Νέα Αγχίαλος: Η αντιπυρική ζώνη ήταν μικρή

Νέα Αγχίαλος: Η αντιπυρική ζώνη ήταν μικρή

Τι αναφέρει το πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη επιβεβαίωση σημαντικών στοιχείων του ρεπορτάζ της «Κ» τις προηγούμενες ημέρες αποτελεί η χθεσινή μερική αποδέσμευση κύριων συμπερασμάτων της Eνορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που έγινε προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (Π.Μ.) στη Νέα Αγχίαλο. Οι εκρήξεις οφείλονταν στην ανάφλεξη των εκρηκτικών των βομβών γενικής χρήσης που ήταν αποθηκευμένες σε εξωτερικό χώρο της αποθήκης και έφθασε εκεί μέσα από περιοχή στην οποία δεν είχε γίνει η απαραίτητη αποψίλωση, ενώ κρίνεται ότι οι υφιστάμενες αντιπυρικές ζώνες ήταν ανεπαρκείς.

Στις επίσημες διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο πόρισμα της ΕΔΕ, την οποία διεκπεραίωσε ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), γίνεται –κατ’ αρχάς– μια προσπάθεια να μη δημιουργηθεί ατμόσφαιρα ανταγωνισμού και επίρριψης ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Eτσι, σημειώνεται πρώτα απ’ όλα ότι «λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111 Π.Μ., που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος».

Στη συνέχεια καταγράφεται κάτι που η έντυπη «Κ» αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή οι εκρήξεις σημειώθηκαν λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου. «Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και δόθηκε διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός του στρατοπέδου βρίσκονταν μέχρι την τελευταία στιγμή συνολικά 18 στελέχη της Πυροσβεστικής και της Π.Α., προτού ο διοικητής της 111 Π.Μ. δώσει διαταγή για άμεση εκκένωση.

Η φωτιά προσέγγισε στον χώρο του στρατοπέδου μέσω δύσβατου σημείου στα βόρεια, όπου «διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός».

Η φωτιά, σύμφωνα με το πόρισμα, προσέγγισε στον χώρο του στρατοπέδου μέσω επικλινούς και δύσβατου σημείου στα βόρεια, όπου –όπως αναφέρεται– «διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός». Επί τούτου τονίζεται ακόμη ότι «η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών». Οπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» και αποτελεί αποτύπωση αεροφωτογραφίας του στρατοπέδου από ανοιχτές πηγές (σε χρόνο πρότερο των εκρήξεων), μέρος του οικοπέδου που ανήκει στην Π.Α. βρισκόταν πέρα από την αντιπυρική ζώνη, πέρα δηλαδή από την ορατή περίφραξη. Εν ολίγοις, μέρος του οικοπέδου δεν είχε αποψιλωθεί και εκεί υπήρχε καύσιμη ύλη για τη διάδοση της φωτιάς προς τις αποθήκες πυρομαχικών.

Αν και οι συγκεκριμένες κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα αποθήκευσης βομβών γενικής χρήσης (με περίβλημα από χάλυβα) σε εξωτερικούς χώρους, το θερμικό φορτίο που αναπτύχθηκε από την πυρκαγιά οδήγησε στην ανάφλεξή τους. Επί τούτου, πάντως, ήδη αρκετοί έμπειροι παρατηρητές έχουν διερωτηθεί αν θα ήταν σκόπιμο αυτές οι κλίνες βομβών να είχαν καλυφθεί με επιβραδυντικό υγρό ή κάποια άλλη ουσία, δεδομένης και της χαμηλής –σε σύγκριση με τα βλήματα που ήταν αποθηκευμένα υπογείως– αξίας τους.

Στο σημείωμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημειώνεται, τέλος, ότι «για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Π.Α. που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή