Συχνή η παρενόχληση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Συχνή η παρενόχληση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Μελέτη σε 2.134 φοιτητές έδειξε ότι οι 1.592 είχαν δεχθεί κάποιου είδους ανάρμοστη συμπεριφορά – Κοπέλες συνήθως τα θύματα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβλητικά σεξουαλικά σχόλια και ανέκδοτα, ακατάλληλα σχόλια για το σώμα, την εμφάνιση ή τη σεξουαλική ζωή και άσεμνα βλέμματα και χειρονομίες δέχονται πολλοί σπουδαστές ελληνικών πανεπιστημίων.

Τα θύματα παρενόχλησης είναι κυρίως γυναίκες, που συγκριτικά με τους άνδρες δηλώνουν συχνότερα ότι οι εμπειρίες αυτές έχουν επηρεάσει τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που διενήργησαν ερευνητές από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης (Χριστίνα Αθανασιάδου, Δημήτριος Σταμοβλάσης, Θάνος Τουλούπης και Χαρά Χαραλάμπους), «στόχος ήταν να διερευνηθούν οι εμπειρίες φοιτητών πανεπιστημίου από διαφορετικούς τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης, εντός του ακαδημαϊκού χώρου, τον ρόλο του φύλου και της ψυχολογικής ανθεκτικότητας όσον αφορά τη θυματοποίησή τους, αλλά και τις συνέπειες αυτής».

Για τις ανάγκες της μελέτης 2.134 φοιτητές ελληνικού πανεπιστημίου κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικό με τις δικές τους εμπειρίες. 81% των φοιτητών ήταν προπτυχιακοί και 19% μεταπτυχιακοί, ενώ σε ποσοστό 70% συμμετείχαν γυναίκες. Οι φοιτητές προέρχονταν από τους εξής κλάδους σπουδών: ανθρωπιστικές επιστήμες (25,3%), κοινωνικές επιστήμες (20,5%), φυσικές επιστήμες (29,8%), τεχνολογικές επιστήμες (13,5%) και επιστήμες υγείας (10,9%).

Ενας μεγάλος αριθμός φοιτητών (1.592) ανέφερε περιστατικά παρενόχλησης από άλλους φοιτητές ή γενικά εργαζομένους στο πανεπιστήμιο. Οσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους παρενόχλησης, ο συχνότερος είναι τα προσβλητικά σχόλια για το σώμα, την εμφάνιση ή τη σεξουαλική ζωή κάποιου (30,46%).

Ακολουθούν τα προσβλητικά σεξουαλικά σχόλια ή σεξουαλικά αστεία, ιστορίες (22,36%) και το άσεμνο βλέμμα, άσεμνες χειρονομίες ή έκθεση μελών του σώματος (20,42%). Σε ποσοστό 8,9% απάντησαν ότι ήταν αποδέκτες χυδαίων σεξουαλικών σχολίων ή δέχθηκαν πιέσεις για να μιλήσουν για σεξουαλικά θέματα, ενώ δεν ήθελαν. Το 8% δέχθηκε πιέσεις για ραντεβού, ποτό ή και σεξ, παρότι είχε αρνηθεί, και το 5,8% δέχθηκε ανεπιθύμητο φιλί ή άγγιγμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι γυναίκες δήλωσαν αυτά τα περιστατικά σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι φοιτήτριες αντιλήφθηκαν ότι οι εμπειρίες τους είχαν επηρεάσει τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, τη συμμετοχή τους στην ακαδημαϊκή ζωή, τη δημιουργία ενός εκφοβιστικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος αλλά και τη σωματική ή ψυχική τους υγεία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οπως τονίζουν οι συντάκτες, «αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την υψηλή επιδημιολογική συχνότητα σεξουαλικής παρενόχλησης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και φοιτητών. Στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης ποικίλλουν ευρέως και κυμαίνονται από 20% έως 50%, με τις φοιτήτριες στους τομείς της Ιατρικής και της Μηχανικής να υποφέρουν περισσότερο από τον υπόλοιπο φοιτητικό πληθυσμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή