Νάξος: Εφυγαν οι ελεγκτές, επιστρέφουν οι ξαπλώστρες

Νάξος: Εφυγαν οι ελεγκτές, επιστρέφουν οι ξαπλώστρες

Δεν πρόλαβε να αποχωρήσει το κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας και οι παρανομίες στις παραλίες επανήλθαν

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον έλεγχο, επιστροφή στην «κανονικότητα». Μετά την αποχώρηση από τη Νάξο του κλιμακίου της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, από χθες τα ξημερώματα, τα παραλιακά καταστήματα στην Πλάκα, στην Αγία Αννα, στον Αγιο Προκόπιο και στον Αγιο Γεώργιο ξεκίνησαν και πάλι να επανατοποθετούν ξαπλώστρες, ομπρέλες και γενικώς… έπιπλα παραλίας, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των ακτών. Το γεγονός αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο μάταιη είναι η συνέχιση των ελέγχων με την παλαιά διαδικασία, αντί με τη χρήση ψηφιακών μέσων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με τους παρανομούντες ουσιαστικά να λοιδορούν τις Αρχές.

Από χθες τα ξημερώματα, η σελίδα του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» γέμισε με φωτογραφίες από την επανατοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων. «Χθες το βράδυ, περίπου στη μία τα ξημερώματα, κάναμε βόλτα στην παραλία της Πλάκας και βλέπαμε κόσμο με τρυπάνια να βιδώνει στη θέση τους τις ομπρέλες. Με το φως του ήλιου, οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά», λέει η Γεωργία Παπαδοπούλου, σταθερή επισκέπτρια του νησιού. «Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλοι γνωρίζαμε ότι αυτό θα συμβεί. Τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα είχαν απλώς στοιβαχτεί στα στενάκια, σε κοντινή απόσταση». «Οι έλεγχοι της κτηματικής υπηρεσίας έγιναν σταδιακά τις προηγούμενες ημέρες. Οπως αποχωρούσαν από κάποια παραλία οι υπάλληλοι της κτηματικής, τα μπιτς μπαρ ξεκινούσαν και έστηναν ξανά τα πάντα», λέει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του κινήματος. «Ολοι αυτοί ισχυρίζονταν ότι ήταν νόμιμοι μέχρι που ήρθαν οι έλεγχοι. Ακόμη και τίποτα να μην ξέρεις, να είσαι επισκέπτης για λίγες ημέρες, η στάση τους είναι απόδειξη ενοχής. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όμως οι παρανομούντες είναι ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η κοινωνία της Νάξου έχει πάρει το θέμα σοβαρά». Ενα δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύει η… κουτοπόνηρη στάση των παρανομούντων είναι η ματαιότητα των ελέγχων με αυτόν τον τρόπο. «Ερχεται κλιμάκιο από τη Σύρο. Οταν πάτησαν στο νησί, όλοι ήξεραν πού θα πάνε. Δεν έχει νόημα όλο αυτό, αφού υπάρχει πια η τεχνολογία να παρακολουθεί η κτηματική τις μισθώσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες», καταλήγει η κ. Ανδριανοπούλου.

Νάξος: Εφυγαν οι ελεγκτές, επιστρέφουν οι ξαπλώστρες-1
Από χθες τα ξημερώματα, η σελίδα του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» γέμισε με φωτογραφίες από την επανατοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων.

Πάντως όλη αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι απογοητεύει τους ανθρώπους που είχαν σταθερή σχέση με έναν τόπο ξεχωριστό όπως η Νάξος. «Ερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη 18 χρόνια, αλλά δεν θα ξαναέρθουμε. Δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω», λέει η κ. Παπαδοπούλου. «Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Η παραλία δεν είναι ελεύθερη να περπατήσεις. Οι αμμόλοφοι ισοπεδώθηκαν για να μπουν ξαπλώστρες και τραπέζια. Το τοπίο έχει καταστραφεί, έχουν χτίσει τα ωραιότερα σημεία. Εχω έρωτα με τη Νάξο, αλλά λυπάμαι, τελείωσε. Αν η τοπική κοινωνία δεν καταλάβει τι ζημιά γίνεται στον τόπο, θα μείνει με αυτούς τους τουρίστες που δεν τους νοιάζει αν είναι στη Νάξο ή στην Πάρο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος».

336 παραβάσεις

Την ίδια στιγμή, σε εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες προχώρησε το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως ανακοίνωσε χθες, από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες σε όλη τη χώρα (178 στο Ιόνιο, 110 στις Κυκλάδες, 85 στην Κρήτη, 35 στη Χαλκιδική). Διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση). Οπως αναφέρει το υπουργείο: «Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των κτηματικών υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στον μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες». «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις, αλλά και του ελληνικού τουρισμού», δήλωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή