Σε παραχωρήσεις, real estate εστιάζει η «Ελλάκτωρ»

Σε παραχωρήσεις, real estate εστιάζει η «Ελλάκτωρ»

Με την πώληση της «Ακτωρ», ο όμιλος ενισχύει τη ρευστότητά του και στρέφεται σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένο τζίρο αλλά και αυξημένη κερδοφορία προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, μετά την πρόσφατη συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής «Ακτωρ». Σύμφωνα με όσα ανέφερε προχθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της «Ελλάκτωρ», η πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου στην Intrakat πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι o όμιλος Ελλάκτωρ θα εισπράξει συνολικά 214 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ απευθείας, ενώ επιπλέον 114 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε διάστημα 19 μηνών ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού (από θυγατρικές του ομίλου προς την «Ακτωρ»).

Οπως σημείωσε ο κ. Μπουλούτας, διαχρονικά ο κατασκευαστικός τομέας του ομίλου έχει δημιουργήσει ζημίες που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και πρόσφατα, σε ετήσια βάση, οι ζημίες διαμορφώνονταν σε 150 εκατ. ευρώ. Μετά την πώληση της «Ακτωρ», η «Ελλάκτωρ» θα μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ανακατευθύνει κεφάλαια σε πιο παραγωγικές και κερδοφόρες δραστηριότητες, όπως είναι ο κλάδος των παραχωρήσεων και η ανάπτυξη ακινήτων. Οι προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τις παραχωρήσεις (με βάση τις τρέχουσες συμβάσεις) υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο όμιλος σχεδιάζει να διεκδικήσει δυναμικά και τη νέα σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού, καταθέτοντας μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική προσφορά. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του Ιουλίου, μετά και την πρόσφατη ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα του real estate, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει την ανάπτυξη της έκτασης των πρώην Κτημάτων Καμπά, την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου και την ανάπτυξη της έκτασης στις Γούρνες του Ηρακλείου. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι η ετήσια απόδοση των επενδύσεων αυτών θα ξεπεράσει το 10%.

Υπενθυμίζεται ότι από την πώληση της «Ακτωρ» η «Ελλάκτωρ» θα απολέσει πάνω από το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως έχει τονιστεί και σε σχετική ανάλυση της διοίκησης, η πρώτη χρήση χωρίς τη θυγατρική στις κατασκευές θα περιορίσει τις ζημίες του ομίλου, από 18,22 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ. Τα δε κέρδη προ φόρων θα αυξηθούν σε 28,8 εκατ. ευρώ, από 17,88 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση. Αντιστοίχως, σημαντική θα είναι και η πτώση των συνολικών υποχρεώσεων, από 1,5 δισ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022, σε 1,01 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των ΑΠΕ, που επίσης πωλήθηκε σε ποσοστό 75%).

Ηδη κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023, αν δεν υπολογιστεί ο κατασκευαστικός τομέας. Ετσι, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 55,8% σε ετήσια βάση, σε 90,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 7,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αν είχε ενσωματωθεί και η «Ακτωρ», όμως, το φετινό κέρδος θα είχε περιοριστεί σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή