Μάχη με τις φλόγες σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια
μάχη-με-τις-φλόγες-σε-λουτράκι-σαρωνίδ-562525264
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη με τις φλόγες σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μάχη στα πύρινα μέτωπα δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

23:32

Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας: Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί το κακό σενάριο 

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε στην «Κ»: Η Πυροσβεστικής έχει πέσει πάνω στη φωτιά, είναι μεγάλες οι δυνάμεις. Δεν κινδυνεύουν σπίτια, οικισμοί ή ανθρώπινη ζωή. Καίγεται όμως πυκνό δάσος. Ελπίζουμε κι εμείς σε έναν καλό έλεγχο τη νύχτα για να τα καταφέρουμε να την ελέγξουμε από νωρίς το πρωί. Υπάρχει όντως εγγύτητα με την Πάρνηθα αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί το κακό σενάριο μέσα στη νύχτα.

23:26

Αντιδήμαρχος Σαρωνικού: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Τσιγαρίδας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι υπάρχει βελτίωση κι ότι υπάρχουν μικρότερα μέτωπα. «Όσο περνάει η ώρα και ο άνεμος δεν είναι όπως το μεσημέρι, θα είμαστε σε καλή κατάσταση, υπάρχουν βέβαια αναζωπυρώσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στο πρώτο φως της ημέρας ελπίζουμε στην ενίσχυση από τα εναέρια μέσα».

«Σήμερα τα εναέρια μέσα δεν ήταν στο βαθμό που θα θέλαμε», υπογράμμισε.

23:14

Δήμαρχος Λουτρακίου: Δίνουμε ολονύχτια μάχη

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Γεώργιος Γκιώνης, δήλωσε στην «Κ»: Οι άνεμοι έχουν πέσει μεν αλλά δεν έχουνε εναέρια. Η ελπίδα μας είναι τα πεζοπόρα τμήματα να την κρατήσουν σε μια καλή κατάσταση το βράδυ και να γίνει ένας καλός έλεγχος νωρίς το ξημέρωμα, όταν και θα μπουν στη μάχη τα εναέρια. Φοβόμαστε μήπως οι υψηλοί άνεμοι μας προλάβουν από νωρίς το πρωί. Εκτιμώ ότι έχουν καεί από 15 έως 25 σπίτια. Ας σβήσει η φωτιά και ξεκινάμε την αποτίμηση.

23:03

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να μη θρηνήσουμε ζωές 

«Για άλλη μια φορά, η φωτιά καταστρέφει δέντρα, ζώα, περιουσίες, το λίγο πράσινο που μας έμεινε, αλλά και κόπους, θυσίες και όνειρα οικογενειών», επισημαίνει η Ράνια Σβίγκου σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις πυρκαγιές. 

Η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει ότι «αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ανθρώπους. Στους κατοίκους της Αττικής, της Κορινθίας και της Βοιωτίας, που πλήττονται από τη φωτιά. Αλλά και στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, που δίνουν μια άνιση μάχη, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Τονίζει ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να μη θρηνήσουμε ζωές και να προστατευθεί με κάθε τρόπο το βιος των κατοίκων».

Υπογραμμίζει ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμα να συνδράμουν όπου χρειαστεί, παρέχοντας όποια βοήθεια τους ζητηθεί.

22:53

Σώθηκε η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής 

22:48

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

22:46

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Θα δώσουμε μάχη όλη τη νύχτα»

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, δήλωσε στην «Κ» ότι «στη δική μου περιοχή έχουν καεί 6.000 στρέμματα και στο δήμο Σαρωνικού 20.000 στρέμματα».

«Τα μέτωπα μας είναι σε σχετική ύφεση, αλλά επειδή δεν έχουμε εναέρια μέσα θα δώσουμε μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα με στόχο να μην μπει στους οικισμούς Σάκκα και Θέριζα», πρόσθεσε.

22:40

Κουτσούμπας: Εδώ και τώρα να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο

«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, τα στελέχη του, οι Οργανώσεις του και βουλευτές του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, δίνοντας τη μάχη στο πλευρό των κατοίκων σε Ανατολική και Δυτική Αττική, στο Λουτράκι, στη Βοιωτία, παντού όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες και δασώδεις περιοχές» αναφέρει σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και τονίζει: «Εδώ και τώρα να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να σωθούν ζωές, περιουσίες και φυσικός πλούτος».

22:37

Κικίλιας: Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό

«Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό, είχαμε 81 πυρκαγιές», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ανέφερε ότι επιχείρησαν 544 πυροσβέστες με 198 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος έδωσαν τη μάχη 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δυστυχώς έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», είπε και ενημέρωσε ότι οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 2 ανδρών για την πυρκαγιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση σε όλους για τεράστια προσοχή στην αυριανή ημέρα.

 
22:30

Λαγονήσι: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

 
22:26

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα Δερβενοχώρια και στη λεωφόρο Μαρκόπουλου 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

22:16

Επικίνδυνο το μέτωπο στα Δερβενοχώρια – Νύχτα αγωνίας

 
22:15

Δηλώσεις από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να κάνει δηλώσεις στις 22:30.

21:48

Μάχη με τις φλόγες στο Λουτράκι

«Το μέτωπο ειναι τεράστιο, χιλιόμετρα, έχουν ξεκινήσει οι πυρκαγιές κοντά στο Λουτράκι και πλέον έχουν περάσει τον προαστιακό και έχει περάσει η φωτιά στο Καλαμάκι, στο παραλιακό τμήμα της Κορινθίας που είναι αυτό το χωριό. Έχουν γίνει ήδη καταστροφές σπιτιών, υπάρχουν διαμαρτυρίες κατοίκων που χάνουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Προληπτικά χρειάστηκε να εκκενωθούν παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες φιλοξενούσαν 1.500 παιδιά αλλά και ένα κέντρο αποκατάστασης.

21:41

Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας - Κάθε ζωή έχει αξία 

  • Με το μήνυμα «Κάθε ζωή έχει αξία» η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πυρόπληκτους δήμους της χώρας. 
  • «Δυστυχώς, ήδη γνωρίζουμε για πολλά δεκάδες ζώα που κάηκαν σε καταφύγια και προσπαθούμε σε συνεργασία με εθελοντές και ομάδες διάσωσης να απεγκλωβίσουμε όσα περισσότερα ζώα είναι δυνατό» σημειώνει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και παρακαλεί όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036. 
  • Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους Γαλατσίου, Αθηναίων, Σαλαμίνας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ.ά.
  • Επίσης επισημαίνει ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Dogs’ Voice, υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας, θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν επιθυμούν οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν ως εθελοντές-φροντιστές στο ΛΑΤΟ ή να προσφέρουν περιλαίμια, λουριά, σακούλες και γραφική ύλη. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από που παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό. 
  • Όσον αφορά τα ιπποειδή και όλα τα παραγωγικά ζώα υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε συνεργασία με το A Little Shelter το οποίο δέχεται στο καταφύγιό του (31οχλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Πολυδένδρι, 19014, Αττικής) όλα τα παραγωγικά ζώα που κινδυνεύουν από την φωτιά. 
21:39

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίπλα στην ΠΥ στον Κουβαρά Αττικής 

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, κλιμάκιο του ΕΕΣ με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας, στελεχωμένα από εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Τμήματος Αθήνας και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ προσφέρει Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες. 

Επίσης, διασωστικό όχημα του ΕΕΣ με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης. 

21:31

Ο καιρός και οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

 
21:21

Ανδρουλάκης: Αυτή τη στιγμή πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή

21:19

Μητσοτάκης: Όσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν

 
21:17

Έκκληση από τον δήμο Σαρωνικού

21:15

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών - Σουνίου

  • Στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο
  • Στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας, στο ρεύμα προς Αθήνα
21:12

Δύσκολη αναμένεται και η Τρίτη

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η αυριανή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ. «Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε. 

21:02

Δήλωση Μητσοτάκη: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής 

«Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκομαι για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία.

Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές.

Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές, ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

20:59

Σε ξενοδοχεία θα φιλοξενηθούν οι πληγέντες – Τα τηλέφωνα επικοινωνίας

Τις επείγουσες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας που προκάλεσαν τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια, επιχειρεί να καλύψει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το υπουργείο ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές, να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικά, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Παράλληλα, έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

20:57

Πως θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

 
20:53

Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα - Οροθετήθηκε η φωτιά στο Καπαρέλλι 

  • Συναγερμός έχει σημάνει στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων κοντά στα όρια με την Αττική.
  • Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.
  • Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα.
  • Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στο Καπαρέλλι

  • Οροθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι της Θήβας.
  • Πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.
  • Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά.
20:50

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα

Συνεχής είναι η μάχη με τα πύρινα μέτωπα που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα καθώς ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, λέγοντας ότι «ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

  • Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου τόνισε ότι «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό», ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση από την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών. «Παρακαλούμε όλους τους οδηγούς για τη δική σας ασφάλεια να αποφύγετε τη διέλευση σας από την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών», ανέφερε.
  • Στη δασική πυρκαγιά της Σαρωνίδας , επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.
  • Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι την τελική κατάσβεσή της. 
  • Στη δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται στον ορεινό όγκο των Δερβενοχωρίων, όπως σημείωσε, ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις και από όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις 18:20 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.
20:46

Λουτράκι: Στις φλόγες σπίτια & οχήματα

 
20:45

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα και την παλαιά Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, αλλά μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Αντίθετα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι η ΕΛ.ΑΣ. είχε διακόψει την κυκλοφορία στις δύο εθνικές οδούς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου.

 

20:44

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια 

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους: 

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ
20:43

Λουτράκι: Σε εξέλιξη η δασική πυρκαγιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Μάλιστα, δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

  • Στην Αχαϊα

Όσον αφορά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάππα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αυτή έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, στο σημείο παραμένουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις. 

20:42

Φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές 

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. 

Ειδικότερα:

  • Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  • Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

20:36

Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου 

Η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, προχώρησε, και πάλι σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνιου.

Ειδικότερα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους εξής δρόμους: 

  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.
20:34

Κινδυνεύουν σπίτια αυτή την ώρα στο Πανόραμα Σαρωνίδας

 
20:30

Η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ στα μέτωπα της φωτιάς

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ συνδράμει ενεργά μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Επίσης:

  • 190 αστυνομικοί βρίσκονται στο μέτωπο του Κουβαρά Αττικής και συνέδραμαν σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων.
  • 45 αστυνομικοί βρίσκονται στο μέτωπο του Λουτρακίου και συνέδραμαν σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων.
20:23

Νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Σε νεότερη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, σημειώνοντας ότι για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια ενισχύονται οι δυνάμεις από όμορες ενότητες. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ο κ. Αρτοποιός προειδοποίησε ότι και η αυριανή μέρα θα έχει μεγάλη επικινδυνότητα, ειδικά στην Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες και Βόρειο Αιγαίο.

 
20:14

Ελεύθερος ο αλλοδαπός που είχε προσαχθεί ως ύποπτος για την πυρκαγιά στον Κουβαρά 

Ελεύθερος αφέθηκε, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ο αλλοδαπός ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος από την περιοχή του Κουβαρά, όπου ξέσπασε το μεσημέρι η μεγάλη πυρκαγιά που έχει σκορπίσει την καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για ένας 32χρονο ρουμανικής υπηκοότητας, τον οποίο είχαν υποδείξει κάτοικοι της περιοχής με το αιτιολογικό ότι εκτελούσε εργασίες. Ο 32χρονος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λαυρίου και μετά την εξέταση του αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούσαν την κράτηση του.

20:13

Ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών

  • Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπίτι-σπίτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.
  • Στο Λουτράκι η προσπάθεια εστιάζεται στο αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και να μην περάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της εθνικής. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ θα εξακολουθήσουν ρίψεις τα εναέρια μέχρι τη δύση (9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Για λόγους ασφαλείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ΕΟ από το ύψος της Κινέττας μέχρι την Κόρινθο και θα απαγορεύει η διέλευση για όση ώρα διαρκεί ακόμα η επιχείρηση. Στα οχήματα που έχουν φτάσει μέχρι εκεί δίνεται εντολή αναστροφής προς τις αφετηρίες τους (είτε με κατεύθυνση προς Πάτρα, είτε με κατεύθυνση προς Αθήνα).
  • Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.
  • Στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας (και ήταν επίσης μεγάλη) επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις και 6 εναέρια και έχει οριοθετηθεί.

* Αύριο ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα (4) και η Πυροσβεστική είναι σε γενική επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα και έχει δοθεί εντολή να κλείσουν όλα τα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

20:11

Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

 
20:05

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

1. Επί της επαρχ. οδού Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα.
2. Επί της οδού Φυλής από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών
3. Επί της επαρχ. οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

20:05

Αναζωπυρώσεις και στο μεγάλο μέτωπο στο Λουτράκι

Ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης λέει στην «Κ» πως υπάρχουν διαρκείς αναζωπυρώσεις των μετώπων στις περιοχές Καλλιθέας, Πευκιάς και Κατουνίστρας, ενώ το μεγάλο βάρος πέφτει τώρα στο να μην περάσει η πυρκαγιά, όπως τονίζει ο ίδιος, στην περιοχή Καλαμάκι.

«Ακριβώς επειδή οι αναζωπυρώσεις δεν σταματούν, μας φοβίζει και τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας».

20:04

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Διατέθηκε επιπλέον 1 Α/Φ CL-215

ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ:
Διατέθηκαν επιπλέον τα παρακάτω μέσα:

• 2 Α/Φ CL-415
• 1 PZL
• 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)

ΣΤΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:
Όπως προηγούμενη ενημέρωση.

ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΗ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ:
Διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:
• 2 Α/Φ CL-415
• 3 Α/Φ CL-215
• 2 Προωθητές Γαιών

20:03

Δήμαρχος Τανάγρας: «Δεν κινδυνεύουν οικισμοί στα Δερβενοχώρια»

 
20:02

Ανησυχία για περιοχές στις παρυφές του Πάνειου όρους 

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την τύχη του οικισμού Μεγάλη Αυλή, μεταξύ Πέτα και Κερατέα, στις παρυφές του Πάνειου όρους (από την ανατολική πλευρά), δηλώνει στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Κερατέας, Θανάσης Μακροδημήτρης.

Τονίζει ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και έχει κατακάψει ένα μαντρί και ένα μικρό καλύβι, ενώ «με δικά μας μέσα σβήσαμε το ένα από τα δύο παρακείμενα εργοστάσια ανακύκλωσης». Σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα εναέριο ή επίγειο μέσο πυρόσβεσης και ζητά ενισχύσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Ηλίας Στουραΐτης, ο οποίος, από τον οικισμό Καλιμάκι της Κερατέας (ψηλά στο Πάνειο) επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν, ούτε ελικόπτερα ή καναντέρ τις τελευταίες 4 ώρες», όπως και επίγεια οχήματα πυρόσβεσης, τα οποία μεταφέρθηκαν προς Σαρωνίδα. «Επιχειρούμε μόνο με μια υδροφόρα το δήμου. Ζητάμε άμεση βοήθεια», δηλώνει.

19:54

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Δερβενοχώρια – Κίνδυνος να φτάσει στην Πάρνηθα η φωτιά

 
19:49

Συνδρομή του Λιμενικού

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 πλοία, 2 E/Π-T/P σκάφη, 1 I/Δ T/X, 1 E/Π A/K KAI 1 P/K σκάφος στην περιοχή της Παλαιάς Φωκαίας, καθώς επίσης 3 A/K και 1 I/Δ -T/X στη Βουλιαγμένη και 1 E/Π T/P στον Φλοίσβο, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί λόγω της πυρκαγιάς στον Κουβαρά.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 5 σκάφη στα Ισθμια.

19:44

«Οι φλόγες πέρασαν από παντού»

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Σφίγγεται η καρδιά σου. Έχουν καεί τα πάντα σε όλη την περιοχή. Οι φλόγες πέρασαν από παντού, από όλους τους οικισμούς, που ευτυχώς έχουν εκκενωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες αυτή τη στιγμή» τόνισε στο ΑΠΕ ο τέως δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, προσθέτοντας: «Όλο το πύρινο μέτωπο που είχε από την αρχή σκαρφαλώσει στην κορυφογραφή του Πάνειου "κύλισε" με όλο το εύρος του πίσω από το βουνό και κατέκαψε τα Καλύβια με κατεύθυνση προς Σαρωνίδα. Είναι απέραντη η έκταση της πυρκαγιάς και αδύνατος ο περιορισμός της».

Αναφορικά με το καταφύγιο -κυρίως πουλιών- που διατηρεί η ΜΚΟ στη περιοχή, ο κ. Φιλίππου εκτίμησε ότι θα έτυχαν της φροντίδας των υπευθύνων της.

19:42

Π. Φιλίππου πρώην δήμαρχος Σαρωνικού: «Έχει κάψει όλο τον δήμο Σαρωνικού»

 
19:25

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα

Αναζωπύρωση στο Πανόραμα -κινδυνεύουν κατοικίες- και την Ανάβυσσο.

Ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι «η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί» και «το μέτωπο κινείται κυκλικά του Πάνειου Όρους».

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και εκτείνονται από Καλύβια, μέχρι Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι φλόγες κινούνται προς την Κερατέα. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει.

19:23

Σε εξέλιξη 60 μέτωπα πυρκαγιών

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικής, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο Mega είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 μέτωπα πυρκαγιών στην Ελλάδα.

19:21

Απεγκλωβισμός ηλικιωμένης γυναίκας

 
19:21

Απεγκλωβισμός ανθρώπων και ζώων από την ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση περιοχών και στον απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων στον Νέο Κουβαρά.

19:15

Λαγονήσι: Εικόνες καταστροφής – Κάηκαν σπίτια

 
19:14

Πρόγνωση έντασης ριπών ανέμων στις πυρκαγιές της Αττικής και Βοιωτίας

  • Σταδιακή εξασθένηση παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Κορινθίας, και Βοιωτίας το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
  • Η μέση ένταση των ανέμων στις 18:00 φτάνει τα 4-5 μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας. 
  • Για το διάστημα 18:00 - 21:00, το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου προβλέπει μικρή περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων.
  • Ο χάρτης παρουσιάζει τις μέγιστες ριπές ανέμου σε km/h που προβλέπονται μεταξύ 18:00 - 21:00. Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της Νότιας Αττικής στη μεγάλη δασική πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι, και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι. 

19:10

Συνδρομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις

19:07

Τ. Γκιώλης: «Αν πέσουν οι άνεμοι θα βελτιωθεί η κατάσταση»

 
19:07

Ανάβυσσος: Δραματική η κατάσταση στον ιππικό όμιλο

 
18:44

Μήνυμα από το 112 στα Δερβενοχώρια

18:35

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: Μάχη σε τέσσερα μέτωπα, προσαγωγή ενός άνδρα για τη φωτιά στον Κουβαρά

Δραματική η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

  • Φωτιά στον Νέο Κουβαρά:

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ εστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Η κατάσταση το απόγευμα ήταν βελτιωμένη.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού ως υπόπτου για την φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

Επιχειρούν 210 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό 4 φουσκωτά και δύο αλιευτικά περιπολούν στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας. Μεγάλος ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που περιπολούν. Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει η ΕΛ.ΑΣ, το ΕΚΑΒ και συνδράμει με υδροφόρες η περιφέρεια.

  • Καπαρέλλι Βοιωτίας:

Η φωτιά εκδηλώθηκε 2 ώρες μετά την πυρκαγιά στον Κουβαρά. Επιχειρούν 94 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

  • Καλλιθέα Λουτρακίου:

Υλικές ζημιές σε οικίες. Τρία μηνύματα από το 112. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους. Επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

  • Δερβενοχώρια:

Επιχειρούν 84 πυροασβέστες, 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και από αέρος συνδράμουν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

 
18:28

Δραματικές εικόνες από τη φωτιά στον Κουβαρά

Πηγή; Kathimerini.gr

18:28

Τέως δήμαρχος Σαρωνικού: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο

Για ένα πύρινο μέτωπο που κινείται ανεξέλεγκτα και συνεχίζει την πορεία του προς τον νότο κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. «Δεν έχει ανακοπεί η πορεία του μέχρι τώρα», λέει στην «Κ».

Σημειώνεται πως αυτοκίνητα έχουν καεί σε Σαρωνίδα, αλλά και Καλύβια. Στα Καλύβια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ καίγεται και ο Ιππικός Όμιλος στην Ανάβυσσο.

18:24

Διάσωση εγκλωβισμένων αλόγων στην Ανάβυσσο

INTIME
Reuters
Reuters

 

18:16

Φωτογραφίες από τη φωτιά στον Κουβαρά 

πηγή: kathimerini.gr

18:11

Μετά τις 21:00 αναμένεται να κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι

Δύσκολη αναμένεται και η αυριανή μέρα, όπου σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων αναμένονται άνεμοι εντάσεως κοντά στα 7 Μποφόρ.

18:02

Σαρωνίδα: Εικόνες μέσα από φλεγόμενο σπίτι

 
18:01

Νέο μέτωπο φωτιάς στα Δερβενοχώρια: «Φύγε Δήμαρχε, φύγε»

 
18:00

Λουτράκι: «Ιδιαίτερα μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς»

  • «Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.
  • «Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας». 
17:59

Φωτιά Λαγονήσι: Κραυγή αγωνίας για τα ζώα

 
17:58

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Σουνίου και στη λεωφόρο Λαυρίου 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους: 

  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
17:56

Σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς ζώων από το πύρινο μέτωπο της ΝΑ Αττικής προς το Γαλάτσι 

  • Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζώων από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Νοτιοανατολική Αττική και την μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
  • Σε συνεννόηση με δήμους και εθελοντές, αναζητούνται οχήματα τα οποία κατευθύνονται σε στάβλους και καταφύγια ζώων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και της Αναβύσσου προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στο Γαλάτσι, στον χώρο των παλαιών λατομείων.
  • Η Ειδική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στους πολίτες της περιοχής όπου μαίνεται η φωτιά να εκκενώσουν τα καταφύγια μαζί με τα ζώα ακόμα και προληπτικά και προτρέπει να καλέσουν στο 2131364020 όσους χρειάζονται απεγκλωβισμούς ζώων και φορτηγά για τη μεταφορά τους.
  • Παράλληλα, έκκληση για φορτηγά ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια άλογα απευθύνει ο Ιππικός Όμιλος Καλυβίων «St. George». Οι στάβλοι βρίσκονται στο 10ο χλμ. της λεωφόρου Καλυβίων - Αναβύσσου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945013006
17:52

Πάνω από 200 χλμ μεταφέρθηκε ο καπνός από την πυρκαγιά στον Κουβαρά

Οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους τουλάχιστον 220 km νότια, πάνω από το τη θάλασσα των Κυθήρων.

17:47

Διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία και στην νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

17:45

Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου: Σώσαμε 1.200 παιδιά από τις κατασκηνώσεις

 
17:43

Καμένο σπίτι στον Κουβαρά

REUTERS/Stelios Misinas

17:40

Δήμαρχος Λουτρακίου στην «Κ»: Εκκενώνονται οικισμοί και οίκος ευγηρίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς και σημεία τα οποία περικυκλώνονται από τις φλόγες.

«Τώρα εκκενώνεται ένας οίκος ευγηρίας, ενώ πριν από λίγο απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι από τον οικισμό Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Κατουνίστρα» σημειώνει στην «Κ» ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Λουτρακίου.

17:39

Φωτιά τώρα σε δασική έκταση στην περιοχή Πάνακτο Βοιωτίας.

17:36

Καίγονται σπίτια στη Σαρωνίδα

Κάτοικοι δίνουν μάχη να σώσουν τις περιουσίες τους.

17:33

Ολυμπία Οδός: Ενημέρωση για την κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο

Με εντολή της Τροχαίας, για προληπτικούς λόγους έχει κλείσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λουτράκι.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.

 

17:33

Εκκενώνεται το γηροκομείο «Ελπίς» στο Λουτράκι

Στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρονται με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς».

17:29

Δύσκολες ώρες στο Λουτράκι

17:27

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

17:26

Εικόνες από την φωτιά στην Κερατέα

17:22

Εικόνες από τη φωτιά στο Λουτράκι

17:19

Εκκληση από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

17:15

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Στον Κουβαρά διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

·         2 Α/Φ CL-215

·         2 A/Φ CL-415

·         2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)

·         1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)

Στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

·         2 Α/Φ CL-215

·         2 Ε/Π CHINOOK

·         2 Προωθητές Γαιών

·         1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

Στο Καραπέλι Βοιωτίας διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

·         2 Α/Φ CL-215

·         2 PZL

17:13

Πολίτες προσφέρουν τη βοήθεια τους

17:11

Φεύγουν τα άλογα από τον ιππικό όμιλο στην Ανάβυσσο

 
17:11

Εικόνες από τη φωτιά στη Σαρωνίδα 

17:09

Καίγονται σπίτια στον Σαρωνικό

 
17:08

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω των πυρκαγιών

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στην Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

 

17:07

Εικόνα από τη φωτιά στον Κουβαρά

Φωτ: ΙΝΤΙΜΕ

17:05

Αστυνομικοί συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στο Ν. Κουβαρά και στο Λουτράκι 

Αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης, Τροχαίας καθώς και διμοιρίες παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής. 

Συνολικά στη φωτιά στην Αττική επιχειρούν 119 αστυνομικοί, ενώ παράλληλα 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Λουτράκι. 

Επιπρόσθετα στον ιστότοπο www.astynomia.gr έχει αναρτηθεί banner με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τεθεί σε εφαρμογή. 

17:03

Εκτροπή της κυκλοφορίας από Αγίους Θεοδώρους για όσους κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο και στην Επίδαυρο

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιθέα και την Περαχώρα Λουτρακίου. Εκκενώνονται προληπτικά οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται  κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εκτροπή της κυκλοφορίας από Αγίους Θεοδώρους για όσους κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο και στην Επίδαυρο για όσους έρχονται από την Πελοπόννησο.

17:02

Εικόνες από τη φωτιά στο Λουτράκι

16:56

Εγκλωβισμένα άλογα σε ιππικό όμιλο στην Ανάβυσσο

 
16:54

Έκκληση από κάτοικο της περιοχής

16:53

«Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της Βοιωτίας»

«Καλύτερη η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Βοιωτίας», σημειώνει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός

16:53

«Καίγεται όλος ο δήμος Σαρωνικού, από άκρη σε άκρη»

Πέτρος Φιλίππου, πρώην δήμαρχος Σαρωνικού: Είναι τεράστιο το μέτωπο, έχει επεκταθεί και προς τη Σαρωνίδα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

16:50

Βίντεο από τη φωτιά στο Λαγονήσι

16:48

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά: Στις φλόγες σπίτια στο Λαγονήσι

16:47

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στον Κουβαρά

16:45

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

16:40

Μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους στο Λαγονήσι

Οσοι βρίσκονται στην περιοχή καλούνται να εκκενώσουν το σημείο με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

16:39

Δημος Σαρωνικού: Δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν κατοίκους

>

16:34

Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι θα ανοίξει στις 18:00 για να υποδεχθεί ζώα σε ανάγκη

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dogs' Voice (@dogsvoice)

16:31

Δήμαρχος Σαρωνικού: «Να φύγει ο κόσμος από Σαρωνίδα και Λαγονήσι - Έχουν καεί σπίτια»

Για σπίτια που έχουν καεί στο Λαγονήσι κάνει λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους. «Η φωτιά κινείται διαρκώς απειλητικά και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τη Σαρωνίδα. Ο κόσμος πρέπει να φύγει άμεσα από αυτες τις δύο περιοχές με προσοχή και ψυχραιμία. Η παραλιακή έχει ήδη κίνηση» σημειώνει στην «Κ». 
 
 
 
16:25

Εικόνα από τη φωτιά στο Λουτράκι

16:22

ΕΛ.ΑΣ.: Διακοπή κυκλοφορίας σε περιοχές της Αττικής

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
16:14

«Πολύ μεγάλο το μέτωπο» λέει ο δήμαρχος Λουτρακίου στην «Κ»

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Λουτρακίου Γ. Γκιώνης κάνει λόγο για ένα μεγάλο μέτωπο που απειλεί πολλούς οικισμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο πραγματοποιήθηκε μια ασφαλής εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης, ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης Κέντρου Αποκατάστασης. «Αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή» αναφέρει.

16:13

Ουρές χιλομέτρων στην Αθηνών - Σουνίου

Ουρές χιλομέτρων έχουν σχηματιστεί στην Αθηνών - Σουνίου μετά το 112 που εστάλη για προληπτική εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

16:06

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

15:55

Εκκένωση κατασκήνωσης στο Λουτράκι 

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση Sport Camp στο Λουτράκι.

Ο ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης, Σπύρος Καραβούλης τόνισε στην «Κ» πως οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν προληκτικά λόγω «εγγύτητας» της πυρκαγιάς.

Τα 900 παιδιά μεταφέρθηκαν σώα στο κλειστό γήπεδο του Δήμου Λουτρακίου. 

15:52

«Επικίνδυνη και για το βράδυ η φωτιά» 

«Είναι από τους χειρότερους τύπους καιρούς για εκδήλωση πυρκαγιάς
Είναι πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά που κινείται νότια-νοτιοατολικά και έχει φτάσει στην κορυφογραμμή του Πάνειου Όρους» σημειώνει στην Καθημερινή ο Θοδωρής Γιάνναρος, Πυρομετεωρολόγος και ειδικός συνεργάτης του meteo.gr στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, πνέουν άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούν τα 50 χλμ/ώρα. 

Όπως λέει ο ίδιος, αναμένεται εξασθένηση των ανέμων μετά τις 20:00, το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, επειδή η υγρασία είναι χαμηλή στα δασικά καύσιμα, αναμένεται η πυρκαγιά να έχει ένταση και τις βραδυνές ώρες. 

15:49

Μήνυμα του 112 για το Λουτράκι 

Εντολή για εκκένωση των οικισμών Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη έδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

 

15:43

Απειλούνται σπίτια στον οικισμό Ειρήνη Λουτρακίου

Σύμφωνα με πηγές, αυτή τη στιγμή απειλούνται σπίτια στον οικισμό Ειρήνη Λουτρακίου, για τον οποίο έχει ήδη εντολή εκκένωσης μέσω του 112. 

 

15:37

Διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Αναβύσσου

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο. 

15:36

Φωτιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας 

Συναγερμός έχει σημάνει στο χωριό Καπαρέλι στην Βοιωτία καθώς ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην είσοδο του χωριού.

Στην περιοχή επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 16 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα πεζοπόρο τμήμα. 

Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί και σπρώχνουν τις φλόγες στο περιαστικό δάσος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να κινδυνεύουν σπίτια.

Στο μέτωπο τη φωτιας βρίσκονται επίσης υδροφόρες των ΟΤΑ αλλά και χωματουργικά μηχανήμαια

15:33

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο Λουτράκι

Εκδόθηκε μήνυμα 112 για προληπτική απομάκρυνση από περιοχές Καλλιθέα, Πευκί και Ειρήνη. Η έκταση που καίγεται είναι δασική. Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα είναι 54 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

15:30

Με μάνικες παλεύουν τις φλόγες οι κάτοικοι 

Με μάνικες και αυτοσχέδια μέσα προσπαθούν οι κάτοικοι να σβήσουν τις φλόγες κοντά στα σπίτια και τις περιουσίες τους. 

Φωτ.: Intime

 

15:25

«Όλος ο δήμος είναι μια κόλαση» 

Όπως ανέφερε στην Καθημερινή ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, «όλος ο δήμος είναι μια κόλαση. Από παντού ξεπηδούν νέες εστίες». 

Ο ίδιος βρίσκεται στον οικισμό Μελισσουργού και δεν είναι σε θέση ακόμη να επιβεβαιώσει πως η φωτιά έχει φτάσει στις αυλές των σπιτιών.

15:23

«Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες»

Στον αστικό ιστό, στις αυλές σπιτιών έχουν μεταφερθεί οι φλόγες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές. 

15:18

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

15:15

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λουτράκι

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στο Λουτράκι. Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
15:14

«Πυλώνες υπερυψηλής τάσης ρεύματος στην περιοχή»

Στην περιοχή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λουκά, δήμαρχο Λαυρεωτικής, υπάρχουν πυλώνες υπερυψηλής τάσης ρεύματος, που καθιστούν την επιχείρηση πέριξ της φωτιάς εξαιρετικά δύσκολη. Οι πυλώνες αυτοί τροφοδοτούν με ρεύμα και την Αθήνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. 

15:11

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα σπίτια

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, στον οικισμό Πέτα οι φλόγες έχουν πλησιάσει πέντε με δέκα μέτρα από τα σπίτια.

Φωτ.: Intime
15:09

Δύο κλήσεις στο ΕΚΑΒ

Επί τόπου έχουν σταλεί ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έλαβε δύο κλήσεις για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, τα οποία μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Καλυβίων.

Οπως προειδοποιεί ο δήμος Σαρωνικού, όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάζονται βοήθεια, να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου στο 2299 320300.

15:08

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Στο σημείο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα, καθώς και 7 αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. 

Στην επιχείρηση συνδράμει και ομάδα 40 Ρουμάνων πυροσβεστών με 5 υδροφόρες.

14:59

Εντολή εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο

Νέα εντολή εκκένωσης δόθηκε για τις πρειοχές Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.