Πυρκαγιές: «Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά, είμαι σίγουρη ότι θα καεί»

Πυρκαγιές: «Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά, είμαι σίγουρη ότι θα καεί»

Λεπτό προς λεπτό οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι εκκλήσεις των αρχών, αλλά και οι αντιδράσεις των κατοίκων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τον πύρινο εφιάλτη σε πολλά σημεία της χώρας, με τα κύρια μέτωπα αυτή τη στιγμή να εντοπίζονται στη Δυτική Αττική, στο Λουτράκι και στη Ρόδο.

Η «Κ» βρίσκεται στην «καρδιά» των δραματικών εξελίξεων στην Αττική και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, την πορεία των εστιών, τις εκκλήσεις των αρχών, αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης η αγωνία επικεντρωνόταν στην περιοχή Κανδήλι στα Μεγάρα, όπου πριν τις 11:30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς τα Μέγαρα. 

Πυρκαγιές: «Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά, είμαι σίγουρη ότι θα καεί»-1
Εικόνα από τους καπνούς στον οικισμό Κανδήλι. Φωτ. kathimerini.gr

Φύγαμε μαζί με τη μητέρα μου

Μαρτυρία στην «Κ» μιας κατοίκου από το Κανδήλι η οποία εκκένωσε το σπίτι της, περιγράφει τις στιγμές πριν και μετά την εκκένωση του οικισμού: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με λάστιχα για ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε. Υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα. Φύγαμε μαζί με τη μητέρα μου και την αδερφή μου. Δεν βλέπαμε τη φωτιά από πάνω. Βλέπαμε πολλά αυτοκίνητα να κατεβαίνουν και πολλά πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα. Είναι η κυρία κατοικία μας».

Πυρκαγιές: «Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά, είμαι σίγουρη ότι θα καεί»-2
Η Αδαμαντία Μπογιοπούλου λίγα λεπτά αφότου εκκένωσε το σπίτι της. 

«Δεν έχω κουράγιο. Το περίμενα και φοβόμασταν από χτες. Δεν έχουμε κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Αν το προλάβαιναν από το πρωί που η φωτιά ήταν στα μικρά λοφάκια που μετά ξεκινούσε ο οικισμός δεν θα γινόταν αυτό το κακό. Μένω εδώ από το 2000 και είναι η κύρια κατοικία μου. Απειλείται για δεύτερη φορά(…) Το σπίτι μου είναι δίπλ στην φωτιά. Είμαι σίγουρη ότι θα χαθεί», ανέφερε μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η κ. Αδαμαντία Μπογιοπούλου, μιλώντας στην «Κ» από τη Λεωφόρο Καταδρομών στο Κανδήλι, αφού εκκένωσε το σπίτι της. 

Πυρκαγιές: «Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά, είμαι σίγουρη ότι θα καεί»-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ενώ άλλος κάτοικος του οικισμού δήλωνε πως δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει το σπίτι του, όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης μαζί με την οικογένειά του. «Εχω ξανασωθεί από τη φωτιά το 1983. Από τότε έχει να πιάσει πυρκαγιά. Οι φλόγες είναι στα 400-500 μέτρα από το σπίτι. Δεν με φοβίζει», ανέφερε. Μπροστά από το σπίτι βρίσκεται ένα οικόπεδο με ξερά χόρτα. 

Παρόλα αυτά η διαδικασία εκκένωσης του οικισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με την πλειονότητα των κατοίκων να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών που βρίσκονταν στην περιοχή. 

Οι φλόγες μπήκαν στις αυλές

«Πραγματοποιήθηκε πολύ καλά η εκκένωση στο Κανδήλι. Τα μοναστήρια Άγιος Νικόλαος και Άγιος Φανούριος τα γλιτώσαμε», έλεγε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μεγάρων Κωνσταντίνος Φυλακτός

«Ένα σπίτι έχει πολύ σοβαρές ζημιές και σε άλλα οι φλόγες μπήκαν στις αυλές. Η φωτιά καίει κατά βάση τη συγκεκριμένη πλαγιά του Ορους Πατέρα και όπως φαίνεται μένει σε αυτό το σημείο. Δεν φαίνεται για την ώρα να κατεβαίνει παρακάτω μέσα στον οικισμό», δήλωνε λίγο μετά της 13:00 ο κ. Φυλακτός. 

Και πράγματι, εξαιτίας αλλαγής της φοράς των ανέμων αλλά και λόγω της ισχυρής παρουσίας των πυροσβεστικών δυνάμεων, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και η κατάσταση στην περιοχή βελτιώθηκε. 

Πυρκαγιές: «Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά, είμαι σίγουρη ότι θα καεί»-4
Φωτ. kathimerini.gr

Δραματικές στιγμές στη Μάνδρα

Δραματικές στιγμές έζησαν, όμως, και άνθρωποι σε οικισμούς στη Μάδρα, οι οποίοι αντιμετώπισαν τη μανία της φωτιάς. Στον οικισμό Τσακάλι τουλάχιστον 7 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ μαρτυρίες κατοίκων στην «Κ» αναφέρουν ότι έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. 

Λίγο πριν τις 16:00, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το μέτωπο άρχισε να κατευθύνεται προς τον οικισμό Βλυχάδα και να πλησιάζει σε απόσταση 500 μέτρων το πρώτο σπίτι. Πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στο σημείο. Οσον αφορά το μέτωπο στο Λουτράκι, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος 2 ελικόπτερα, ενώ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά βρίσκεται στο κέντρο του νησιού για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε το 112 για 3 οικισμούς (Ελεούσα, Σάλακος και Διμηλιά). Στο νησί επιχειρούν 103 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρες ομάδες και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Η μορφολογία του εδάφους και η πυκνότητα του δάσους καθιστούν τις προσπάθειες κατάσβεσης ακόμα πιο δύσκολες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή