«Δανεικό» προσωπικό στο ΕΚΑΒ από Πυροσβεστική και στρατό

«Δανεικό» προσωπικό στο ΕΚΑΒ από Πυροσβεστική και στρατό

Μεικτά πληρώματα στα ασθενοφόρα –έπειτα από μικρή εκπαίδευση– με στόχο τις απομακρυσμένες περιοχές με ελλείψεις σε διασώστες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «δανεικό» προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρεί η κυβέρνηση να επιλύσει προσωρινά το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των ασθενοφόρων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, προανήγγειλε την άμεση έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία, όπως είπε, «θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι ώστε άμεσα», πρόσθεσε, «εντός του καλοκαιριού, να καλύψουν ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες». Η λογική πίσω από την παρέμβαση είναι η δημιουργία μεικτών πληρωμάτων με διασώστη ΕΚΑΒ και προσωπικό από τα άλλα σώματα, το οποίο θα υποβληθεί σε ολιγόωρη εκπαίδευση. Προτεραιότητα θα δοθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές, όπου με δυσκολία καλύπτονται οι βάρδιες με ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Οπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, η δημιουργία των μεικτών πληρωμάτων δεν αποτελεί υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση που θα γίνει στο ΕΚΑΒ και για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα θα εξετασθούν οι δράσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, με βάση και τις σχετικές προτάσεις του υπουργείου, ώστε, όπως είπε, «οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών».

Αντιδράσεις εργαζομένων

Η εμπλοκή της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στις διακομιδές του ΕΚΑΒ βρίσκει αντίθετους τους εργαζομένους του, που κάνουν λόγο για επικίνδυνη παρέμβαση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών, Γιώργος Μαθιόπουλος, «εμείς ζητάμε αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Με την κίνηση αυτή γίνεται υποβάθμιση. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι στο ασθενοφόρο δεν υπάρχει “οδηγός” και διασώστης, αλλά δύο διασώστες, που είναι εκπαιδευμένοι, και ακολουθούν ειδικά πρωτόκολλα για κάθε περιστατικό: πώς θα διαχειριστούμε έναν πολυτραυματία από τροχαίο με πιθανό τραυματισμό αυχένα, ένα έμφραγμα, πώς θα σταματήσουμε μία αιμορραγία. Αυτά τα έχουμε σπουδάσει». Και τονίζει, «η διάσωση δεν είναι να φτάσει απλά ένα ασθενοφόρο στον ασθενή. Διάσωση σημαίνει να γίνει σωστή διαχείριση του ασθενούς ώστε να φτάσει με ασφάλεια στο νοσοκομείο».

Ο κ. Μαθιόπουλος εκτιμά ότι με τα μεικτά πληρώματα θα κινδυνεύσουν ζωές ασθενών σε όλες τις διακομιδές. «Εάν ένας πολυτραυματίας δεν αντιμετωπιστεί σωστά και μείνει, παραδείγματος χάριν, με μία μόνιμη αναπηρία λόγω λάθους στη διαχείριση πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ποιος θα πάει φυλακή; Ο πυροσβέστης που δεν έχει τις γνώσεις, ο στρατιώτης που δεν έχει τις γνώσεις, ή ο διασώστης που έχει τις γνώσεις αλλά δεν μπορεί να τις εφαρμόσει γιατί μαζί του στο ασθενοφόρο είναι κάποιος που δεν γνωρίζει;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή