Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
μάχη-με-τις-φλόγες-σε-πολλαπλά-μέτωπα-562536529
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο και Υλίκη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:21

Ρόδος: 12.000 Natura κάηκαν μέχρι στιγμής

Απο τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 χθες στις 12.30 το μεσημέρι υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

22:21

«Δώδεκα ώρες εκκένωσης, μία ολόκληρη ζωή»

Τουρίστες από το Βενετόκλειο, το κλειστό γυμναστήριο Ρόδου και το σχολείο Ροδίων Παιδεία περιγράφουν πώς από ένα πολυτελές ξενοδοχείο βρέθηκαν σε ένα σανίδι μέσα σε λίγες ώρες.

21:29

Πυρκαγιές: Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την χαρτογράφηση των περιοχών Αιγιαλείας, Κέρκυρας και Καρύστου

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του Δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

21:22

Πυροσβεστική: Ενημέρωση από τα μέτωπα - 63 νέες πυρκαγιές

Σε 63 ανέρχονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται στο αρχικό τους στάδιο.

Στη Ρόδο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθος με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγλατούρι, Περίθεια και Λαύκι χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στο Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Οριοθετήθηκαν επίσης οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

21:10

Δήμαρχος Καρύστου στην «Κ»: Σε εξέλιξη ένα συνεχές «κυνήγι» με τη φωτιά

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε στην «Κ» πως από χθες στο χωριό Πλατανιστός είναι σε εξέλιξη ένα συνεχές «κυνήγι» με τη φωτιά, η οποία πλησιάζει μεν τα σπίτια, ωστόσο, οι προσπάθειες κατάσβεσης απομακρύνουν τον κίνδυνο.

«Οι κάτοικοι απομακρύνονται και μετά επιστρέφουν. Δεν κινδυνεύουν σπίτια τώρα», ξεκαθαρίζει αν και όταν η πυρκαγιά ελεγχθεί πλήρως είναι πολύ πιθανό κατά τον δήμαρχο η καταγραφή να «δώσει» ζημιές σε σπίτια τα οποία βρίσκονται μέσα σε ελαιώνες.

Απομάκρυνση της πυρκαγιάς από τους οικισμούς, για την ώρα, αναφέρει και για τα χωριά Λιβάδι και Ποτάμι Καρύστου, σημειώνοντας όμως πως όλο αυτό το μέτωπο αποτυπώνει τη διαρκή προσπάθεια να μένει η πυρκαγιά έξω από τον στενό πυρήνα των οικισμών.

Όπως αναφέρει, στο μέτωπο επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων, άνδρες της Πυροσβεστικής, εθελοντές, μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Τέλος, ο κ. Ραβιόλος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι αγνοείται ένας 41χρονος κτηνοτρόφος, χωρίς ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, το γεγονός να συνδέεται απαραίτητα με την πυρκαγιά.

21:06

Ολλανδία: Ταξιδιωτική οδηγία για τρία ελληνικά νησιά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε για κινδύνους όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια. Οπως μεταδίδει το Reuters, το ολλανδικό υπουργείο ανέβασε στο «κίτρινο» από «πράσινο» το χρώμα της ταξιδιωτικής σύστασης για τα ελληνικά νησιά.

20:53

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Αυτή την ώρα, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. 

20:04

Κέρκυρα: Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Άνω Περίθεια και Άγιο Γεώργιο

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

20:01

Ρόδος: Δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Για έκτη ημέρα η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό έργο στη Ρόδο. Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρους της Maxar

19:50

Κάρυστος: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το Λιβάδι

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν τις αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς. Οι εναέριες δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη σ' ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωριό Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Ο περιφερειάρχης δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής», υπογραμμίζει.

19:33

Κικίλιας: Διπλασιάζεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Διπλασιασμό του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω τη δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο υπουργός.

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως μεγάλο πυροδότη όλους εκείνους που βάζουν φωτιά, είτε από εμπρησμό είτε από εγκληματική αμέλεια», σημείωσε.

19:16

Θήβα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση

Φωτιά ξέσπασε τη Δευτέρα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά βρίσκεται σε δασική έκταση, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεσή της 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν επίσης μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

19:08

Φωτιά στην Κάρυστο: Πληροφορίες για αγνοούμενο κάτοικο του Πλατανιστού

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο evima.gr, 41χρονος κτηνοτρόφος έφυγε το μεσημέρι της Κυριακής από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

19:06

Κάρυστος: Οι φλόγες απειλούν σπίτια στον Πλατανιστό

Πριν από λίγη ώρα, η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός του Δήμου Καρύστου και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

18:37

Κάρυστος: Στις παρυφές του Πλατανιστού η πυρκαγιά

Σύμφωνα με το evima.gr, περίπου στις 6 το απόγευμα, η φωτιά πλησίασε το χωριό Πλατανιστός του Δήμου Καρύστου.

18:11

Φωτιά σε γεωργική έκταση στη Ριτσώνα

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Ριτσώνα.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

18:08

Ρόδος: Μήνυμα 112 για εκκένωση από Κάλαθο προς Κολύμπια 

17:52

Ρόδος: Πάνω από 145.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Συνεχίζεται για έβδομη ημέρα η μάχη στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου

 

17:27

Ρόδος: Το μέγεθος της καταστροφής στο Κιοτάρι - Εικόνες από drone του BBC

17:25

Ρόδος: Δορυφορική εικόνα από την υπηρεσία Copernicus

Εικόνα από τον δορυφόρο Sentinel3 έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, στην οποία εικονίζεται η απόσταση που έχει διανύσει ο καπνός.

17:16

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Εύβοια

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 16.10 και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει στην κατάσβεση ένα ελικόπτερο.

17:03

Ρόδος: Με ταχύτητα η φωτιά προς Μαλώνα -Μάχη να μη φύγουν οι φλόγες από Γεννάδι

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

16:39

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

Δύο άνδρες συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπεδικού χώρου στον οικισμό των Χελμάτων του δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

Για το παραπάνω περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

16:38

Ρόδος: Το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και το «ευχαριστώ» των τουριστών

Hλέξη #Rhodes, η Ρόδος δηλαδή στα αγγλικά, είναι από χθες από τους πιο δημοφιλείς όρους στο βρετανικό Twitter, καθώς πολλοί από τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξενοδοχεία του νησιού είναι Βρετανοί. 

16:22

Αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης, σήμερα και αύριο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δοκιμαζόμενους από τις πυρκαγιές πολίτες

Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για σήμερα 24 και αύριο 25 Ιουλίου 2023, τις οποίες διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης.

Η αναβολή γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους πολίτες και περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

16:20

Γερμανία: Συνεδριάζει στο ΥΠΕΞ ομάδα διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο τις πυρκαγιές στη Ρόδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, με αντικείμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.

«Δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί», δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε. Στη Ρόδο βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του νομικού και προξενικού τμήματος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος, σε συνεργασία με τον επίτιμο πρόξενο στο νησί, προσπαθούν να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών τους. Σύμφωνα με την κ. Ζάσε, η κατάσταση παρακολουθείται στενά, οι ταξιδιωτικές οδηγίες αναθεωρούνται διαρκώς και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές και την κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ επισήμανε από την πλευρά του ότι Γερμανοί αστυνομικοί και πυροσβέστες συνδράμουν ήδη τις ελληνικές αρχές, κυρίως στη μεταφορά πληγέντων στην ενδοχώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

16:07

Ρόδος: Επιπλέον πτήσεις για τον επαναπατρισμό τουριστών στη Βρετανία

Περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης

Τέσσερις επιπλέον πτήσεις ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει το βράδυ της Δευτέρας η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Jet2, για να μεταφέρει περισσότερους πελάτες της πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.

Η εταιρεία ανέφερε πως οι πτήσεις επαναπατρισμού ταξιδιωτών στα αεροδρόμια Μάντσεστερ, Λιντς Μπράντφορντ και Μπέρμιγχαμ θα μεταφέρουν περίπου 800 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία τους λόγω των πυρκαγιών. Πρόσθεσε επίσης ότι περισσότερο προσωπικό της εταιρείας θα μεταβεί στο νησί για να βοηθήσει τους πελάτες της.

 

16:01

Βίντεο από τη μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο - Η φωτιά κινείται προς τον οικισμό Ποτάμι

Η πυρκαγιά που καίει στον Πλατανιστό «κατέβηκε» μέσα σε χαράδρα και κινείται προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Ποτάμι.

Ανταπόκριση από Κάρυστο: Γιάννης Σουλιώτης

15:59

Καλαμάτα: Προφυλακιστέος ο 30χρονος καθ' ομολογίαν εμπρηστής

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ο 30χρονος ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, ομολόγησε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, ότι έβαζε φωτιές κατ’ εξακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοκελλαριάς Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώπιον των ανακριτικών αρχών τη Δευτέρα, σε μια διαδικασία που ξεπέρασε τις 5 ώρες, ο 30χρονος ανασκεύασε και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

15:40

Κάρυστος: Προς τον οικισμό Ποτάμι κατευθύνεται η φωτιά

Η πυρκαγιά που καίει στον Πλατανιστό «κατέβηκε» μέσα σε χαράδρα και κινείται προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Ποτάμι.

15:32

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα 112 για εκκένωση στην περιοχή Άγιοι

Μήνυμα από το 112 εστάλη για την εκκένωση του παραθαλάσσιου οικισμού Άγιοι με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

15:17

Αρτοποιός στην «Κ»: Τρία ισχυρά μέτωπα στη Ρόδο

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, «έχουμε τρία ισχυρά μέτωπα στην Ρόδο αυτή τη στιγμή -Λάερμα, Γεννάδι-Βατί και Μάλωνας-Μασάρι. Οι άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ σήμερα, δεν μας βοηθούν να ελέγξουμε την κατάσταση. Ο παρατατετάμενος πολυήμερος καύσωνας με τις συνθήκες που δημθιουργεί σε ξηρή ύλη, είναι άλλος ένας εχθρός στην δασοπυρόσβεση».

14:57

«Με εθελοντές παλεύουμε στον Αρχάγγελο, το βάρος έχει δοθεί στον Νότο της Ρόδου»

Με εθελοντές, χωρίς «χέρια» επαγγελματιών και εναέριων, προσπαθούν οι ντόπιοι στην κοινότητα Αρχάγγελου να σβήσουν τη φωτιά η οποία παρουσίασε αναζωπύρωση στον Μαλώνα - εννέα χιλιόμετρα από τον Αρχάγγελο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε σωστό συντονισμό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το βάρος έχει πέσει στο νότιο κομμάτι της Ρόδου για να μην κινδυνεύσει άνθρωπος σε κάποιο χωριό εκεί. Εγώ στην κοινότητα μου,  στον Αρχάγγελο παλεύω με εθελοντές πυροσβέστες και με τους κατοίκους του χωριού να μην ξαναπλησιάσει απειλητικά η φωτιά» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος κοινότητας Αρχαγγέλου, Παναγιώτης Διμέλης. 

14:53

Ρόδος: Στο νοσοκομείο πυροσβέστης και αστυνομικός

Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, που τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της μάχης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχες με τη φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός την ώρα που οδηγούσε την μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει.

Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στην διάρκεια της κατάσβεσης.

Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

14:49

Νέα αναζωπύρωση στη Μαλώνα Ρόδου 

Εθελοντές που μέχρι πριν λίγα λεπτά προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες στην περιοχή Μαλώνα Ρόδου, πλέον υποχωρούν εγκαταλείποντας το σημείο λόγω νέας αναζωπύρωσης. 

14:42

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, για δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για εννέα περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. 

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
14:37

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι «έσωσαν» το φαράγγι του Βουραϊκού 

«Για καλή μας τύχη η φωτιά που ξέσπασε μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού δεν πρόλαβε να κάψει τη χλωρίδα και τη πανίδα στο φαράγγι στου Βουραϊκού, το οποίο μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας», αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), κ. Μητσόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η πυρκαγιά που έκαψε παρθένο δάσος σε δύσβατη περιοχή έφτασε μέχρι την είσοδο του φαραγγιού και λόγω του νοτιοδυτικού ανέμου, δεν εισχώρησε στην προστατευόμενη περιοχή «Φαράγγι Βουραϊκού» του δικτύου Natura 2000 το οποίο περιλαμβάνει το φαράγγι του Βουραϊκού που ξεκινάει βόρεια του οικισμού Κάτω Ζαχλωρού και συνεχίζει παράλληλα με το ομώνυμο ποτάμι, διανύοντας απόσταση 20 χλμ. μέχρι το Διακοφτό.

Το ίδιο επιβεβαίωσε στην «Κ» και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως η ζημιά είναι ελάχιστη, ενώ η Πυροσβεστική και οι εθελοντές κατέβαλαν χτες κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πυρκαγιά να μην φτάσει στο οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το οποίο περιβάλλεται από εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, ποικιλόμορφα πετρώματα και πυκνή βλάστηση.

14:35

Ανάσα ξεκούρασης στον φιλόξενο «Διαγόρα» πριν την πτήση επιστροφής 

Ο αρχικός πανικός και στη συνέχεια η απογοήτευση έδωσαν τη θέση τους στην κόπωση κι έτσι εκατοντάδες τουρίστες που εκκένωσαν τα καταλύματά τους σε απειλούμενους οικισμούς της Ρόδου και αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στις πατρίδες τους, βρήκαν καταφύγιο στο πάτωμα του «Διαγόρας». 

Πάνω σε βαλίτσες, σε ενωμένες μεταξύ τους καρέκλες ή και σε ιμάντες αποσκευών του αεροδρομίου της Ρόδου, πάνω σε σεντόνια, μπλούζες ή και κατάχαμα, οι τουρίστες προσπάθησαν να ξεκουράσουν την εξουθένωσή τους, περιμένοντας τις πτήσεις επιστροφής. 

Φωτογραφίες από Reuters

14:19

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στα Αργυραίικα του Πηλίου

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στο Πήλιο, στη θέση Αργυραίικα και σήμανε συναγερμό και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Βόλο, ώστε να μην επεκταθεί σε δάση και καλλιέργειες της περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, έχουν καεί περί τα 300 ελαιόδεντρα στην περιοχή Αργυραίικα, αλλά και θαμνώδης έκταση, κυρίως με πουρνάρια.

Μιλώντας στο ΑMΠΕ, η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι «η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε αυτοκίνητο που κινείτο σε δρόμο μεταξύ Πινακατών και Βυζίτσας και με την ανάφλεξή του η φωτιά μεταδόθηκε σε παρακείμενα δένδρα και θάμνους. Οι δυνάμεις που έφθασαν από τον Βόλο, αλλά και από δασοπυροσβεστικούς σταθμούς της περιοχής, σε συνδυασμό και με πεζοπόρα τμήματα, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και ένα ελικόπτερο και με συνεχείς ρίψεις νερού έπαιξε κυρίαρχο ρόλο».

 

14:17

Δραματική η κατάσταση στη Ρόδο

Δραματική είναι η κατάσταση στο Ασκπληπιείο όπου πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια. 

Επίσης δραματική η εικόνα στο Γεννάδι όπου οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τις φλόγες. 

13:57

Διαρκείς οι αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο - Εκκενώνεται ο Πλατανιστός 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα, οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς και «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

13:53

Η Βρετανία αρνείται να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα 

Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να εκδώσει οδηγία που θα αποτρέπει τους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ελλάδα ενόσω οι φωτιές σε Ρόδο και Κέρκυρα -νησιά με έντονο βρετανικό τουρισμό- μαίνονται. 

Σύμφωνα με τον Guardian, όπως ανέφερε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Αντριου Μίτσελ, «μόλς το 10% της Ρόδου πλήττεται από τις φωτιές που σημαίνει πως καταλληλότεροι για οδηγίες σχετικά με το αν οι διακοπές οικογενειών ή μεμονωμένων τουριστών θα επηρεαστούν ή όχι, είναι οι τουριστικές εταιρείες και οι ειδικοί διακοπών». 

13:52

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, καταγράφονται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, επειδή έχει υποστεί σοβαρές βλάβες το δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο ρευματοδοτεί τους πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς γεννητριών μεγάλου μεγέθους στο νησί, ώστε μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο, να καταστεί εφικτή η ρευματοδότηση των πύργων.

Το εγχείρημα όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πρόσβαση στους πύργους και η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι δύσκολη όσο η φωτιά δεν τίθεται υπό έλεγχο.

13:42

Μητσοτάκης από Βουλή για φωτιές: «Δεν χάθηκε καμία ζωή» 

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλή.

«Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες, «θα πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή», προσθέτοντας ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχει πετύχει, αλλά να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες συνθήκες.

«Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

13:36

Η φλεγόμενη Ρόδος από ψηλά

Κάτοικος του νησιού κατέγραψε τις φωτιές ενώ επέστρεφε αεροπορικώς.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhodes Island Greece ???? (@rhodes.rodos)

13:29

Εκκένωση δύο ακόμη χωριών στη Ρόδο

Την εκκένωση των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη της Ρόδου, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

13:23

Μικρός Βέλγος σβήνει κεράκια εν μέσω καταστροφής στη Ρόδο

Κόντρα στον πύρινο όλεθρο που έχουν προκαλέσει οι φωτιές σχεδόν επτά ημερών στη Ρόδο, η ζωή συνεχίζεται στο νησί και στα σημεία φιλοξενίας ντόπιων και τουριστών. 

Σε ένα από αυτά, ο μικρός Λούκας από το Βέλγιο έσβησε τα κεράκια με πολλούς περισσότερους «καλεσμένους» απ'ό,τι περίμενε ποτέ. 

 

13:17

Τα ελάφια της Ρόδου θύματα της φωτιάς

Αρκετά από τα ελάφια της Ρόδου που βρίσκονταν στη δασική περιοχή όπου εκδηλώθηκε και συνεχίζεται η πυρκαγιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών και των εθελοντών που βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς.

«Έχουμε απώλειες αλλά δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής διότι δεν μπορούμε να πάμε στις περιοχές αφού η φωτιά μαίνεται», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα, Φιλήμωνας Ζαννετίδης επισημαίνοντας ότι η εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου καλή.

Φωτ.: ΑΠΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αρκετά ελάφια, όπως και αρκετά αιγοπρόβατα, έχουν πέσει θύματα της πυρκαγιάς που μαίνεται για έβδομη ημέρα. Η συγκεκριμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε η φωτιά, το δάσος Απολλώνων-Λαέρμων, είναι από τους κυρίους βιότοπους των ελαφιών της Ρόδου.

«Ελπίζουμε ότι πολλά από τα ελάφια που βρίσκονταν σε αυτήν τη δασική περιοχή να έχουν καταφέρει να σωθούν διαφεύγοντας σε άλλες διπλανές δασικές περιοχές. Γενικότερα, πάντως, η ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα του νησιού από τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη αλλά το μέγεθος της καταστροφής θα διαφανεί μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Ζαννετίδης.

13:01

Συγκλονιστική δορυφορική εικόνα της Ρόδου

Δορυφορική είκονα του Copernicus από τη Ρόδο καταγράφε τον καπνό εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και επτά ημέρες.

 

12:56

Βελτιωμένη η εικόνα στην Κέρκυρα 

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

12:49

«Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε σπίτια» 

Η φωτιά έχει μπει μέσα στον οικισμό Ασκληπιείο της Ρόδου, επιβεβαίωσε στην «Κ» ο πρόεδρος Νικόλαος Κουγκράς. 

Παρότι εδώ και ημέρες έχει εκκενωθεί το χωριό, οι λιγοστοί άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια. 

«Προσπαθούμε να σώσουμε με νύχια και με δόντια τα 2-3 σπίτια που απειλούνται πιο σοβαρά» περιέγραψε ο κ. Κουγκράς. 

12:39

Μέτρα για τη στήριξη πολιτών και τουριστών στη Ρόδο 

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με μέτρα για την υποστήριξη των πολιτών και των επισκεπτών στη Ρόδο έγιναν γνωστά τα εξής:

  • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
  • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
  • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
  • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας, ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
  • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειες με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
  • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
  • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.
12:31

Κι οι ήρωες ξαποσταίνουν

Η κάμερα του Reuters απαθανάτισε πυροσβέστες σε μίνι ανάπαυλα στη Ρόδο όπου τα πολλαπλά μέτωπα φωτιάς μαίνονται για έβδομη ημέρα - REUTERS/Nicolas Economou
REUTERS/Nicolas Economou
REUTERS/Nicolas Economou

 

12:25

Φωτιά στο Πήλιο

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε αγροτοδασική έκταση στο Πήλιο. 

Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μηλιές στα Αργυραίικα σε έκταση με ελαιόδεντρα. Στο σημείο επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

12:23

Βίντεο της φωτιάς στην Κάρυστο

12:21

Μέτσολα: «Ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές»

Την ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές αρχές για τις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών με ασφάλεια εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα σε μήνυμά της στο Twitter πριν από λίγο, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύσκολες στιγμές, που βιώνει η χώρα μας, λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών.

«Η Ευρώπη συμπαραστέκεται στην Ελλάδα καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε την Ρόδο» είπε για να προσθέσει ότι «τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες δείχνουν την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». «Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές για την εκκένωση με ασφάλεια των πολιτών» τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, δείχνει στην πράξη την αλληλεγγύη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

12:18

Διαρκείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο 

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν στη Ρόδο όπου  πυροσβέστες και εθελοντές αντιμετωπίζουν διαρκείς αναζωπυρώσεις

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στο Ασκληπιείο και τα παραθαλάσσια χωριά Βατί και Γεννάδι.  

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι ριπές του ανέμου φτάνουν σήμερα και τα 8 μποφόρ. 

  • Στη Ρόδο επιχειρούν αυτή τη στιγμή:
  • 8 αεροσκάφη,
  • 10 ελικόπτερα,
  • 266 πυροσβέστες,
  • 55 οχήματα,
  • 16 πεζοπόρες ομάδες. 
12:14

Σχετική ύφεση στο Διακοπτό 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε σχετική ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Αίγιο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν με διαρκείς ρίψεις στην περιοχή. 

12:09

Αίτημα για επιστροφή των εναέριων μέσων στην Κάρυστο

Μιλώντας στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλυτος, επισήμανε πως η φωτιά που καίει στο μέτωπο προς Λιβάδι και στο μέτωπο προς το χωριό Πλατανιστός αναζωπυρώθηκε μετά την αποχώρηση των περισσότερων εναέριων μέσων, καθώς το πρωί της Δευτέρα η εικόνα στην Κάρυστο ήταν αρκετά βελτιωμένη.

Ο αντιδήμαρχος επισήμανε πως έχει γίνει ήδη αίτημα προκειμένου να επιστρέψουν τα εναέρια μέσα, ενώ τόνισε πως η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερη δύσκολη η αποστολή των πεζοπόρων τμημάτων.

Σημειώνεται πως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι προς διάφορες κατευθύνσεις, κάτι που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο της κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή στην Κάρυστο επιχειρούν:

  • 102 πυροσβέστες,
  • 32 οχήματα,
  • 5 πεζοπόρες ομάδες,
  • 3 εναέρια,
  • 2 ελικόπτερα.

Δύσκολες οι συνθήκες κι εδώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι άνεμοι φτάνουν έως και 6 μποφόρ.

12:05

Δραματικές εικόνες από τη Ρόδο

Οι εικόνες που έρχονται από τη Ρόδο είναι αποκαλυπτικές των δραματικών 24ώρων που βιώνουν ντόπιοι και τουρίστες. 

11:57

Εκκενώσεις διά θαλάσσης 

Βίντεο από την απομάκρυνση διά θαλάσσης χιλιάδων ανθρώπων έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ελληνική Ακτοφυλακή. 

11:52

Νέα αναζωπύρωση στην Κάρυστο 

Στο μέτωπο της Εύβοιας, παρότι το πρωί σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση, πλέον η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Τα τρία αεροσκάφη canadair που έκαναν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας πήραν εντολή να αποχωρήσουν και παραμένει στην επιχείρηση ένα ελικόπτερο Ερικσον.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, μετά την αποχώρηση των περισσότερων εναέριων, σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στην περιοχή. 

11:51

Νέες εκκενώσεις στη Ρόδο 

Εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

11:49

«Φωτογραφία της Ημέρας» 

Η τεράστια φωτιά των πολλαπλών μετώπων στη Ρόδο, όπως κατέγραψε δορυφορικά το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Copernicus.