Ξενοδοχείο Coco-Mat: Το ΣτΕ πιέζει για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων

Ξενοδοχείο Coco-Mat: Το ΣτΕ πιέζει για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επανέρχεται στην υπόθεση της κατεδάφισης των τελευταίων ορόφων του κτιρίου: ζητά να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας για το τμήμα αυτό του ξενοδοχείου, αναθέτει στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος την κατεδάφιση, και ορίζει δικαστή να παρακολουθήσει την υπόθεση «λόγω της δυσχέρειας του δήμου Αθηναίων να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2019».

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία μιας εβδομάδας, να επανεκδώσει την «προβληματική» απόφαση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου CocoMat στην περιοχή Μακρυγιάννη, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επανέρχεται για δεύτερη φορά στην υπόθεση και «σφίγγει τα λουριά» για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του κτιρίου: ζητά να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας για το τμήμα αυτό του ξενοδοχείου, αναθέτει στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος την κατεδάφιση, ενώ ορίζει δικαστή να παρακολουθήσει την υπόθεση «λόγω της δυσχέρειας του δήμου Αθηναίων να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2019».

Το πρακτικό του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ (όργανο που παρεμβαίνει για την εφαρμογή αποφάσεων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων) έρχεται να πιέσει τον δήμο Αθηναίων και άλλες κρατικές υπηρεσίες για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου (αρ. απόφασης 15/2023). Μάλιστα το ΣτΕ επιπλήττει τον δήμο Αθηναίων ότι η απόφαση ανάκλησης που εξέδωσε μετά την πρώτη παρέμβασή του είχε πολλά λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία «Μπλε Κέδρος» και οδήγησε την υπόθεση και πάλι στα δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης αναφέρει ότι μετά την πρώτη παρέμβασή του (απόφαση 11/2022) ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στη μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας «με χειρόγραφη επισημείωση, που δεν φέρει ημερομηνία και υπογραφή» και ως εκ τούτου «είναι ανυπόστατη». Αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα: ο δήμος ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του 2017 ως προς όλες τις κατασκευές άνω των 27 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναντιστοιχία με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που όρισε ανώτατο ύψος τα 24 μέτρα (πάνω από τα οποία επετράπη μόνο συγκεκριμένες βοηθητικές κατασκευές έως 3 μέτρα).

Τα λάθη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Μπλε Κέδρος να προσφύγει τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο ΣτΕ, επιχειρώντας να σταματήσει τις δυσμενείς για αυτήν εξελίξεις- το Συμβούλιο Συμμόρφωσης όμως έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία συμμόρφωσης μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, η Επιτροπή Συμμόρφωσης πιέζει ακόμα περισσότερο για την εφαρμογή της απόφασης του 2019, ζητώντας:

-Εντός μιας εβδομάδας η πολεοδομία του δήμου Αθηναίων να επανεκδώσει με αναδρομική ισχύ την απόφαση ανάκλησης, διορθώνοντας τα λάθη. Σημειώνει δε ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθεί ούτε η αυτοψία, ούτε να επανεξεταστεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).

-Η απόφαση να κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι αρμόδια για την κατεδάφιση. Μάλιστα «λόγω του πολύπλοκου της διαδικασίας κατεδάφισης, τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών για τη διενέργεια της κατεδάφισης πρέπει να αναλάβει το Σώμα Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Μετά την κατεδάφιση όλων των κατασκευών άνω των 24 μέτρων «είτε, εφόσον τούτο είναι τεχνικά δυσχερές, χαμηλότερα, λ.χ. στο ύψος της οροφής του υποκείμενου ορόφου» μπορεί να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για να τοποθετηθούν στο δώμα οι βοηθητικές κατασκευές (απόληξη κλιμακοστασίου και πέργκολα), μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ και έγκριση του ΥΠΠΟ.

-Καλείται το υπουργείο Τουρισμού να ανακαλέσει μερικώς την άδεια λειτουργίας ως προς το τμήμα του ξενοδοχείου άνω των 24 μέτρων. «Η συνέχιση της λειτουργίας της εγκαταστάσεως δυσχεραίνει την κατεδάφιση, διαιωνίζει την διαπιστωθείσα παρανομία και παρακωλύει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης», αναφέρει.

-Τέλος «λόγω της δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η Διοίκηση και ειδικά ο Δήμος Αθηναίων να συμμορφωθεί ορθώς προς την απόφαση ΣτΕ 2102/2019 παρά την πάροδο 3,5 ετών», ορίζει δικαστή του ΣτΕ να παρακολουθεί τη διαδικασία συμμόρφωσης.

«Οι ανωτέρω ενέργειες των εμπλεκομένων υπηρεσιών πρέπει να λάβουν χώρα στον συντομότερο δυνατό χρόνο», καταλήγει η απόφαση, δίνοντας τρίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση όλου του διαδικαστικού κομματιού (πλην της κατεδάφισης). Αν σε ένα τρίμηνο δεν έχουν όλα ολοκληρωθεί, σημειώνει το ΣτΕ, θα επιβληθεί χρηματική ποινή υπέρ των αιτούντων (αυτών που υπέβαλλαν την προσφυγή κατά του ξενοδοχείου) και θα επιβληθούν κυρώσεις και μέτρα κατά των εμπλεκομένων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή