 81 οι σοροί

Μετά από ημέρες ερευνών, το Λιμενικό εντόπισε σήμερα άλλες τρεις σορούς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εννέα συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται πως δεν είναι μέλη του κυκλώματος διακινητών. Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως είχαν πληρώσει το υψηλό αντίτιμο για το ταξίδι προς την Ιταλία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. 

Ο Δημήτρης Δρακόπουλος, συνήγορος κατηγορούμενου, δήλωσε: «Στη μετατόπιση των ανθρώπων πάνω στη βάρκα, εκεί αποδίδει το ναυάγιο. Αυτή η μετατόπιση, επήλθε τη στιγμή που είδαν το λιμενικό, το είδαν σα σανίδα σωτηρίας».

Ο Αλέξανδρος Δημαρέσης, επίσης συνήγορος κατηγορούμενου, ανέφερε: «Δηλώνει πως είναι αθώος, πως δεν έχει καμία εμπλοκή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων και απλώς είχε πληρώσει, όπως οι υπόλοιποι».

Οι κατηγορούμενοι έμειναν μόλις λίγα λεπτά στο ανακριτικό γραφείο καθώς ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία για την Τρίτη, προκειμένου να μελετήσουν οι δικηγόροι τους τα νέα στοιχεία της δικογραφίας. Όλοι τους κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας και στις 10 το πρωί, θα παρουσιαστούν εκ νέου, ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Σήμερα το λιμενικό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου τρεις σορούς ανδρών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 81. Διασωθέντες εκτιμούν πως στο πλοιάριο επέβαιναν 400 με 700 άτομα. Υπενθυμίζεται πως διασώθηκαν 104. Το Πακιστάν εκτιμά πως περισσότεροι από 300 πολίτες του βρήκαν τον θάνατο στο ναυάγιο.

Ντοκουμέντα: Το αλιευτικό πριν βυθιστεί

Η Καθημερινή έφερε σήμερα στο φως δύο βίντεο με το πλοίο πριν βυθιστεί. 

Στο πρώτο, χρονολογικά, βίντεο, το μοιραίο αλιευτικό σκάφος καταγράφεται από αεροσκάφος του Frontex. Την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 09:48 π.μ., περίπου 16 ώρες πριν το πολύνεκρο ναυάγιο, το αεροσκάφος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήταν το πρώτο που εντόπισε το πλοιάριο, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πύλου.

Στα πλάνα, που προέρχονται τόσο από οπτική όσο και από θερμική κάμερα, το «Αντριάνα» φαίνεται να ταξιδεύει με ικανή ταχύτητα προς τον προορισμό του. 

Σε άλλο βίντεο, καταγράφεται η πρώτη προσέγγιση εμπορικού πλοίου το απόγευμα της 13ης Ιουνίου για παροχή βοήθειας στο αλιευτικό.

Από τη διαχειρίστρια εταιρεία αναφέρουν ότι το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Lucky Sailor» προσέγγισε το αλιευτικό με διαταγή του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού, παρεκκλίνοντας από την αρχική του πορεία, έχοντας εντολή να προσφέρει τρόφιμα και νερό.

Μόλις εντόπισαν το αλιευτικό, μέλος του πληρώματος από το «Lucky Sailor» επικοινώνησε με τηλεβόα λέγοντας ότι μπορούν να τους προσφέρουν προμήθειες. Εικάζεται ότι μπορεί να μην έγιναν άμεσα αντιληπτές οι προθέσεις του δεξαμενόπλοιου από τον χειριστή του αλιευτικού. Σε βίντεο που έχει στη διάθεσή της η «Κ» φαίνεται από απόσταση το υπερφορτωμένο με ανθρώπους σκάφος να βάζει μπροστά τη μηχανή του, να βγαίνουν καπνοί και να κινείται αργά, καθώς το έχει προσεγγίσει το «Lucky Sailor».

Το βίντεο έχει διάρκεια ενός λεπτού και 25 δευτερολέπτων και δεν είναι γνωστή η ώρα λήψης του. Δεν έχει καθοριστεί πόση ακριβώς απόσταση κατάφερε τότε να διανύσει το αλιευτικό, προτού σταματήσει.

Σε άλλο βίντεο της τελικής φάσης παροχής βοήθειας που τραβήχτηκε από το «Lucky Sailor» και είχε δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται το αλιευτικό να πλέει σταματημένο, η μηχανή του μοιάζει εκτός λειτουργίας και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Ενδεχομένως στο διάστημα που μεσολάβησε -η «Κ» δεν γνωρίζει πόσος ήταν ο χρόνος μεταξύ των δύο διαφορετικών φάσεων- ο χειριστής του αλιευτικού να αντιλήφθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο σκοπεύει να τους προσφέρει βοήθεια και σταμάτησε. Το δεξαμενόπλοιο, δεν προχώρησε πολύ κοντά για να μην προκαλέσει κυματισμό και θέσει σε κίνδυνο την ευστάθεια του αλιευτικού. Το πλήρωμά του πέταξε με ορμιδοβόλο ένα σχοινί πάνω στο οποίο είχαν δέσει βαρέλια με προμήθειες. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο αλιευτικό το τράβηξαν για να λάβουν τη βοήθεια.

Τι απαντά το Λιμενικό – «Το σκάφος διήνυσε 30 ν.μ. από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του»

Διευκρινίσεις αναφορικά με την επιχείρηση στο ναυάγιο εξέδωσε το Λιμενικό, με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου. Σε δημοσίευμα της Κυριακής, το BBC ισχυριζόταν πως περιήλθαν στην κατοχή του στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, κατά το οποίο υπάρχουν φόβοι πως εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος ήταν ακίνητο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί, λέει το βρετανικό δίκτυο, κάτι που διαψεύδει το Λιμενικό. 

Σύμφωνα όσα αναφέρει το Λιμενικό, το σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου έπλεε από τη στιγμή του εντοπισμού του, κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ναυτικά μίλια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή