Ανδρέα Γεωργίου: Ανακλήθηκε το αίτημα για επανεξέταση

Ανδρέα Γεωργίου: Ανακλήθηκε το αίτημα για επανεξέταση

Οι υπεύθυνοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επί θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κινήθηκαν κατά της απόφασης δικαίωσης του Ανδρέα Γεωργίου – Η απάντηση του Γιώργου Φλωρίδη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση της αίτησης που είχε κατατεθεί κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), για επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, προχώρησε η κυβέρνηση, ενώ οι αντιδράσεις για την εν λόγω κίνηση υπήρξαν έντονες και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με δημόσια παρέμβαση και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ για την κίνηση της επανεξέτασης της δικαίωσης Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλά δημόσια πρόσωπα.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, που στοχοποιήθηκε όσο ελάχιστοι, ως δήθεν υπεύθυνος αλλοίωσης του ελλείμματος του 2009 και ως εκ τούτου, ως εκείνος που συνέβαλε καθοριστικά στην υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, συμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής, πέρασε από δικαστικές περιπέτειες και από σαράντα κύματα.

Αντιμετώπισε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και ενώ δικαστικοί σχηματισμοί τον αθώωναν, εντούτοις η Ξένη Δημητρίου, τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), είχε ασκήσει κατ’ επανάληψη αναιρέσεις κατά των αθωώσεων Γεωργίου, μετατρέποντας τη δικαστική του εμπλοκή σε σίριαλ.

Η ενοχοποίηση Γεωργίου είχε προκαλέσει έντονες και διαχρονικά σταθερές αντιδράσεις πρωτίστως σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία από την αρχή των δικαστικών περιπετειών Γεωργίου είχε αποστείλει έγγραφο (ήταν στη δικογραφία) με το οποίο ξεκαθαριζόταν ότι καμία αλλοίωση του ελλείμματος του 2009 δεν υπήρξε, ούτε ο Ανδρέας Γεωργίου μετείχε σε κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλα αυτά, και εκ των έσω της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γεωργίου καταγγέλθηκε για παραβάσεις καθήκοντος, για διάφορα, όπως για παράδειγμα, ότι ενεργούσε μόνος του και χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων μελών της Αρχής και για αυτές τις καταγγελίες δικαιώθηκε και από το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Και ενώ η δικαίωση Γεωργίου ήρθε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπεύθυνοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομικών) κινήθηκαν και ζήτησαν την επανεξέταση της δικαίωσης Γεωργίου από το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Η κυβέρνηση χθες με ανα-κοίνωση του υπουργείου Οικονομικών (εκεί υπάγεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) γνωστοποίησε την παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από την επανεξέταση της υπόθεσης. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με δήλωσή του απάντησε σε ανυπόστατες αιτιάσεις, ότι είχε υπογράψει την επανεξέταση της υπόθεσης, κάτι που δεν ίσχυε, ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλε καθοριστικά στη χθεσινή εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή