Πυρκαγιά στην Κάρυστο: «Οριοθετημένη» το πρωί, μάχη σε μέτωπο χιλιομέτρων το βράδυ

Πυρκαγιά στην Κάρυστο: «Οριοθετημένη» το πρωί, μάχη σε μέτωπο χιλιομέτρων το βράδυ

Δύσκολο το τελευταίο 48ωρο σε Πλατανιστό, Ποτάμι, Καστρί και Λιβάδι, τους γραφικούς οικισμούς της Καρύστου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΥΣΤΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Οι κάτοικοι στην Κάρυστο και στα γύρω χωριά είναι εξοικειωμένοι με την απειλή της πυρκαγιάς. Αυτό όμως δεν μετρίασε τον πόνο και την απελπισία τους για όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο 48ωρο στον Πλατανιστό, στο Ποτάμι, το Καστρί και το Λιβάδι, στους γραφικούς οικισμούς κατά μήκος της ακτογραμμής στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και χθες το πρωί περιγραφόταν ως «οριοθετημένη», μέσα σε λίγη ώρα αναζωπυρώθηκε. Διήνυσε μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων δίχως τα στελέχη της Πυροσβεστικής να μπορέσουν να την ανακόψουν. Κατέληξε στη θάλασσα φθάνοντας στα όρια των οικισμών και σε κάποιες περιπτώσεις περνώντας μέσα από τα χωριά, προκαλώντας –σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση– περιορισμένες φθορές σε σπίτια και άλλα κτίσματα (αποθήκες, στάνες κ.λπ.).

«Το 2009 η φωτιά είχε πάλι φθάσει μέχρι την παραλία. Ημουν παιδί τότε και η εμπειρία ήταν τραυματική. Τώρα το ξαναζώ», λέει στην «Κ» νεαρός κάτοικος του χωριού Ποτάμι. «Από τους καπνούς δεν μπορώ να διακρίνω εάν το σπίτι μου έχει καεί. Είναι κρίμα τέτοια καταστροφή», συμπληρώνει άλλος κάτοικος της περιοχής, κοιτώντας τις φλόγες να κυκλώνουν τον οικισμό.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια»

«Πείτε κάτι, είμαστε στα όριά μας, χρειαζόμαστε βοήθεια», προσθέτει με ένταση στη φωνή μέλος της εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης Καρύστου που συναντήσαμε μόλις μερικά μέτρα προτού οι φλόγες αγγίξουν τα πρώτα σπίτια στο Ποτάμι.

Κι όμως στις 9 χθες το πρωί η εικόνα στον Πλατανιστό έμοιαζε καλή. Μάλιστα, στα τρία αεροσκάφη Καναντέρ που με το πρώτο φως της ημέρας έκαναν ρίψεις νερού δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν. Η απόφαση αποδείχθηκε πρόωρη και εντέλει λανθασμένη. Μέσα σε λίγη ώρα η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, δημιούργησε μέτωπο χιλιομέτρων και μέσω μιας χαράδρας κινήθηκε από τον Πλατανιστό προς τον οικισμό Ποτάμι. «Είναι γεγονός ότι νωρίς το πρωί η κατάσταση έμοιαζε να έχει ομαλοποιηθεί», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Πλατανιστού Θοδωρής Μπερέτης. Πρόσθεσε ότι η μία από τις εστίες ξεκίνησε από κολόνα ηλεκτρισμού, κάτι που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασιν και άλλοι κάτοικοι του οικισμού.

Τις απογευματινές ώρες υπήρχαν τρία ενεργά μέτωπα στη νότια Εύβοια. Τα δύο από αυτά βρίσκονταν περιμετρικά του χωριού Πλατανιστός. Εγινε προσπάθεια ένα να ανακοπεί με ρίψεις από αέρος που πραγματοποιούσαν δύο ελικόπτερα Ερικσον, ενώ στο έδαφος επιχειρούσε κλιμάκιο της 4ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Μετά από κάθε ρίψη η ένταση της φλόγας περιοριζόταν προσωρινά, δίνοντας την ευκαιρία στους πυροσβέστες του πεζοπόρου τμήματος να προσβάλουν τη φωτιά με σκαπτικά εργαλεία. Δεν υπήρχε σαφής εικόνα εάν σπίτια στην περίμετρο του χωριού είχαν υποστεί φθορές.

Θρίλερ με κτηνοτρόφο

Σε εξέλιξη βρισκόταν επίσης έως αργά χθες το βράδυ ένα θρίλερ με την εξαφάνιση ενός κτηνοτρόφου, 38 ετών. Σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, τα ίχνη του είχαν χαθεί σε χρόνο προγενέστερο της φωτιάς και επομένως το περιστατικό δεν συνδέεται με την πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη για δύο 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου. Σαφώς διαφορετική είναι η εικόνα που περιέγραψαν οι κάτοικοι του Πλατανιστού και συγγενείς του αγνοουμένου. Είπαν στους δημοσιογράφους ότι με την έναρξη της πυρκαγιάς, το μεσημέρι της Κυριακής, ανησύχησε για τα ζώα του και πήγε στο μαντρί προκειμένου να τα απομακρύνει. Εκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. Νωρίς χθες το βράδυ μάλιστα το ένα από τα αδέλφια του αγνοουμένου παρελήφθη από αστυνομικούς και μετέβη στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να δηλώσει επισήμως την εξαφάνισή του.

Τις νυχτερινές ώρες παρέμεναν ενεργά-ανεξέλεγκτα δύο μέτωπα γύρω από το χωριό Πλατανιστός και ένα τρίτο στον ορεινό όγκο πάνω από τον οικισμό Καστρί, λίγα χιλιόμετρα από τον κόλπο της Καρύστου. Κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς έμοιαζε παρακινδυνευμένη. «Τι θα κάνετε τώρα που σταμάτησαν τα εναέρια;» ρωτήσαμε έναν από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής που συναντήσαμε κατά τις νυχτερινές ώρες στο μέτωπο. «Τώρα αρχίζει το σκληρό ροκ», απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή