Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων

Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, «δεν είχε υπάρξει μέριμνα για καθαρισμό του χώρου των αποθηκών»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή της φοράς των ανέμων ευθύνεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική για τη μεγάλη έκταση που πήρε η πυρκαγιά στο Βελεστίνο και οδήγησε σε εκκένωση της Νέας Αγχιάλου έπειτα από εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στο χωριό Αερινό, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Βελεστίνο και 25 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου. Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή έπνεε δυτικός άνεμος, ο οποίος έσπρωχνε τις φλόγες ανατολικά, με κατεύθυνση προς την πόλη του Βόλου.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης (3.47 μ.μ.) εκδηλώθηκε δεύτερη πυρκαγιά στον νομό Μαγνησίας, στην περιοχή Σέσκλο. Η εξέλιξη των πυρκαγιών είχε δραματικά αποτελέσματα, καθώς απανθρακώθηκαν ένας 49χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή Αγιος Γεώργιος Φερών, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Βελεστίνο, ενώ μέσα σε τροχόσπιτο στην παραλία Χοροστάσι όπου παραθέριζε απανθρακώθηκε μια 70χρονη γυναίκα.

Μηνύματα εκκένωσης

Χθες, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες η εικόνα στο μέτωπο περιγραφόταν βελτιωμένη. Οπως όμως αναφέρουν πηγές από την Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 2 μ.μ. η φορά των ανέμων άλλαξε, σπρώχνοντας το πύρινο μέτωπο νότια. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αιφνιδιάστηκαν, με αποτέλεσμα μετά τις 3 μ.μ. να σταλούν αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης συνολικά 12 οικισμών μέσω του 112.

Στις 4 μ.μ., για παράδειγμα, εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης προς την πόλη του Βόλου των οικισμών Στουπί, Βελανιδιά, Κριθάρια και Μάραθο, Χρυσή Ακτή, Σώρος κ.ά. Ενδεικτικό της κίνησης που είχε ακολουθήσει η πυρκαγιά αλλά και της αδυναμίας της Πυροσβεστικής να την ανακόψει είναι ότι χθες το απόγευμα εστάλη μέσω του 112 μήνυμα εκκένωσης του οικισμού Αγιος Γεώργιος, απ’ όπου είχε περάσει η φωτιά ένα 24ωρο νωρίτερα (με συνέπεια τον θάνατο του κτηνοτρόφου).

Αποκαλυπτικό του αιφνιδιασμού ήταν ότι νωρίς το απόγευμα (5.30 μ.μ.) η πυρκαγιά κατάφερε να φτάσει σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκείνη τη στιγμή στον χώρο των αποθηκών βρίσκονταν υδροφόρες της Πυροσβεστικής και οχήματα από την πυρασφάλεια της Π.Α., όμως, εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανακόψουν τις φλόγες και εγκατέλειψαν την εγκατάσταση. Από τη φωτιά και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν προκλήθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις πυρομαχικών. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε ζημιές σε τζαμαρίες σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, «δεν είχε υπάρξει μέριμνα για καθαρισμό του χώρου των αποθηκών».

Στις 4.25 μ.μ., η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση της Νέας Αγχιάλου. Αρχικά, 42 ηλικιωμένοι και παιδιά απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. από τα σπίτια τους, ενώ μικρός αριθμός (133 άτομα) επιβιβάστηκε σε βάρκες με κατεύθυνση την πόλη του Βόλου.

Μετά την πολεμική κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο, εξαιτίας των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών, η Πολιτική Προστασία κατόπιν εντολής και των επικεφαλής αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε τέσσερις ώρες αργότερα νέο μήνυμα εκκένωσης της Νέας Αγχιάλου. «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων», αναφερόταν στο μήνυμα.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η φωτιά στην περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών (Καραμπά) καθώς και στην ευρύτερη περιοχή παρουσίαζε κατά πληροφορίες καλύτερη εικόνα, λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Η φωτιά είχε κατεύθυνση την εθνική οδό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή