Τηλεργασία λόγω του «Κλέωνος»

Τηλεργασία λόγω του «Κλέωνος»

Εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών – Προσαρμόζονται οι συνθήκες και το ωράριο εργασίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να κινηθούν ακόμα ψηλότερα σήμερα και να κορυφωθούν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο «Κλέων» θα ανεβάσει τα θερμόμετρα σήμερα μέχρι τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου (στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας θα φτάσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου), ενώ αύριο τα θερμόμετρα θα δείξουν μέχρι και 41 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Στερεάς θα «πιάσουν» αύριο 41 με 42 βαθμούς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στα ίδια επίπεδα θα βρίσκονται και το Σάββατο. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας αύριο μετά το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο θα απογειωθεί στους 44 βαθμούς! Από Κυριακή αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και από τη Δευτέρα (17 Ιουλίου) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μετά την Τρίτη 18/7.

Μέσα σε αυτό το καυτό περιβάλλον απαιτούνται μέτρα προφύλαξης από όλους και όλες, με αποφυγή έκθεσης στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο. Αντίστοιχα προσαρμόζονται, με βάση και τις συμβάσεις που υπάρχουν ανά κλάδο, οι συνθήκες και το ωράριο εργασίας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καύσωνα. Γι’ αυτό απαιτείται ενημέρωση και προσαρμογή.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, αναφέρει πως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να κάνουν τηλεργασία. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης της εργασίας τους, μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή στις ευπαθείς ομάδες είτε είναι ορισμένη ήδη, είτε γίνεται σε συνεργασία με τους ιατρούς της υπηρεσίας. Τηλεργασία μπορούν να κάνουν και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, ή μπορούν να υπαχθούν σε ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά οι υπάλληλοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00).

Συστάσεις προς τους πολίτες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας – Στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα η θερμοκρασία.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ραντεβού πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες κατά την ώρα αιχμής του καύσωνα, μπορούν να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών. Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σε συστάσεις προς τους πολίτες, σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα, συνιστά η λειτουργία των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (πλυντήριο, σίδερο, φούρνος κ.λπ.) να γίνεται κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14.00-18.00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά. Επίσης, η θερμοκρασία των κλιματιστικών να ρυθμιστεί στους 26 βαθμούς, με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να μειώνονται οι απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η λειτουργία ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών μεταξύ 20.00-22.00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Επίσης, υπάρχει έκκληση να αποφεύγεται η χρήση των κλιματιστικών το δίωρο 20.00-22.00, εφόσον από νωρίτερα έχει μειωθεί η θερμοκρασία του σπιτιού και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να πέφτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT