Μύκονος: Προς επαναλειτουργία το Principote στον Πάνορμο

Μύκονος: Προς επαναλειτουργία το Principote στον Πάνορμο

Η απόφαση φέρει την υπογραφή του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς επαναλειτουργία «οδεύει» το Principote στον Πάνορμο της Μυκόνου, παρότι σημαντικό μέρος των παράνομων κατασκευών του παραμένει στη θέση του.

Η επαναλειτουργία, την οποία αποδέχθηκε η Πολιτεία, δρομολογείται μέσα από ένα πρωτοφανές τρικ: η επιχείρηση θα επαναλειτουργήσει… μόνο στα δύο οικόπεδα που έχει «καθαρίσει» από παράνομες κατασκευές, ενώ οι υπόλοιπες παράνομες κατασκευές της στα διπλανά παραμένουν στη θέση τους. 

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε προχθές και φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη. Οπως προκύπτει, μετά την κατεδάφιση μέρους των πολεοδομικών παρανομιών από την ίδια την επιχείρηση (υπενθυμίζεται ότι προ μηνός εντοπίστηκαν από τον εισαγγελέα να προσπαθούν… να θάψουν κάποιες από αυτές κάτω από παχιά στρώματα άμμου), ζητήθηκε έλεγχος από ελεγκτή δόμησης.

Το πόρισμα του ιδιώτη ελεγκτή δόμησης παραδόθηκε στις 5 Ιουλίου στο υπουργείο και την ίδια ημέρα ο γενικός γραμματέας το διαβίβασε στον Δήμο Μυκόνου (και στις Αρχές του νησιού), ζητώντας ουσιαστικά να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση σε δύο από τα οικόπεδα που καταλαμβάνει, επειδή σε αυτά δεν υπάρχουν πολεοδομικές παρανομίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης ζητάει από τον δήμο «τυχόν ενέργειές σας αναφορικά με την άρση της κύρωσης της αναστολής της άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός των [αναφέρονται οι κωδικοί αριθμοί του κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) για δύο οικόπεδα] στην περιοχή Πάνορμος της νήσου Μυκόνου». Μάλιστα διευκρινίζεται ότι πρέπει να λειτουργήσουν μόνο μέσα σε αυτά και όχι στα γειτονικά, στα οποία οι παρανομίες που ανέγειρε η ίδια επιχείρηση… παραμένουν.

«Σε κάθε περίπτωση, η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων εντός των ανωτέρων ΚΑΕΚ (οικοπέδων) δεν δύναται να εξαρτάται από άλλα ΚΑΕΚ στα οποία υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές, ούτε να επεκτείνεται σε αυτά η λειτουργία των επιχειρήσεων».

Η «Κ» ζήτησε την άποψη του κ. Μπακογιάννη, αλλά αυτός αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν όλα είναι ακριβώς όπως περιγράφονται (δηλαδή το Principote αποτελούνταν όντως από διαφορετικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε διαφορετικά διπλανά οικόπεδα χωρίς να έχουν φορολογική σχέση η μία με την άλλη), πρόκειται για μια αδιανόητη μεθόδευση, καθώς όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κάτω από το ίδιο όνομα και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Πάνορμος και Apollon ανήκουν και οι δύο κατά 99% στην ίδια εταιρεία με έδρα τις Σεϋχέλλες και έχουν διαφορετικό διαχειριστή, ενώ η Principote σε έτερη offshore με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», «Μύκονος: Εχτιζαν πολύ, γκρέμιζαν λίγο, ξαναέχτιζαν», 10.4.2023), το Principote λειτουργούσε έως το 2017 άλλη εταιρεία, η οποία έκλεισε μετά την επιβολή προστίμων για να υποκατασταθεί από την Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ.

Μολονότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου συνεδρίασε σήμερα για πολλές ώρες, η συζήτηση σχετικά με την άρση της αναστολής λειτουργίας (μέρους) του Principote, μετατέθηκε για το μέλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ορίστηκε ελεγκτής δόμησης, ο οποίος στις 9 Ιουνίου έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι είχαν κατεδαφιστεί αυθαίρετα σε δύο Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).  

Το πόρισμα, «έχει διαβιβαστεί στο δήμο με την υπόμνηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ότι σε κάθε περίπτωση η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων εντός των παραπάνω ΚΑΕΚ δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα ΚΑΕΚ, στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Ούτε μπορεί να επεκταθεί η λειτουργία της επιχείρησης σε αυτά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή