Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση της Νέας Μαρίνας Αλίμου

Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση της Νέας Μαρίνας Αλίμου

Αρχές του 2024 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα έργα – Στα 100 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός της επένδυσης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης, αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα έργα αναβάθμισης της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας, της Μαρίνας Αλίμου.

Εν τω μεταξύ η ζήτηση για θέσεις ελλιμενισμού αυξάνεται ενώ τα προβλήματα από τις παλαιωμένες πλέον υποδομές πληθαίνουν, σύμφωνα με κύκλους του θαλάσσιου τουρισμού. Πηγές της παραχωρησιούχου αναφέρουν στην Καθημερινή πως η εκκίνηση των έργων συνδέεται με την υπό εκκρεμότητα υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αλλά και την έκδοση των οικοδομικών αδειών, η έγκριση των οποίων εκτιμάται πως θα χρειαστεί περί τους τρείς με έξι μήνες από την υποβολή τους. Η δε υποβολή των αιτήσεων για έκδοση οικοδομικών αδειών δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την υπογραφή της ΚΥΑ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ που παρακολουθεί την εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό κυρίως σε ζητήματα χωροθέτησης πολλών εκ των ανωδομών που προβλέπονται να αναπτυχθούν για τουριστικές ψυχαγωγικές κι άλλες χρήσεις στην χερσαία ζώνη του λιμένα, αλλά και στις δυσλειτουργίες που προκάλεσε σε πλήθος υπηρεσιών η πανδημία. Για τους λόγους αυτούς ενδέχεται να δοθεί εξάμηνη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των δεσμευτικών επενδύσεων στην Μαρίνα που επί του παρόντος είναι προσδιορισμένη για τα τέλη του 2025.

Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Η επένδυση αναφέρεται από την παραχωρησιούχο ως προϋπολογισμού της τάξης των 100 εκατομμυρίων.

Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια περίπου 428.000 τ.μ. Προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής. Ωστόσο η πίεση για εκμίσθωση θέσεων από μεγάλα ιδιωτικά σκάφη που καταβάλλουν και υψηλότερα μισθώματα, κλιμακώνεται συνεχώς.

Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας για 40 χρόνια υποβλήθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου του 2019. Η «Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 16 Απριλίου του ίδιου έτους και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης έγινε στις 13 Μαΐου του 2020 ενώ στις 15 Μαΐου του 2020 υπογράφτηκε με την Alpha Bank σύμβαση ομολογιακού δανείου για την χρηματοδότηση της αξιοποίησης και ανάπτυξής της, συνολικού ύψους 88,5 εκατ.

Σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων που αναφέρθηκαν και τα οποία σχετίζονται με την χωροθέτηση των αναπτύξεως στην χερσαία ζώνη, εκκρεμεί ακόμα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως τις 11 Ιουλίου. Κατόπιν, και εφόσον εγκριθεί, θα υπογραφεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Ωστόσο καθυστερήσεις, αν και μικρές, ενδέχεται να προκαλέσει και το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών παραιτήθηκε από τον όμιλο Ελλάκτωρ ο άνθρωπος-κλειδί για την παραχώρηση, Γιώργος Κωνσταντινίδης ο οποίος ήταν και επικεφαλής του φορέα της παραχώρησης «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης».

Η αναβάθμιση του θαλάσσιου τμήματος και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των υπηρεσιών φιλοξενίας σκαφών θα καταστήσουν την μαρίνα Αλίμου σε μία από τις πιο σύγχρονες της Μεσογείου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η κτιριακή ανάπτυξη 18.500μ² θα αναδείξει την δυναμική της μαρίνας καθώς θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές που θα την αναβαθμίσουν σε προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Ο όγκος των κτιρίων θα είναι «διασπάσιμος», εξηγούν πηγές της παραχωρησιούχου, και τα κτίρια ισόγεια, δηλαδή ύψους έως 4,5 μέτρα, ενώ όπου υπάρξει και πρώτος όροφος, το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά τα 7 μέτρα.

Σημειώνεται ότι η λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται υψομετρικά πιο πάνω από τη Μαρίνα. Πιο συγκεκριμένα, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας υπάρχει πρόβλεψη για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία και εμπορικές χρήσεις, κτίρια που θα αφορούν σε ψυχαγωγική χρήση, γραφεία Διοίκησης κ.α. Στο έργο υπάρχει πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο. Ο περιβάλλοντας χώρος θα έχει δόμηση κάθετη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, και φυτεμένα δώματα που θα «ενώνουν» την πόλη με τη Μαρίνα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε μια σύγχρονη, «πράσινη» ανάπτυξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει ενταγμένο στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή