«Πόρτα» της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στη Ρωσία

«Πόρτα» της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στη Ρωσία

Απόφαση καθαίρεσης του Σ. Γαβρίλοφ από εκπροσώπους 19 ορθόδοξων κοινοβουλίων

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επίλογος της ταραχώδους ρωσικής παρουσίας στην προεδρία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), διεθνούς θεσμού με ενεργό ρόλο στην προαγωγή των αξιών της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, γράφτηκε το Σάββατο στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, διευρύνοντας το χάσμα με τη ρωσική πλευρά στο θρησκευτικό επίπεδο. Η συνέλευση εξέλεξε στη θέση του προέδρου της, που εθιμικώ δικαίω καταλάμβανε αδιαλείπτως εδώ και τριάντα χρόνια η Ρωσία, Πολωνό βουλευτή.

Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι των δεκαεννιά ορθόδοξων κοινοβουλίων απ’ όλο τον κόσμο απέπεμψαν τον Ρώσο πρόεδρο Σεργκέι Γαβρίλοφ, που δεν παρέστη στη σύνοδο, καθώς εμπίπτει στις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η επιστολή

Είχε προηγηθεί επιστολή προς τα μέλη της ΔΣΟ και την ελληνική κυβέρνηση του ουκρανικού κοινοβουλίου, διά της οποίας το Κίεβο απηύθυνε έκκληση για την αποτροπή συμμετοχής στη συνέλευση «προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ζητούσε την «αποπομπή του σημερινού προέδρου και εκπροσώπου του κράτους – χορηγού της τρομοκρατίας». Ενημέρωνε, δε, για «την αδυναμία των λαϊκών βουλευτών της Ουκρανίας να συμμετάσχουν στην 30ή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής».

Η ρωσική πλευρά εξέλαβε την απόφαση της ΔΣΟ ως επίθεση του Κιέβου στην Ορθοδοξία, με τον ίδιο τον Γαβρίλοφ σε δηλώσεις του στη Μόσχα να υποστηρίζει ότι η απόφαση για την απομάκρυνσή του ήταν «προϊόν κρυφής πίεσης» της Ουκρανίας με «ενεργό στήριξη» των Αμερικανών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, «όχι μόνο μεταξύ των ορθοδόξων κοινοβουλίων, αλλά και να έχει άσχημη επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης και της Ρωσίας από πολιτιστική, οικονομική και ανθρωπιστική άποψη».

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση εξέλεξε στη θέση του προέδρου της, που εθιμικώ δικαίω καταλάμβανε αδιαλείπτως εδώ και τριάντα χρόνια η Ρωσία, Πολωνό βουλευτή.

Ωστόσο, δεν ήταν το ψήφισμα του ουκρανικού κοινοβουλίου (μόνο) που οδήγησε στην απόφαση καθαίρεσης του Ρώσου προέδρου. Το γυαλί της παρουσίας της Ρωσίας στο διεθνές αυτό φόρουμ των ορθοδόξων κοινοβουλίων είχε ραγίσει από καιρό, εξαιτίας της παρεμβατικότητας της Ρωσικής Εκκλησίας, ανάλογα με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Μόσχας στις ανά τον πλανήτη περιοχές με ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς (Αφρική, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια κ.ά.), της συστηματικής προσπάθειας υπονόμευσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της σύγκρουσης με το Φανάρι λόγω της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Θρυμματίστηκε όμως με τη βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπό τις ευλογίες του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου.

Το χριστιανικό αίμα που έρευσε και εξακολουθεί να ρέει στις πεδιάδες έθεσε απέναντι στην παγκόσμια χριστιανική κοινότητα, ορθόδοξη και καθολική, τη Ρωσία, που περιήλθε σε απομόνωση, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Δύση –και όχι μόνο– ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να κλείνουν.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας ίσως να ήταν για τη Ρωσία το τελευταίο παράθυρο που είχε απομείνει ανοιχτό προς τον δυτικό κόσμο και σε αυτό συνετέλεσε και η ελληνική πλευρά, που δεν επιθυμούσε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τη ρωσική, κρατώντας το όλο θέμα της παρουσίας της Μόσχας στην ΔΣΟ «κάτω από το ραντάρ», μολονότι άλλες ομόθρησκες χώρες, όπως και ο αμερικανικός παράγοντας, πίεζαν διακριτικά για την αποπομπή της.

Τα περιστατικά

Ομως, η ρωσική αλαζονεία, όπως έλεγε στο περιθώριο της συνόδου της Χαλκιδικής στέλεχος της ΔΣΟ, είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Ανέφερε επ’ αυτού χαρακτηριστικά το περιστατικό της συνόδου της συνέλευσης στο Μιλάνο, πέρυσι, όπου Ρώσος σύμβουλος εμφανίστηκε σε τηλεδιάσκεψη με τα υπόλοιπα μέλη της φορώντας προκλητικά φανέλα με το απεχθές σήμα «Ζ» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπενθύμιζε ακόμη τα πρωτοφανή επεισόδια τον Ιούνιο του 2019, κατά τη σύνοδο της ΔΣΟ, στο κοινοβούλιο της Τιφλίδας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το κτίριο εξοργισμένοι από την παρουσία του Ρώσου Γαβρίλοφ στο έδρανο του προέδρου της βουλής της χώρας.

Τότε ο Γαβρίλοφ φυγαδεύτηκε κακήν κακώς με ειδική πτήση στη Μόσχα, ενώ το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την παρουσία στη βουλή εκπροσώπων της «κατοχικής Ρωσίας», αναφερόμενοι στην κατάληψη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία έπαψε να πληρώνει τη συνδρομή της στη ΔΣΟ, διαρρηγνύοντας ουσιαστικά τους δεσμούς της, με αποκορύφωμα την εκλογή, το Σάββατο, στη θέση του Γαβρίλοφ, του Πολωνού –λευκορωσικής καταγωγής, ορθόδοξου χριστιανού βουλευτή– Ευγένιου Τσίκβιν. Γραμματέας της ΔΣΟ επανεξελέγη ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και σύμβουλος παραμένει ο Κώστας Μυγδάλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή