Σπερχειάδα: Αγρια επίθεση σε δασοφύλακα από λαθροϋλοτόμο

Σπερχειάδα: Αγρια επίθεση σε δασοφύλακα από λαθροϋλοτόμο

Τον απείλησε με όπλο, πριν τον χτυπήσει με βαρύ σιδερένιο αντικείμενο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εκτός κινδύνου, στο Νοσοκομείο Λαμίας.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρια επίθεση από λαθροϋλοτόμο δέχθηκε προχθές ένας δασοφύλακας στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Ο υπάλληλος του δασαρχείου, ο οποίος δέχθηκε χτύπημα με σιδερένιο αντικείμενο, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αλλά ευτυχώς εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ ο δράστης αναζητείται. Το περιστατικό καταδίκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την προηγούμενη Κυριακή, ο δασοφύλακας Δημήτρης Μπαλής πραγματοποιώντας περιπολία με συνάδελφό του σε δασική περιοχή της Σπερχειάδας εντόπισε δύο λαθροϋλοτόμους, που είχαν μόλις φορτώσει κομμένους κορμούς στο όχημά τους. Οι δασοφύλακες κατέγραψαν το περιστατικό και κάλεσαν σε απολογία τα δύο άτομα.

«Την Τετάρτη το μεσημέρι, επάνω στην αλλαγή βάρδιας -όταν στο κτίριο του δασαρχείου βρίσκονταν μόλις 3 άτομα- ήρθε ο ένας εκ των δύο λαθροϋλοτόμων», λέει ο δασάρχης Σπερχειάδας, Βαγγέλης Λαμπαδιάρης. «Αρχικά εισέβαλε στο γραφείο και τον απείλησε με όπλο, μετά βγήκαν έξω όπου τον χτύπησε με βαρύ σιδερένιο αντικείμενο. Δυστυχώς οι άλλοι δύο υπάλληλοι βρίσκονταν σε άλλα γραφεία στο κτίριο και δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το περιστατικό και δεν πρόλαβαν να παρέμβουν».

Ο δασοφύλακας μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο κέντρο υγείας Μακρακώμης και από εκεί στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου, έχοντας όμως υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο δε δράστης δεν έχει ακόμα συλληφθεί και αναζητείται. «Πρόκειται για γνωστό παραβατικό στοιχείο στην περιοχή. Έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δασική υπηρεσία με λαθροϋλοτομίες και την αστυνομία με άλλα αδικήματα», λέει ο κ. Λαμπαδιάρης. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας την επίθεση. «Αυτή η πράξη όχι μόνο είναι καταδικαστέα αλλά στρέφεται κατά της δασικής υπηρεσίας που προσπαθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες να επιτελέσει το καθήκον της. Όλοι συμπαραστεκόμαστε στον άνθρωπο και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Όπως φαίνεται, τα στελέχη της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένα με την προστασία του περιβάλλοντος, σε κάποιες περιπτώσεις, διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους», δήλωσε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης. 

«Μας έχει σοκάρει το περιστατικό. Είχαμε και παλαιότερα διαπληκτισμούς αλλά όχι τέτοια άγρια επίθεση. Πήγε να τον σκοτώσει», λέει ο κ. Λαμπαδιάρης.

Το δασαρχείο Σπερχειάδας έχει στην ευθύνη του περίπου 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λίγο περισσότερο από την έκταση του δήμου Μακρακώμης. Στην περιοχή ευθύνης του βρίσκονται οι δασικοί σχηματισμοί Τυμφρηστού, βορειοδυτικών Βαρδουσίων και Βίστριζας- Ρουστιανίτη, καθώς και περίπου 55 χωριά. Παρά την τεράστια περιοχή ευθύνης του, το δασαρχείο διαθέτει μόλις έναν δασολόγο (τον δασάρχη), έναν δασοπόνο, έναν οδηγό και 14 δασοφύλακες, ανάμεσα στους οποίους και το θύμα της επίθεσης. Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα οι δασοφύλακες εκτός από περιπολίες να είναι επιφορτισμένοι και με διοικητικά καθήκοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή