Ελληνες και Σέρβοι πυροσβέστες έσωσαν δεκάδες σπίτια στη Νέα Αγχίαλο

Ελληνες και Σέρβοι πυροσβέστες έσωσαν δεκάδες σπίτια στη Νέα Αγχίαλο

«Δώσαμε μεγάλη μάχη για να σώσουμε τον οικισμό» λένε στην «Κ», τονίζοντας τη συνδρομή κατοίκων και εθελοντών

ελληνες-και-σέρβοι-πυροσβέστες-έσωσα-562547335

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε μια άλλη χώρα είναι μεγάλη τιμή και αν αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα, τότε είναι θέμα περηφάνιας». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Σέρβος συνταγματάρχης Νταβόρ Βίντοβιτς τα αισθήματα του ιδίου και της αποστολής του που, όπως εξηγεί στην «Κ», αποτελείται από 38 πυροσβέστες και γιατρούς καθώς και από 14 οχήματα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

Πρόκειται για μια ομάδα του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας που από το βράδυ της 26ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα βρίσκονται στη χώρα μας. Όπως μας εξηγεί ο Πυραγός Γεώργιος Αναγνωστάκος, που είναι και ο Σύνδεσμος Αξιωματικός της Σερβικής Αποστολής, «η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια και στήριξη. Έτσι βρέθηκαν στο πλευρό μας συνάδελφοι από πολλές χώρες μια και έχοντας καταγεγραμμένες πάνω από 600 πυρκαγιές από τις 13 Ιουλίου, κάτω από απίστευτα δυσμενείς συνθήκες, ο αγώνας έγινε άνισος». 

Ελληνες και Σέρβοι πυροσβέστες έσωσαν δεκάδες σπίτια στη Νέα Αγχίαλο-1
«Επιχειρούμε με τα αδέρφια μας τους Σέρβους στα βουνά στη δύσκολη περιοχή του Βόλου» έγραψε ο Γεώργιος Αναγνωστάκος στη σελίδα του στο Facebook, με τον κόσμο να αφήνει συγκινητικά μηνύματα.  

Η σερβική αποστολή επιχείρησε στα βουνά της Χρυσής Ακτής Παναγιάς, ενώ όπως μας λέει ο κύριος Αναγνωστάκος στη συνέχεια κινήθηκαν στην άκρη ενός οικισμού στη Νέα Αγχίαλο, όπου μερικά μέτρα πριν τις αυλές των κατοίκων στήθηκε δυνατή άμυνα απέναντι στην άκρως απειλητική πυρκαγιά. «Εκεί Έλληνες και Σέρβοι πυροσβέστες δώσαμε μια μεγάλη μάχη με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων καταφέρνοντας, και το λέω με υπερηφάνεια αλλά και ανακούφιση, να σώσουμε τον οικισμό». 

«Ολοι μαζί τα καταφέραμε»

Στο προφίλ του στο Facebook ο κόσμος αφήνει συγκινημένος μηνύματα. Ένα από αυτά γράφει: «Σας είδα την ώρα του καθήκοντος. Εσείς μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες και Σέρβους πυροσβέστες σώσατε τουλάχιστον 40 σπίτια στη Νέα Αγχίαλο μαζί με το δικό μας. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς». Ο κύριος Αναγωστάκος απαντάει σχολιάζοντας πως «όλοι μαζί τα καταφέραμε».

Ελληνες και Σέρβοι πυροσβέστες έσωσαν δεκάδες σπίτια στη Νέα Αγχίαλο-2
Οι Σέρβοι πυροσβέστες επί τω έργω στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς. Φωτογραφία: Κέντρο Συνδέσμων Αξιωματικών

Παρόμοια είναι και τα αισθήματα του Νταβόρ Βίντοβιτς, καθώς όπως τονίζει «Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Υψηλές θερμοκρασίες, ξερή βλάστηση, ισχυροί άνεμοι, όλα αυτά συντελούν στον κίνδυνο μιας δυνητικής πυρκαγιάς. Στη Νέα Αγχίαλο στην πρώτη γραμμή συναντήσαμε απλούς πολίτες, που είχαν εμάς, Έλληνες και Σέρβους πυροσβέστες στο πλευρό τους. Η δουλειά του πυροσβέστη είναι να σώζει ζωές και να βοηθά όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν μας νοιάζει το χρώμα του δέρματος και η θρησκεία τους. Δεν υπάρχουν πολιτικοί ή άλλοι φραγμοί για εμάς. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια». 

Εκτός από την Ελλάδα η ομάδα του έχει βρεθεί στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία σε διάφορες αποστολές, τόσο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, όσο και σε πλημμύρες και σεισμούς. Στη δική του χώρα όπως μας λέει αυτές τις μέρες επικρατεί ηρεμία, καθώς η προηγούμενη περίοδος χαρακτηρίστηκε από καταιγιστικούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν πλημμύρες. «Γι αυτό το λόγο, η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και ακόμα πράσινη, οπότε οι δασικές πυρκαγιές είναι σπάνιες μέχρι στιγμής. Αλλά τα προβλήματα μόλις αρχίζουν για εμάς».

Ελληνες και Σέρβοι πυροσβέστες έσωσαν δεκάδες σπίτια στη Νέα Αγχίαλο-3
Η σερβική ομάδα αποτελείται από 38 πυροσβέστες και γιατρούς καθώς και από 14 οχήματα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Φωτογραφία: Κέντρο Συνδέσμων Αξιωματικών

Η αξία των Σέρβων συναδέλφων είναι αποδεδειγμένη.

O Αντιπύραρχος Βασίλειος Μπίκας μας εξηγεί από την πλευρά του τον ρόλο του Συντονιστή Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών: «Ο Σύνδεσμος είναι εκείνος που θα μεταφέρει τις οδηγίες των ανωτέρων του αλλά και του επικεφαλής του συμβάντος, αρχικά στο αρχηγό της ευρωπαϊκής αποστολής και ουσιαστικά στο πεδίο των επιχειρήσεων. Με την παρουσία του στο πλευρό των ευρωπαίων συναδέλφων του, θα τους εμπνεύσει σιγουριά, θα τους επισημάνει τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αναγλύφου και των μεσογειακού τύπου δασικών πυρκαγιών και πρωτίστως θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της αποστολή τους, που είναι και το τελικό ζητούμενο». Ο ίδιος τονίζει πως οι Σέρβοι πυροσβέστες δεν βρίσκονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά πως ήταν δίπλα μας και το 2021, στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας. «Η αξία τους είναι αποδεδειγμένη», σχολιάζει συγκινημένος. 

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο πεδίο

Ελληνες και Σέρβοι πυροσβέστες έσωσαν δεκάδες σπίτια στη Νέα Αγχίαλο-4
Σύνδεσμοι Αξιωματικοί στο πεδίο. Φωτογραφία: Κέντρο Συνδέσμων Αξιωματικών

Ωστόσο, η συνεργασία Ελλήνων και ευρωπαίων πυροσβεστών δεν είναι κάτι ξένο ή πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, καθώς όπως εξηγεί ο Γεώργιος Αναγνωστάκος η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος «προ-εγκατάστασης πυροσβεστών» που ξεκίνησε το 2022. «Έρχονται πυροσβέστες στη χώρα μας προληπτικά για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Φέτος στην Ελλάδα βρίσκονται 205 πυροσβέστες από 6 χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία. Για μένα, η προ-εγκατάσταση Ευρωπαίων Πυροσβεστών είναι η απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο πεδίο. Εκπαιδευτήκαμε μαζί, ανταλλάξαμε εμπειρία και γνώση ώστε να γινόμαστε κάθε χρόνο ακόμα καλύτεροι απέναντι στον κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από τη φωτιά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT