Λέκκας στην «Κ»: Με ιδιαιτερότητες η πυρκαγιά στη Ρόδο – «Σημαντική οικολογική καταστροφή»

Λέκκας στην «Κ»: Με ιδιαιτερότητες η πυρκαγιά στη Ρόδο – «Σημαντική οικολογική καταστροφή»

«Η δασική έκταση της Ρόδου που κάηκε είναι μια σημαντική απώλεια. Είναι σε κομβικό σημείο, στον πυρήνα του δάσους. Θα υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, καταρχάς στη χλωρίδα και στην πανίδα, κι έπειτα στην ποιότητα του αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος».

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη δυσκολία βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης στη Ρόδο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στην «Κ», καταρχάς λόγω πυκνότητας του δάσους και κατά δεύτερον λόγω μορφολογίας του εδάφους που εμποδίζει την πρόσβαση στις χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις. 

«Η πυρκαγιά αναπτύχθηκε σε ένα βύθισμα μεταξύ των βουνών Αττάβυρος και Προφήτης Ηλίας. Αυτό το βύθισμα διευκολύνει στο να αναπτύσσονται άστατοι άνεμοι με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στροβιλισμοί, κάτι που ενισχύει την ταχεία ανάπτυξη της πυρκαγιάς. Οι εν λόγω συνθήκες καθιστούν εν τέλει δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης και για τα εναέρια μέσα» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τη δεδομένη στιγμή «είμαστε σε πιο καλό επίπεδο όμως όλα κρίνονται από το πόσο πολύ θα ενισχυθούν οι άνεμοι. Ο καιρός θα καθορίσει αν η πυρκαγιά θα ελεγχθεί σε μια μέρα -που είναι το καλό σενάριο- ή αν θα χρειαστεί ακόμα δύο και τρεις ημέρες». 

«Η δασική έκταση της Ρόδου που κάηκε είναι μια σημαντική απώλεια. Είναι σε κομβικό σημείο, στον πυρήνα του δάσους. Θα υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, καταρχάς στη χλωρίδα και στην πανίδα, κι έπειτα στην ποιότητα του αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος. Είναι μια σημαντική οικολογική καταστροφή» κατέληξε ο κ.Λέκκας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT