Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια ηλικιωμένων

Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια ηλικιωμένων

Παρίσταναν του υπαλλήλους της ΔΕΗ - Η δράση της συμμορίας εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 16 κλοπές με τη λεία να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. 

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρέ καρέ αποτυπώνεται στις φωτογραφίες ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στο φως το kathimerini.gr η δράση των μελών της συμμορίας που παρίσταναν του υπαλλήλους της ΔΕΗ και άδειαζαν τα σπίτια ηλικιωμένων. 

Η συμμορία εξαρθρώθηκε πριν από μερικές ημέρες από την Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που έγινε στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, των Αχαρνών και του Κερατσινίου, ενώ συνολικά συνελήφθησαν 8 άτομα και αναζητούνται ακόμη 9.

Η δράση της συμμορίας εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 16 κλοπές με τη λεία να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. 

Οι δράστες δρούσαν κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στοχεύοντας αποκλειστικά ηλικιωμένους, με πολλαπλά προβλήματα υγείας, τους οποίους και παρακολουθούσαν. Όταν οι ηλικιωμένοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, τα μέλη της σπείρας τους μιλούσαν, προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και τους έπειθαν ότι πρέπει να μπουν στο σπίτι για να εξετάσουν τον ηλεκτρολογικό πίνακα.

Στη συνέχεια, κάποιο από τα μέλη της σπείρας απασχολούσε τον ηλικιωμένο, ενώ οι συνεργοί τους έψαχναν και έκλεβαν χρήματα και κοσμήματα. 

Ενδεικτικές της δράσης τους είναι οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα που εξασφάλισε και παρουσιάζει το kathimerini.gr. Οι φωτογραφίες είναι από κλοπή που έγινε στο σπίτι ηλικιωμένης στο Χαλάνδρι, στις αρχές Νοεμβρίου του 2022.

Οι δράστες προσέγγισαν την γυναίκα πεζή έξω από την πολυκατοικία που διαμένει και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ εισήλθαν στο διαμέρισμά της. Στη συνέχεια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, της έκλεψαν 6.500 ευρώ. 

Στα καρέ εμφανίζεται η γυναίκα να μπαίνει στο σπίτι της και πίσω της να βρίσκεται ένα από τα μέλη της συμμορίας το οποίο προφανώς της έχει συστηθεί ως υπάλληλος της ΔΕΗ και της έχει ζητήσει να του δείξει κάποια έγγραφα σχετικά με το ρεύμα.

Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια ηλικιωμένων-1
Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια ηλικιωμένων-2

Η γυναίκα πηγαίνει σε ένα δωμάτιο να πάρει τα έγγραφα και πίσω της ακολουθεί ο επιτήδειος ο οποίος παρατηρεί τις κινήσεις της και τον χώρο και ετοιμάζεται να «αναλάβει» δράση. 

Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια ηλικιωμένων-3
Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας που «άδειαζε» σπίτια ηλικιωμένων-4

Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου που λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση είναι ότι στόχευαν αποκλειστικά υπερήλικα άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας τα οποία ήταν αβοήθητα κατά την εκτέλεση των παράνομων πράξεων.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

Το αρχηγικό μέλος ήταν 57χρονος, ο οποίος είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης φροντίζοντας για την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους. Επέλεγε ως μέλη της οργάνωσης άτομα που κυρίως προέρχονταν από το οικογενειακό του περιβάλλον. Παράλληλα, προέβαινε στην επιλογή των ηλικιωμένων θυμάτων, τα οποία προσέγγιζε και κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, ενώ παράλληλα κατηύθυνε μέσω εντολών τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία πειθαρχούσαν απόλυτα σε αυτές.

Ο επιχειρησιακός βραχίονας της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούνταν από 13 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσαν ως άμεσοι βοηθοί – συνεργοί του 57χρονου. Κατά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων, τουλάχιστον ένα από τα μέλη παρέμενε έξω από την οικία του εκάστοτε στόχου, εκτελώντας χρέη τσιλιαδόρου, ώστε σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη γίνονταν αντιληπτοί είτε από περίοικους είτε από προστρέξαντες αστυνομικούς, να εξασφαλίσει την ασφαλή διαφυγή τους.

Από τα ανωτέρω μέλη, 33χρονος εξασφάλιζε στην ομάδα τα επιχειρησιακά οχήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μίσθωνε οχήματα από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων. Σε κάποιες άλλες διέθετε οχήματα δικής του ιδιοκτησίας για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, ενώ τα έτερα μέλη λειτουργούσαν ως βοηθητικά, παρέχοντας την απαραίτητη κάλυψη στα επιχειρησιακά μέλη και έχοντας καταχωρημένα τα επιχειρησιακά οχήματα στο όνομά τους, δυσχέραιναν την ταυτοποίηση από τις διωκτικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT