Ιός του Δυτ. Νείλου: Απειλεί τρεις περιφέρειες

Ιός του Δυτ. Νείλου: Απειλεί τρεις περιφέρειες

Εχουν καταγραφεί ήδη 11 περιστατικά, δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και δύο θάνατοι ασθενών καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ότι το τσίμπημα και από το κοινό κουνούπι εγκυμονεί κινδύνους. Το φετινό καλοκαίρι, –έως και χθες–, έχουν διαγνωσθεί και δηλωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας συνολικά 11 περιστατικά, εκ των οποίων τα δέκα ήταν πιο σοβαρά αφού παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση). Μέχρι χθες ένας ασθενής που είχε προσβληθεί από τον ιό παρέμενε νοσηλευόμενος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δύο ασθενείς νοσηλεύονταν σε κλινικές εκτός ΜΕΘ και έξι είχαν λάβει εξιτήρια. Δύο ασθενείς, ηλικίας άνω των 81 ετών, κατέληξαν.

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες είχαν καταγραφεί έως και τις 26 Ιουλίου περιστατικά μόλυνσης από τον ιό σε άνθρωπο. Οι άλλες χώρες είναι η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Με βάση τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και τον τόπο όπου βρίσκονταν όταν εκτέθηκαν στον ιό, εκτιμάται ότι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται «επηρεαζόμενες από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια)» είναι ο Δήμος Ηράκλειας Σερρών, ο Δήμος Νέστου Καβάλας, οι Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου Καρδίτσας, οι Δήμοι Πέλλας και Σκύδρας Πέλλας, οι Δήμοι Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας, Ημαθίας, ο Δήμος Λαρισαίων και οι Δήμοι Αβδήρων, Τοπείρου, Ξάνθης.

Η εμφάνιση για άλλο ένα καλοκαίρι των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου επηρεάζει άμεσα και την αιμοδοσία στις επηρεαζόμενες περιοχές, καθώς σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού και από μετάγγιση αίματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τα άτομα που είτε ζουν είτε εργάζονται, ή έχουν επισκεφθεί (με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση) τις περιοχές, αποκλείονται από την αιμοδοσία έως και 28 ημέρες μετά την αποχώρησή τους από αυτές.

Σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα οι έως τώρα μολύνσεις – Μέτρα αποφυγής των κουνουπιών συστήνουν οι ειδικοί.

Για τη φετινή περίοδο «κυκλοφορίας» του ιού και κυρίως των διαβιβαστών του, ο πρώτος ασθενής με τη λοίμωξη, που καταγράφηκε και δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα στις 5 Ιουλίου. Με βάση την εμπειρία από τα τρία έτη κατά τα οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων (2010, 2018 και 2022) στη χώρα μας, η κορύφωση των μολύνσεων παρατηρείται τον Αύγουστο, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος και τον Σεπτέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν 286 περιστατικά, εκ των οποίων 184 με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, και 33 θάνατοι. Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό της περιόδου 2022 ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 23 Ιουνίου και το τελευταίο διαγνωσθέν περιστατικό είχε θετικό εργαστηριακό έλεγχο στις 20 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών (έχουν μολυνθεί από μολυσμένα πτηνά), που σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή των γνωστών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, το 80% των ατόμων που θα μολυνθούν δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Περίπου 20% μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία και πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ή και συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Λιγότερο από το 1% αναπτύσσει τη σοβαρή μορφή της νόσου, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, σύγχυση / διαταραχές επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, ανορεξία, ρίγος, αίσθημα ζάλης, αστάθεια.

Σύμφωνα άλλωστε με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία, είτε είναι ασυμπτωματικοί. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 έως και 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT