Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στην 111 Πτέρυγα Μάχης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή μέρους της αποθήκης οπλισμού της 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου.

Την ίδια ώρα, η κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ με απόφαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Η πρώτη εικόνα

Πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής εντός της αποκλεισμένης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από το στρατόπεδο Καράμπα και «χτενίζουν» την περιοχή για εκρηκτικές ύλες και ενεργά πυρομαχικά. Προχωρώντας λίγα μέτρα κάθε φορά, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας, θα φτάσουν τελικώς στον χώρο των αποθηκών για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να ελέγξουν ένα προς ένα τα όπλα των F-16 που φυλάσσονται εκεί. 

Η πρώτη εικόνα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, πάντως, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες -πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα- και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα. Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950.

Η «Κ» είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι μεταξύ των ευρημάτων που αναζητούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ύπαρξη εκτεθειμένων πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλών εντός του στρατοπέδου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι κάμερες των drone έδειξαν ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι κρατήρες στον χώρο όπου βρίσκονταν οι κλίνες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δύο μεγάλες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Νέα Αγχίαλο θα μπορούσαν να προέρχονται από την πυροδότηση των όπλων που είχαν αφεθεί εκεί. 

Λάθη και παραλείψεις

Αν και η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε πως είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρασφάλειας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου, εντούτοις, η «καρατόμηση» του διοικητή της 111 ΠΜ, η διενέργεια ΕΔΕ και η αναθεώρηση των σχεδίων πυρασφάλειας σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας φανερώνουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της ηγεσίας για όσα πήγαν στραβά στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου.

Εμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χώρας. 

Οπως επισημαίνουν στην «Κ», είναι «αδιανόητο» να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιά. Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαινόταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή για τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι πληροφορίες που έρχονται από την πυροσβεστική σχετικά με την πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας, ενώ από την πλευρά του το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί ότι η πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει μέχρι τις αποθήκες οπλισμού. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού είχαν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές, χωρίς τα τραγικά αποτελέσματα της Νέας Αγχιάλου. Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT