Νέες κάλπες για πρύτανη στο ΑΠΘ – Αγονη η πρώτη εκλογική διαδικασία

Νέες κάλπες για πρύτανη στο ΑΠΘ – Αγονη η πρώτη εκλογική διαδικασία

Αγονη κηρύχθηκε η πρώτη εκλογική διαδικασία - αφού κανείς από τους 4 υποψηφίους δεν κέρδιζε την απαραίτητη πλειοψηφία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εκλογές για τα μέλη του Συμβουλίου του θα προκηρυχθούν στο ΑΠΘ. Και αυτό διότι οι έξι πανεπιστημιακοί του ιδρύματος που εξελέγησαν πρώτοι στο 11μελές Συμβούλιο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και να εκλέξουν πρύτανη, ούτε στην τρίτη συνεδρίασή τους, που ολοκληρώθηκε προ ολίγου. 

Ειδικότερα, με βάση το νόμο 4957/2022, το ενδεκαμελές Συμβούλιο κάθε ΑΕΙ συγκροτείται από έξι πανεπιστημιακούς του ιδρύματος, οι οποίοι εκλέγουν πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη. Πρύτανης μπορεί να είναι μόνο ένας εκ των έξι και είναι προφανές πως εάν κάποιος υποψήφιος αποκτήσει πλειοψηφία στους έξι (δηλαδή, να έχει 3 φίλα προσκείμενά του μέλη), κατόπιν μπορεί με στοχευμένη ψήφο να επιλέξει τα εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, καλλιτέχνες  κ.ά.) και στο τέλος να εκλεγεί πρύτανης με τουλάχιστον 6 ψήφους.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι έξι καθηγητές είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε δύο υποψηφίους πρυτάνεις ή πολυδιασπασμένοι σε περισσότερους των δύο υποψηφίους Το τελευταίο συνέβη στο ΑΠΘ (αλλά και στο ΕΜΠ προ ημερών) με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία και να επαναπροκηρυχθούν οι εκλογές.  

Στο ίδρυμα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του πρύτανη την διεκδίκησαν 4 από τους έξι πανεποιστημιακούς που εξελέγησαν στο Σύμβουλοι, οι Κυριάκος Αναστασιάδης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Ευστράτιος Στυλιανίδης και  Χαράλαμπος Φείδας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή