Νέα Αγχίαλος: Στο επίκεντρο τα πρωτόκολλα ασφαλείας και οι υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Νέα Αγχίαλος: Στο επίκεντρο τα πρωτόκολλα ασφαλείας και οι υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Αυτοψία στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονταν στοιβαγμένες οι βόμβες που εξερράγησαν στο απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποίησαν οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοψία στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονταν στοιβαγμένες οι βόμβες που εξερράγησαν στο απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποίησαν χθες οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σήμερα, τόσο στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου όσο και στις αποθήκες που φυλάσσονται τα ειδικά όπλα των F-16.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που παρήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, στελέχη του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ναρκών προχωρούν στον αποκλεισμό μιας περιοχής 600 στρεμμάτων γύρω από την αποθήκη οπλισμού προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για διάσπαρτα πυρομαχικά.

Η ΕΔΕ που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη αναμένεται να φωτίσει τα αίτια που οδήγησαν στο ατύχημα ενώ, σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, τα συμπεράσματα της θα λειτουργήσουν ως «οδικός χάρτης» για την ανανέωση των σχεδίων πυρασφάλειας καθώς και των πρωτοκόλλων φύλαξης και αποθήκευσης των πυρομαχικών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους όπως οι βόμβες που εξερράγησαν την περασμένη Πέμπτη.

Αναθεώρηση των σχεδίων

Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των μέτρων ασφαλείας που ξεκίνησε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και αναμένεται να συνεχιστεί σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων ανά την Επικράτεια, πρόκειται να αναθεωρηθούν ορισμένες από τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα όχι μόνο για την πυρασφάλεια αλλά συνολικά για τη φύλαξη των κρίσιμων υποδομών της χώρας. Ανώτατη πηγή εξηγεί στην «Κ» ότι πολλά από τα σχέδια έχουν καταρτιστεί πριν από τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες δεκαετίες με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και να απαιτείται η άμεση επικαιροποίηση τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις λύσεις που έχει συζητηθεί είναι η υιοθέτηση ενός κλιμακωτού μοντέλου που θα προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, όταν πρόκειται για την αντιπυρική περίοδο, αλλά και γενικότερα όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα. Η συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο, συναντά και αρκετές ενστάσεις που αφορούν κυρίως σε πρακτικά αλλά και επιχειρησιακά ζητήματα. 

Μαζί με τα νέα σχέδια ασφαλείας, ανοίγει και η συζήτηση για την κατάσταση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι μυστικό ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα όχι μόνο τα μέσα αλλά και οι υποδομές να μην συντηρούνται επαρκώς και να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Με την ανάκαμψη της οικονομίας δόθηκε βάρος στην αγορά εξοπλισμών και την υποστήριξη των μέσων πρώτης γραμμής αφού η χώρα αντιμετώπισε δύο μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία, τα γεγονότα του Έβρου και την κρίση του Όρουτς Ρέις. Πλέον όμως, καθίσταται σαφές ότι μέρος των πόρων που κατευθύνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αφορά και στη βελτίωση των υποδομών, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει άλματα στο πεδίο της ενίσχυσης των αποτρεπτικών της ικανοτήτων. 

Την Τρίτη η ΕΔΕ 

Πηγές του αεροπορικού Επιτελείου, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πως οι βόμβες ήταν «αποθηκευμένες» όπως προβλέπει ο κατασκευαστής τους και βάσει των διεθνών προτύπων. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, τονίζουν ότι το στρατόπεδο είχε αποψιλωθεί εντός του Ιουλίου οπότε και έγινε επιθεώρηση από ανώτερο κλιμάκιο ενώ οι αντιπυρικές ζώνες είχαν διανοιχτεί όπως προβλέπεται στα σχέδια που εφαρμόζονται κατά την αντιπυρική περίοδο. Επισημαίνουν ακόμη, πως την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών φορέων κατά την οποία ζητήθηκε από την πυροσβεστική να διαθέσει ισχυρές δυνάμεις για τη φύλαξη του στρατοπέδου. 

Οι ίδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι ένα πυροσβεστικό της 111 Πτέρυγας Μάχης βρισκόταν στο σημείο από την Τρίτη ενώ την Πέμπτη, όταν ενισχύθηκε η πυρκαγιά, έσπευσαν ακόμη δύο της Πολεμικής Αεροπορίας και μόλις ένα του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ακριβή αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην έκρηξη των πυρομαχικών αναμένεται να φωτίσει η ΕΔΕ. 

Το «θολό» τοπίο πάντως, αναφορικά με το τι οδήγησε στην έκρηξη των πυρομαχικών παραμένει. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών που διενεργούν την έρευνα μπαίνουν όλα τα ενδεχόμενα. Από το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς, μέχρι την αστοχία υλικού ή ακόμη και την πλημμελή τήρηση κάποιων μέτρων ασφαλείας. 

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μεγάλο απόθεμα βομβών γενικής χρήσης, οι οποίες στην πλειονότητα τους φυλάσσονται σε υπαίθριους χώρους εντός των στρατοπέδων. Η επιχειρησιακή τους αξία δεν είναι αμελητέα, όπως λένε στην «Κ» αξιωματικοί με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό επιχειρήσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι οι συγκρούσεις έχουν διάρκεια και η διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση τους. Άλλωστε, αυτού του τύπου οι βόμβες πρόκειται να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπλα με την τοποθέτηση των συλλογών SPICE, όταν αυτές αγοραστούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT