Μειώνονται συνεχώς τα ράντζα στα νοσοκομεία

Μειώνονται συνεχώς τα ράντζα στα νοσοκομεία

Τα στοιχεία Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 δείχνουν ότι το σχέδιο για σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ αποδίδει

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός είναι ο πρώτος απολογισμός της επιχείρησης για τη μείωση των επικουρικών κλινών-ράντζων στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, την οποία ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2023. Με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και τις συνέργειες με άλλα νοσοκομεία και δομές του δημόσιου τομέα Υγείας, τα ράντζα, που αποτελούν χρόνιο «αγκάθι» για τα νοσοκομεία, μειώθηκαν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε νοσοκομεία όπως το Αττικόν, ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό. Μάλιστα το Αττικόν, στο οποίο σταθερά ο αριθμός των ράντζων έπειτα από κάθε εφημερία ήταν τριψήφιος, κατάφερε σε δύο εφημερίες να μηδενίσει τα ράντζα.

Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, τα οποία ζήτησε και έλαβε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των λειτουργικών δεικτών των νοσοκομείων και της αξιολόγησης των παρεμβάσεων στις εφημερίες.

Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός, το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε μείωση στον αριθμό των επικουρικών κλινών της τάξης του 88%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Απρίλιο πραγματοποίησε επτά εφημερίες εκ των οποίων οι πέντε «βγήκαν» χωρίς να αναπτυχθούν επικουρικές κλίνες. Το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου μηδένισε τα ράντζα του τρεις φορές.

Αντίστοιχα το Σισμανόγλειο, κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, κατόρθωσε να μηδενίσει τα ράντζα του σε εννέα εφημερίες, εκ των οποίων οι πέντε ήταν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το δίμηνο αυτό, το νοσοκομείο Γεννηματάς μηδένισε τα ράντζα σε δύο εφημερίες. Κατά μέσον όρο το Γεννηματάς ανέπτυξε 18 ράντζα ανά εφημερία το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Στο Λαϊκό καταγράφηκε μείωση κατά 68% του μηνιαίου μέσου όρου των επικουρικών κλινών του. Ενδεικτικά κατόρθωσε να φτάσει τον Απρίλιο τα 12 ράντζα κατά μέσον όρο.

Το νοσοκομείο Αττικόν που πραγματοποίησε 41 εφημερίες το πρώτο εξάμηνο του 2023, κατέγραψε σταθερή μείωση στον αριθμό των ράντζων που άγγιξε το 97%, ενώ μάλιστα κατάφερε να μηδενίσει τις επικουρικές κλίνες του σε δύο περιπτώσεις. Το τριψήφιο νούμερο ράντζων που παλαιότερα ήταν κανόνας παρατηρήθηκε μόνο σε έξι εφημερίες, ενώ σε 13 εφημερίες ανέπτυξε λιγότερες των 30 επικουρικές κλίνες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιανουάριο σχέδιο υποστήριξης των εφημεριών μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου μέσω δομών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό το ΝΙΜΤΣ διαθέτει 50 κλίνες στον Ευαγγελισμό, το Ερρίκος Ντυνάν 15 κλίνες στο ΕΣΥ για τα Γεννηματάς, Αλεξάνδρα και Λαϊκό, και το Therapis General Hospital 30 κλίνες για τα Γεννηματάς, Αλεξάνδρα και Ευαγγελισμό. Το Σισμανόγλειο υποστηρίζεται από το Αμαλία Φλέμινγκ και το Παμμακάριστος «βοηθάει» τις εφημερίες του Λαϊκού. Κλίνες νοσηλείας διαθέτει στο Αττικόν το Ιατρικό Περιστερίου, καθώς και δημόσιες μονάδες όπως το Αγία Βαρβάρα και το Ασκληπιείο Βούλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή