Φωτιές: Σε πύρινη πολιορκία η χώρα – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
φωτιές-σε-πύρινη-πολιορκία-η-χώρα-λε-562529041
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Σε πύρινη πολιορκία η χώρα – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα της χώρας. 

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

 

23:27

Ενημέρωση εκπροσώπου τύπου Πυροσβεστικού Σώματος: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λακωνία 

«Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο και όλοι οι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό τους» ανέφερε πριν λίγο σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Αναφορικά με την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στο Λευκόχωμα της Λακωνίας ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι είναι σε ύφεση και ότι για την κατάσβεση της επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός γνωστοποίησε ότι τις απογευματινές ώρες συνελήφθη ένας άνδρας στην Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές. «Αυτή την στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα» σημείωσε.

Επιπλέον όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, εισηγήθηκε στις περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4, ή 5.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι παραμένουν σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις καθώς και αύριο αναμένεται να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες.

 

22:35

Ρόδος: Ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα

Ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα της Ρόδου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν απόφασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η εκκένωση του χωριού για προληπτικούς λόγους είχε αποφασιστεί στις 8μ.μ. επειδή εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

22:30

Μεσσηνία: 30χρονος ομολόγησε τρεις πυρκαγιές στην περιοχή – Η ανάρτηση Κικίλια

Ο 30χρονος ημεδαπός θα οδηγηθεί την Πέμπτη στον εισαγγελέα

 

22:20

Μέγαρα: Ενεργό μέτωπο στη θέση Μελετάκη

Τα μεγάλα μέτωπα κοντά στο Κανδύλι και στη Βλυχάδα Μεγάρων έχουν κατασβεστεί από το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο μικρές εστίες παραμένουν κατά μήκος των υψωμάτων της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εστία εντοπίζεται στη θέση Μελετάκη. Το σημείο είχε ξαναπιάσει φωτιά το 1981. Εθελοντές δασοπυροσβέστες ειδοποιούνται τώρα για αναζωπύρωση.

 

22:05

Ν. Δένδιας: Στην πρώτη γραμμή της μάχης το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων

«Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και των περιουσιών των πολιτών, το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

 

22:02

Σπάρτη: Βελτιωμένη η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς χωρίς να έχουν τεθεί υπο έλεγχο

21:14

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Αχλαδοχώρι Πέλλας

Yπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αχλαδοχώρι, στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ συνέδραμε 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές

 

20:47

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Τανάγρα

Οριοθετήθηκε άμεσα η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στην Τανάγρα Βοιωτίας. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

 

20:43

Ρόδος: Να κηρυχθούν τρεις δημοτικές ενότητες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών από χθες, οι οποίες συνεχίζονται. 
 
Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες ξέσπασαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

20:42

Λακωνία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Πυρί – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

Ισχυρές δυνάμεις και πολίτες με υδροφόρες προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας

20:36

Ρόδος: Εκκενώνεται το χωριό Απόλλωνα

Την εκκένωση του χωριού Απόλλωνα ανακοίνωσε πριν από λίγο, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Η απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους δεδομένου ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι αρκετά κοντά στο χωριό. Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία.

20:19

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό να συνδράμει σε εκκενώσεις περιοχών

Σε επιφυλακή βρίσκονται 3 πλωτά στην περιοχή Λουτροπύργου Ελευσίνας, 2 πλωτά στους Αγίους Θεοδώρους, καθώς και 5 ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια-βορειοδυτικά της Ρόδου.

20:16

Ενημέρωση της πολιτικής προστασίας: 66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:07

Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού ελικοπτέρου λόγω βλάβης

Το ελικόπτερο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Σπάρτης.

19:50

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις φωτιές

Βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση. «Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός:

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη ένα ελικόπτερο.

Συνολικά, όπως ανέφερε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές οι περισσότερες, από τις οποίες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα, από την Πυροσβεστική άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

• στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας, όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

• στην Ασωπία Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο

• στην Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

Στις παραπάνω πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

«Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως σημείωσε, από τη Δευτέρα μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια μεταξύ αυτών 3 πυροσβέστες και ένας αστυνομικός σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας. Επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη στο Θριάσιο νοσοκομείο και ακόμη 3 υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Σε διασπορά βρίσκονται αυτή την ώρα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, 5 ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών.

Ακόμη, σημείωσε ότι για τη χαρτογραφική αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον επισήμανε ότι μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο αύριο, Πέμπτη αναμένεται η άφιξη 2 αεροσκαφών από το Ισραήλ.

19:48

SPECIAL REPORT - Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΩΝΩΝ

Ξηρασίες, πυρκαγιές και αύξηση του ποσοστού ημερήσιας θνησιμότητας

Μία αποκαλυπτική έρευνα για τα πρώτα καταγεγραμμένα σημάδια της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα αλλά και τις λύσεις προσαρμογής σε ένα μέλλον με ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες.

19:18

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Ρόδο

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας και Έμπωνα Ρόδου.

Στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας-Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στο Λουτράκι, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 6 προωθητές γαιών, δύο λεωφορεία, οκτώ οχήματα γενικής χρήσης και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Στον Έμπωνα Ρόδου επιχειρεί ένα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα.

Έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα CL-415, 16 PZL και 3 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν σε Κουβαρά-Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση τεσσάρων πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

19:11

Πυροσβεστική: Ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα

Δυτική Αττική: Βορειανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική. «Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Ρόδος: Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Λακωνία: Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

18:53

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στο Αχλαδοχώρι Πέλλας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 4.30 το απόγευμα πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, στην περιοχή Αχλαδοχώρι στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην κατάσβεση συνδράμει 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

18:51

Τα ενεργά μέτωπα στη Δυτική Αττική 

<img src="https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2023/07/Screenshot_2023-07-19_184139.jpg?1689781822722" alt="" width="900" height="557" /

18:45

Πυρκαγιές: Υπενθύμιση προς αγρότες και παραγωγούς από την Πολιτική Προστασία – Απαγορεύεται η καύση αγρών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: -Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων) -Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας) -Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) -Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) -Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) -Περιφέρεια Κρήτης

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

18:30

Meteo: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία έως τα τέλη Ιουλίου

Δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία, σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

18:28

Γαλάτσι: Σε χώρο φροντίδας πυρόπληκτων ζώων μετατράπηκε παλιό λατομείο

Το παλιό λατομείο της ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ παραχώρησε για τη φιλοξενία, φροντίδα και περίθαλψη πυρόπληκτων ζώων από τις πληγείσες περιοχές, ο Δήμος Γαλατσίου.

Η κίνηση έρχεται μετά από πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, προκειμένου η φιλοζωική οργάνωση Dogs' Voice να λειτουργήσει εγκαίρως σταθμό πυρόπληκτων ζώων.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 148 ζώα προερχόμενα κυρίως από καταφύγια και σπίτια που εκκενώθηκαν σε Κερατέα, Καλύβια, Λαγονήσι. 

Ο σταθμός λειτουργεί 24 ώρες και θα παραμείνει ανοιχτός για να εξυπηρετήσει ανάγκες καταγραφής των πυρόπληκτων ζώων και μετέπειτα κτηνιατρικής φροντίδας σε όσα χρειαστούν.

Facebook
18:23

Πυρκαγιά στην Οινόη: Καίει ανεξέλεγκτη, συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λεύκα

Στη θέση Λεύκα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις του μετώπου πυρκαγιάς της Οινόης.

Η χαράδρα αλλά και το βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, έχουν πλέον κατασβεστεί. Παρόλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί σημείο του βουνού που βρίσκεται κοντά στις ανεμογεννήτριες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει από την περιοχή κινδυνεύει η Πάρνηθα.

17:58

Εκτακτα μέτρα στην Αθήνα για τον καύσωνα

Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται ξανά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εν όψει του νέου -μεγαλύτερης διάρκειας- κύματος καύσωνα που θα πλήξει σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, την περιοχή της πρωτεύουσας από αύριο (20/7).

Υλοποιώντας το σχετικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις, για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ανοιχτές από τις 8:00 έως τις 22:00 καθημερινά 7 κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας

Ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα, στις 11 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνοιξε κλιματιζόμενους χώρους σε επτά Λέσχες Φιλίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Οι πολίτες μπορούν να περνούν δροσερά και ευχάριστα τις ώρες τους στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας τις παρέες τους, τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους. Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης. Όποιος πολίτης επιθυμεί να μεταφερθεί στους ανωτέρω κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να επικοινωνεί με όποια από τις ανωτέρω Λέσχες Φιλίας επιθυμεί για να προγραμματίζεται η μεταφορά του με οχήματα του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι, βρίσκονται στα εξής σημεία:

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946

-Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403

-Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716

-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & ‘Αστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334

-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877

-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Οι Ομάδες του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχουν φροντίδα, σταθερά σε περισσότερους από 500 μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Τα οχήματα του Προγράμματος μπορούν επίσης να μεταφέρουν όσους πολίτες χρειαστεί στους κλιματιζόμενους χώρους ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Τηλεφωνική Γραμμή Καύσωνα στα Δημοτικά Ιατρεία

Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή βοήθειας, μέσω της οποίας παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η «Γραμμή Καύσωνα» είναι το 210 3638049 και εξυπηρετεί καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 19:30.

24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας στο 1595 – Τρεις επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές

Παράλληλα, η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595», και το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 δέχονται αναφορές και αιτήματα πολιτών που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ 210 5246515-6 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

Πληροφορίες και βοήθεια στην ειδική ιστοσελίδα coolathens.cityofathens.gr και δωρεάν εφαρμογή extrema Global

Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα (coolathens.cityofathens.gr), ενώ λειτουργεί και τη δωρεάν εφαρμογή για smartphones EXTREMA Global, με πληροφορίες που δίδονται σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας, με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης, υποδεικνύοντας σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Επίσης, η εφαρμογή ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Η εφαρμογή λειτουργεί σε 6 γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και Μουσεία της πόλης.

Στο πλευρό των αστέγων που επιλέγουν να παραμείνουν εκτός των δομών

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέρα και νύχτα κοντά στους αστέγους. Τέσσερις βάρδιες επιχειρούν στους δρόμους προσφέροντας δροσερό νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν, έστω και προσωρινά, στις δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων στις οποίες μπορούν να καταφύγουν, για τα σημεία δροσιάς της πόλης, ενώ παρέχουν χρηστικές πληροφορίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Προστασία των μικρών ζώων και πουλιών

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στα πάρκα και τα άλση της πόλης, καθώς και τα σκυλάκια και γατάκια που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό. Συνολικά 150 ποτίστρες βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στα πάρκα νέας γενιάς που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας έχουν προβλεφθεί ειδικές ποτίστρες για την παροχή φρέσκου νερού, αλλά και φωλιές για τα πουλιά.

Μικτά Κλιμάκια Επιφυλακής σε λόφους, άλση και μεγάλα πάρκα

Κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη Διεύθυνση Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από τη Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο ‘Αλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε επιφυλακή εξάλλου βρίσκεται και η Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού για να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες και προβλήματα στους δρόμους και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Drones της Δημοτικής Αστυνομίας στο Λυκαβηττό για την από αέρος επιτήρηση

Τέσσερα drones εκ των οποίων το ένα διαθέτει θερμική κάμερα που τού επιτρέπει να ανιχνεύει ακόμη και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, θα βρίσκονται και πάλι μαζί με τους χειριστές τους στον λόφο του Λυκαβηττού, από τις 8 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου, με στόχο την κατόπτευση των μεγάλων χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης (Φιλοπάππου, Λόφο Στρέφη, Λόφο Αρδηττού, Λόφο Λαμπράκη, Ακαδημία Πλάτωνος, Εθνικό Κήπο κ.α.)

Περιπολίες και επιτήρηση στο κέντρο και τις γειτονιές από τη Δημοτική Αστυνομία

Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία με εποχούμενα κλιμάκια επιτηρεί το κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για οποιοδήποτε πρόβλημα ή κίνδυνο αντιμετωπίζουν δημότες και επισκέπτες.

Cooling station για διανομή παγωμένου νερού στο Σύνταγμα – 36.000 μπουκάλια διατέθηκαν από τις 11 Ιουλίου

Το ειδικό περίπτερο που έστησε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να παρέχει μπουκάλια με κρύο νερό στους διερχόμενους και τους επισκέπτες της πόλης.

Από τις 11 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, έχουν διατεθεί περισσότερα από 36.000 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό.

Προστασία των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων – Διακοπή των εργασιών μια ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας

Με ειδική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, οι εργαζόμενοι του δήμου σε βαριές εξωτερικές εργασίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Οδοποιία κλπ.) θα αποσυρθούν από τις εργασίες τους από τις 11:00 έως τις 17:00, μία ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου που εξαιρούνται από την εφαρμογή της εγκυκλίου, είναι όσες εμπλέκονται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε επιφυλακή όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι ομάδες του street work παροχής βοήθειας και προστασίας των αστέγων.

Νέα αυστηρή σύσταση και στις αναδόχους εταιρείες που εκτελούν έργα στον δήμο

Σε νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απευθύνεται νέα σύσταση στους Αναδόχους των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να λάβουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών από τις 11:00 έως τις 17:00, όπως ορίζει η ειδική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων και κατ’ εξαίρεση των κρατικών οδηγιών που προτείνουν παύση των εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι όμοιο με αυτό που είχε αποσταλεί στο πρώτο κύμα του καύσωνα.

Αλλαγές στο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων – Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια μεταξύ 11:00 – 17:00

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από αύριο Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή θα πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.

17:47

SPECIAL REPORT

Η παγκόσμια απειλή «Ωμέγα»: Πώς το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ανάβει φωτιές στην Ελλάδα

Ο «αυτοτροφοδοτούμενος» κύκλος που οδηγεί σε καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή στη Βόρεια Αττική το καλοκαίρι του 2021. Αναλυτικά γραφήματα για το ντόμινο της καταστροφής.

17:45

Σπάρτη: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Λευκόχωμα

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή Λευκόχωμα, του δήμου Σπάρτης, προκειμένου να ελέγξουν την φωτιά που καίει σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

17:34

Αντιδήμαρχος Μεγάρων στην «Κ»: Εκτός κινδύνου τα σπίτια στη Δρίτσα

Σε νεότερη επικοινωνία με την «Κ» ο αντιδήμαρχος Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, ανέφερε πως τα σπίτια που πλησίασε η φωτιά νωρίτερα στη Δρίτσα, δεν αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο. «Η πυρκαγιά κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς τους οικισμούς της Άνω Βλυχάδας», τόνισε.

17:31

Υπ. Υγείας: Εκτακτη ενημέρωση για τον καύσωνα την Πέμπτη στις 11 π.μ.

Σε έκτακτη ενημέρωση προχωρά το υπουργείο Υγείας, λόγω των συνεχόμενων κυμάτων καύσωνα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Πέμπτη, στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Υγείας, επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσουν τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)».

17:24

Στη μάχη εναντίον της φωτιάς και οι «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ

17:19

Εικόνες από το πύρινο μέτωπο στην Ανω Βλυχάδα

Πηγή: kathimerini.gr

16:58

Αντιδήμαρχος Μεγάρων στην «Κ»: Οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια στα 50 μέτρα

Σε επικοινωνία του με την «Κ» ο αντιδήμαρχος Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, τόνισε πως «το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι το μέτωπο της Άνω Βλυχάδας. Στην τοποθεσία Δρίτσα έχουμε τις φλόγες σε απόσταση 40-50 μέτρων από τα σπίτια και 6-7 σπίτια βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο σημείο επιχειρούν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής και ένα του Δήμου. Στο Κανδήλι η κατάσταση έχει ελεγχθεί».

16:48

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Δράμα, Βοιωτία και Μεσσηνία

Τρεις πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις που ξέσπασαν σήμερα σε περιοχές της Δράμας, της Βοιωτίας και της Μεσσηνίας τέθηκαν σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπό έλεγχο.

16:43

Το Ισραήλ στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, η Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ και η Αστυνομία του Ισραήλ θα στείλουν πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα αύριο (Πέμπτη) για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που μαίνονται σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών του καύσωνα, των ισχυρών ανέμων και θερμοκρασιών που μπορεί να φτάσουν τους 46 βαθμούς. Τα αεροπλάνα αναμένεται να απογειωθούν αύριο μαζί με τους επαγγελματίες και τον συνοδευτικό εξοπλισμό. Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης θα ξεκινήσουν με την άφιξη των πληρωμάτων στην Ελλάδα το αργότερο έως τις 14:00 με εκτιμώμενη ημερομηνία επιστροφής την ερχόμενη Κυριακή.

Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Airtractor» της εναέριας μοίρας πυρόσβεσης μαζί με μια ομάδα τεσσάρων πιλότων, εξειδικευμένα πληρώματα εδάφους και ειδικών για δασικές πυρκαγιές καθώς και συναφή εξοπλισμό. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα συνοδεύονται από μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Η βοήθεια που παρέχεται από το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ αποτελεί μέρος της γόνιμης συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, πολλών ετών.

16:10

Φωτιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Λευκόχωμα Λακωνίας. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

16:10

Σχεδόν 35.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στην Αν. Αττική

Σε 34.724 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο). Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία (Λουτράκι) οι οποίες πλήττονται από την 17η Ιουλίου από δασικές πυρκαγιές. Τα χαρτογραφικά δεδομένα και προϊόντα που θα προκύψουν από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων για αυτές τις περιοχές αναμένονται άμεσα καθώς τα αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, καθώς έξι κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο για την πραγματοποίηση αυτοψιών.

16:05

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λευκοχώρα

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λευκοχώρα Μεσσήνης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

16:04

Καλαμάτα: Καλή εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Υάμεια

Καλή εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια, της Κορώνης, στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

16:02

Στη μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες από Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία

Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Ελληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε χθες επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

  • Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα
  • Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα
  • Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν ήδη σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

 

15:45

Μέγαρα: Οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το μέτωπο κατευθύνεται προς τον οικισμό Βλυχάδα και έχει πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων το πρώτο σπίτι. Πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στο σημείο.

15:20

Δραματικές στιγμές στη Μάνδρα

Χωρίς ρεύμα για ένα 24ωρο παρέμεινε ο οικισμός Τσακάλι στη Μάνδρα ο οποίος επλήγη από τη φωτιά χτες. Στην περιοχή τουλάχιστον 7-8 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. 

Αυτή τη στιγμή άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούν εργασίες και τοποθετούν νέα κολόνα, αντικαθιστώντας μια καμένη.

Φωτογραφία: kathimerini.gr

15:13

Special Reports

Η εποχή των καυσώνων

Η δημοσιογραφική ομάδα του kathimerini.gr δημιούργησε μια νέα σειρά ερευνητικής αρθρογραφίας, τα Special Reports, τα οποία θα επικεντρώνονται σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας. Το πρώτο «τεύχος», υπό τον Κωνσταντίνο Καρτάλη, Καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κλιματική Αλλαγή, αναλύει το φαινόμενο των καυσώνων, τα βασικά του αίτια τις σημαντικότερες συνέπειες, αλλά και τις λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν κράτη και πόλεις.

15:03

Η νέα επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής:

 
15:00

Αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από ευρωπαϊκά κράτη

Αίτημα βοήθειας στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε η Ελλάδα με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία να ανταποκρίνονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

14:59

Νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική - Η κατάσταση στα τρία μεγάλα μέτωπα

- Στα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. 

- Στο Λουτράκι επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος 2 ελικόπτερα.

- Στη Ρόδο η πυρκαγιά βρίσκεται στο κέντρο του νησιού για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε το 112. Στο νησί επιχειρούν 103 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρες ομάδες και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. 

14:50

Συγκλονιστικές εικόνες διασώσεων από την πύρινη λαίλαπα

 
 
14:32

Φωτιά τώρα στη Μεσσηνία 

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στην Πύλο στην περιοχή Υάμεια, λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της έχουν ήδη κινητοποιηθεί 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα, ενώ έχει δοθεί εντολή να κινητοποιηθεί και ένα ελικόπτερο.  

14:24

Πυρκαγιές: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία 

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

• οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,

• επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,

• επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

• οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,

• Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

• στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου - Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),

• στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών, από 33η χ/θ (θέση 'Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),

• καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου - Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.

14:21

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών 

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας - Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στo Λουτράκι, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 προωθητές γαιών και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Στον ‘Εμπωνα Ρόδου επιχειρεί ενα ελικόπτερο Chinook. Επιπρόσθετα έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα CL-415, 16 PZL και 3 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν σε Κουβαρά - Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση τεσσάρων πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

14:16

Η εξέλιξη των ανέμων στις περιοχές που φλέγονται

 
 
14:12

Λουτράκι: Αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή 

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα.

14:02

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη (20/07)

13:48

Δήμαρχος Μεγαρέων: «Η αλλαγή του ανέμου έδωσε μικρή "ανάσα" στο Κανδήλι και άλλους οικισμούς Νέα Πέραμου»

Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδήλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδήλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες….

13:42

Η εξέλιξη του πύρινου μετώπου στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων

 
13:41

Τρωτές οι περιοχές εκτός σχεδίου

Ενας δυσεπίλυτος γρίφος, ένα μπερδεμένο κουβάρι, η άκρη του οποίου μοιάζει εγκλωβισμένη στο εσωτερικό του

13:38

Tweet από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για τις φωτιές στην Ελλάδα

13:29

Φωτιά στην Ρόδο: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Καίγεται δάσος και εκκενώνονται οικισμοί

 
13:26

Καλύτερη η εικόνα στο Κανδήλι 

  • Δεν φαίνεται να κινδυνεύει ο οικισμός. 
  • Η φωτιά καίει κατά βάση μια πλαγιά του Ορους Πατέρα.
  • Υπάρχουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. 
  • Οι άνεμοι πνέουν πιο ευνοϊκή για τον περιορισμό της φωτιάς. 
13:15

Κων. Φυλακτός (Αντιδήμαρχος Μεγάρων) στην «Κ»: «Για την ώρα, η φωτιά δεν κατεβαίνει στον οικισμό»

«Πραγματοποιήθηκε πολύ καλά η εκκένωση στο Κανδήλι. Τα μοναστήρια Άγιος Νικόλαος και Άγιος Φανούριος τα γλιτώσαμε. 

Ένα σπίτι έχει πολύ σοβαρές ζημιές και σε άλλα η φωτιά μπήκε στις αυλές. 

Η φωτιά καίει κατά βάση τη συγκεκριμένη πλαγιά του Ορους Πατέρα και όπως φαίνεται μένει σε αυτό το σημείο.

Δεν φαίνεται για την ώρα να κατεβαίνει παρακάτω μέσα στον οικισμό», δηλώνει ο κ. Φυλακτός στην «Κ». 

13:06

«Δεν εγκαταλείπω το σπίτι μου»

Κάτοικος από το Κανδήλι, μιλώντας στην «Κ», δηλώνει πως δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, όπου βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του. «Εχω ξανασωθεί από τη φωτιά το 1983. Από τότε έχει να πιάσει φωτιά. Η φωτιά είναι στα 400-500 μέτρα από το σπίτι. Δεν με φοβίζει», λέει. Μπροστά από το σπίτι βρίσκεται ένα οικόπεδο με ξερά χόρτα. 

13:04

Σε ετοιμότητα 5 σκάφη στη Ρόδο

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται πέντε πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή βόρεια-βορειοδυτικά της Ρόδου για την παροχή συνδρομής εφόσον κριθεί απαραίτητο, λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες στο νησί. 

 

12:55

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, κυρίως για τα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο.

Επίσης, έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Στη σύσκεψη, μαζι με την ηγεσία του ΠΣ, συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι υφυπουργοί, Βαγγέλης Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και ο γγ Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός δεν έκανε δήλωση.

12:54

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα

Διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα

 

12:52

Κανδήλι: Μαρτυρία κατοίκου στην «Κ» - «Είμαι σίγουρη ότι θα χαθεί το σπίτι μου»

«Δεν έχω κουράγιο. Το περίμενα και φοβόμασταν από χτες. Δεν έχουμε κοιμηθεί όλη τη νύχτα Αν το πιάναν από το πρωί που η φωτιά ήταν στα μικρά λοφάκια που μετά ξεκινούσε ο οικισμός δεν θα γινόταν αυτό το κακό. Μένω εδώ από το 2000 και είναι η κύρια κατοικία μου. Δεύτερη φορά απειλείται το σπίτι (...) Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά. Είμαι σίγουρη ότι θα χαθεί», αναφέρει η κ. Αδαμαντία Μπογιοπούλου, μιλώντας στην «Κ» από τη Λεωφόρο Καταδρομών στο Κανδήλι, αφού εκκένωσε το σπίτι της. 

12:51

Μήνυμα από το 112 για τις εκκενώσεις χωριών στη Ρόδο

12:43

Μαρυρία στην «Κ» κατοίκου από το Κανδήλι η οποία εκκένωσε το σπίτι της

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με λάστιχα για ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε. Υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα. Φύγαμε μαζί με τη μητέρα μου και την αδερφή μου. Δεν βλέπαμε τη φωτιά από πάνω. Βλέπαμε πολλά αυτοκίνητα να κατεβαίνουν και πολλά πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα. Είναι η κυρία κατοικία μας». 

12:39

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σχηματάρι 

Άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτική έκταση στο Σχηματάρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στο 75ο χιλιόμετρο της εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, προς το Ύπατο Βοιωτίας.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

 

12:36

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Οινόη 

Ισχυρή εστία πάνω από το χωριό Στεφάνη. Ο οικισμός για την ώρα δεν φαίνεται να κινδυνεύει λόγω της φοράς των ανέμων. Πληροφορίες πριν από λίγο, έκαναν λόγο και για μεγάλη εστία στον οικισμό Πουρνάρι. Στην περιοχή πραγματοποιούνται ρίψεις από αέρος. 

12:29

Δραματική η κατάσταση στο Κανδήλι 

 
12:28

Οι φλόγες έχουν μπει σε σπίτια στο Κανδήλι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν μπει σε σπίτια στο Κανδήλι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή μετά το μήνυμα του 112 το οποίο καλούσε σε εκκένωση προς τα Μέγαρα. 

12:18

Ρόδος: Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο - Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά 

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

12:10

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ 

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

 

12:09

Οι πρώτες πληροφορίες για τη φωτιά στο Σχηματάρι

Η εστία έχει ξεσπάσει σε φυτοκαλαμιές και για την ώρα δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα. 

12:06

Απειλούνται σπίτια στο Κανδήλι 

Αυτή τη στιγμή το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται μεταξύ της Νέας Περάμου και των Μεγάρων. Εκεί βρίσκεται και η περιοχή Κανδήλι, στην οποία πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση.  

Πρόκειται για τη φωτιά που εκκίνησε από τα Δερβενοχώρια και συνεχίζει να καίει για τρίτη μέρα. Σύμφωνα πληροφορίες, αυτή τη στιγμή απειλούνται σπίτια στο Κανδήλι. 

12:01

Νέα φωτιά τώρα στο Σχηματάρι 

11:51

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη Ρόδο

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

11:47

Διακομιδή τριών πυροσβεστών από το ΕΚΑΒ

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες σε Αγίους Θεοδώρους και Δερβενοχώρια. Το μέτωπο είναι αρκετά ισχυρό με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να διακομίσει τρεις πυροσβέστες - δύο από τα Δερβενοχώρια και έναν από τους Αγίους Θεοδώρους- με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

11:44

Στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας θα ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

11:42

Η εικόνα αυτή τη στιγμή από τα μεγάλα μέτωπα σε όλη τη χώρα

  • Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζωή Κανδηλίου και τη Λεωφόρο Καταδρομών ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα.
  • Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου εντοπίζεται στην περιοχή του Κανδηλίου των Μεγάρων και γι' αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από εκεί. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».
  • Όπως έγινε γνωστό με την Πυροσβεστική, παρ' ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν συνεχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο σημείο συνεχώς αναζωπυρώνεται.
  • Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Λουτράκι συνεχίζονται και εκεί οι αναζωπυρώσεις.
  • Στη Ρόδο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα καίει πυκνό πευκοδάσος μεταξύ των οικισμών Απόλλωνα και Λάερμα.
11:35

Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στο Κανδήλι 

Φωτ. Reuters

11:33

Αρτοποιός: 123 δασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες – Τρεις οι βασικές που μας απασχολούν

«Τις τελευταίες 48 ώρες η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 123 δασικές πυρκαγιές. Κάποιες εξ αυτών οι τρεις συγκεκριμένα στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στον Πάνακτο Βοιωτίας και από χθες το απόγευμα στην κεντρική Ρόδο μεταξύ του Απόλλωνα και των Λάερμων. Οι πιο σημαντικές λοιπόν από τις 123 είναι αυτές» ανέφερε ο Eκπρόσωπος Tύπου της Πυροσβεστικής στο Πρώτο Πρόγραμμα.

11:31

Κλείνουν δρόμοι στη Ρόδο λόγω των αναζωπυρώσεων

11:28

Μήνυμα 112 στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών - «Εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα»

11:24

Αντιδήμαρχος Μεγαρέων: «Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα η φωτιά θα φτάσει στα Μέγαρα»

 

 

11:13

Εκκένωση στην περιοχή Κανδήλι Μεγάρων

Εντολή εκκένωσης στην περιοχή Κανδήλι. 

11:04

Νέα μέτωπα στη Ρόδο

Αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, με νέο μέτωπο να έχει ξεσπάσει προς το χωριό Έμπονα. Δύο μικρότερα νέα μέτωπα, ελέγχονται προς το παρόν από τα εναέρια μέσα. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμος Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο.

 
10:59

Λέκκας: Ο καύσωνας που έρχεται, θα «πυροδοτήσει» νέες πυρκαγιές

«Ο καύσωνας που έρχεται, θα “πυροδοτήσει” νέες πυρκαγιές και φοβάμαι ότι με τις φωτιές που εκδηλώνονται και βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

 
10:51

Μαίνεται η φωτιά στα Μέγαρα, κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Μάχη με το χρόνο στο Λουτράκι

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές, που είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις, και αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου. Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, δύο από τις σχεδόν 50 εστιες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

 
10:48

Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Νέα Πέραμο 

Πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια, ενώ διαρκώς αλλάζει η φορά του ανέμου, με συνέπεια να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης. 

10:41

Δήλωση του υπ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια

 
10:35

Εικόνες καταστροφής στη Μαγούλα

Σοκάρουν οι εικόνες από τα καμμένα αυτοκίνητα και τις εικόνες καταστροφής στη Μαγούλα της Δυτικής Δυτικής.

 
10:33

Αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυτή τη στιγμή αναζωπύρωση στην περιοχή Σκούρτα Δερβενοχωρίων, ενώ η φορά των ανέμων οδηγεί τη φωτιά προς τη Χασιά. Η φωτιά καίει την περιοχή κοντά στο χωριό Στεφάνη. 

10:27

Μεγάλη ανησυχία και στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

 
10:25

Μεγάλη φωτιά μεταξύ Οινόης - Μαγούλας

 
10:21

Λέκκας: Μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον

«Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από κάθε τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί τελειώνοντας ένα φαινόμενο αρχίζει το άλλο φαινόμενο και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οδηγεί στο τελικό στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση», περιέγραψε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.

 
10:17

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν το κύριο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή.

10:16

Σε επιφυλακή και οι υγειονομικές αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΑΒ χθες, από το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, διακομίστηκαν σε υγειονομικές δομές 10 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, πέντε από την περιοχή της Μάνδρας και ισάριθμα από το Λουτράκι.

10:15

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

10:14

Στη μάχη με τις φλόγες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Όπως ενημέρωσε το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στα τρία κύρια μέτωπα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ενισχυμένα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα: 

  • πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα στη Δυτική Αττική 
  • τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα στο Λουτράκι 
  • τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα στη Ρόδο. 
10:13

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η μάχη με τις φλόγες 

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, στη Δυτική Αττική, το Λουτράκι και τη Ρόδο.