Ναι στο κολύμπι, με απλά μέτρα προφύλαξης για τους ηλικιωμένους

Ναι στο κολύμπι, με απλά μέτρα προφύλαξης για τους ηλικιωμένους

Η πλειονότητα των πνιγμών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, κυρίως σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη ή σε ώρες εκτός ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα, από την παραλία του Μαρκοπούλου Ωρωπού Αττικής, 92χρονος ημεδαπός» (23 Ιουλίου). «Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ερέτριας – Αμαρύνθου νοτίου Ευβοϊκού κόλπου 78χρονη αλλοδαπή» (22 Ιουλίου), «…77χρονος… Χαλκιδική…» (22 Ιουλίου), «…79χρονη… Βουλιαγμένη…» (21 Ιουλίου). Μπορεί η είδηση ενός παιδιού που πνίγεται στη θάλασσα να είναι πάντα «εκκωφαντική», όμως οκτώ στις δέκα ανακοινώσεις του Λιμενικού που ξεκινούν με τη ζοφερή φράση «χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε» αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.

Στη χώρα μας κατά μέσον όρο την τελευταία πενταετία (2018-2022) 359 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Πέρυσι καταγράφηκαν 386 σχετικοί θάνατοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στη θάλασσα (379). Το 69% ήταν Ελληνες και το 77% αφορούσε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Το 62% των πνιγμών συνέβη είτε σε παραλίες που δεν είχαν ναυαγοσώστη είτε σε ώρες εκτός ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης. Το πιο επικίνδυνο δίωρο της ημέρας για την παραλία είναι από τις 8 έως τις 10 π.μ. που καταγράφεται το 13% των θανάσιμων δυστυχημάτων.

Από τις αρχές του 2023 έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί 125 θάνατοι στη θάλασσα σε δραστηριότητες αναψυχής. Δύο αφορούσαν ανήλικα παιδιά (επιπλέον δύο πνιγμοί παιδιών σημειώθηκαν σε πισίνα), 18 άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, ενώ 105 θάνατοι αφορούσαν άτομα 60 ετών και άνω.

Παράγοντες κινδύνου

«Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου στη θάλασσα είναι η έλλειψη επιτήρησης από ενηλίκους», επισημαίνει στην «Κ» ο Ελευθέριος Μπουρνουσούζης, προϊστάμενος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης Τραυματισμών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. «Για τα ηλικιωμένα άτομα οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι ότι είτε πηγαίνουν για μπάνιο τις πολύ πρωινές ώρες, πριν από τις 10 π.μ. που ξεκινάει το ωράριο για τους ναυαγοσώστες, είτε επιλέγουν παραλίες που δεν έχουν ναυαγοσώστη. Επιπλέον, συχνά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους κολυμπώντας πιο βαθιά από όσο μπορούν ή, σε κάποιες περιπτώσεις, πηγαίνουν μόνοι τους χωρίς να έχουν μαζί τους κάποιον να τους βοηθήσει εάν αισθανθούν αδιαθεσία».

Κάτι που επίσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά είναι η φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν. Οπως επισημαίνει ο κ. Μπουρνουσούζης, «οι περισσότεροι δεν επικοινωνούν με τον γιατρό τους προκειμένου να τους τροποποιήσει την αγωγή το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και να έχει επιπτώσεις στη δυνατότητα του οργανισμού να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις όπως η αυξημένη ζέστη. Προς Θεού, δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα να μην πηγαίνουν για μπάνιο οι ηλικιωμένοι. Το κολύμπι είναι μια πολύ καλή άσκηση για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι απλές ενέργειες όταν πηγαίνουν στην παραλία για την ασφάλειά τους». Μεταξύ αυτών των συστάσεων είναι το κολύμπι υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη ή φίλου που γνωρίζει κολύμπι, η προοδευτική είσοδος και έξοδος από το νερό, και η κολύμβηση παράλληλα με την ακτή και μέσα στο οριοθετημένο από τις σημαδούρες χώρο.

Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την 25η Ιουλίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού, υπενθυμίζει σε όλους ότι «ο πνιγμός συχνά είναι αθόρυβος και μπορεί να συμβεί γρήγορα σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε υπάρχει νερό», και παροτρύνει όλα τα άτομα, και κυρίως της τρίτης ηλικίας, να απολαμβάνουν τη θάλασσα, αλλά πάντα με ασφάλεια.

Οι αριθμοί

125 θάνατοι σε θάλασσα έχουν καταγραφεί φέτος έως και τις 20 Ιουλίου.

105 πνιγμοί αφορούσαν άτομα 60 ετών και άνω.

379 θάνατοι σε θάλασσα καταγράφηκαν την περυσινή χρονιά.

50% των θανάτων το 2022 καταγράφηκαν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη.

13% των πνιγμών καταγράφονται μεταξύ 8 π.μ. και 10 π.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT