Οι «φρουροί» του Δέλτα και οι πολιτικές τους διακλαδώσεις

Οι «φρουροί» του Δέλτα και οι πολιτικές τους διακλαδώσεις

Η «σύλληψη» παράτυπων μεταναστών από αυτόκλητους «φρουρούς» της μεθορίου του Eβρου προκάλεσε απέχθεια και ζωηρές συζητήσεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «σύλληψη» παράτυπων μεταναστών από αυτόκλητους «φρουρούς» της μεθορίου του Eβρου προκάλεσε απέχθεια και ζωηρές συζητήσεις. Απέχθεια για την περηφάνια, με την οποία περιέφερε ως λάφυρα τα «είκοσι πέντε κομμάτια» που είχε κλειδωμένα στο τρέιλερ του αυτοκινήτου του, υποδεικνύοντας, έτσι, τους μετανάστες ως υπαίτιους για τις πυρκαγιές. Και ερωτήματα για το ποιος έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων.

Αν, δηλαδή, το δύσκολο και άκρως ευαίσθητο αυτό έργο επωμίζονται οι αρμόδιες δομές της πολιτείας (ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας) ή κάποιοι άλλοι μη εξουσιοδοτημένοι μηχανισμοί που δρουν εκτός νομιμότητας, στο όνομα του έθνους.

Εν προκειμένω, βίντεο που ανήρτησε ένας σαρανταπεντάχρονος, αλβανικής καταγωγής, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου-κλουβιού, ονόματι Απόστολος Τότα (το όνομά του το δημοσιοποίησε ο συνήγορός του), προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Σε αυτό εμφανίζονταν νεαροί αλλοδαποί, Σύροι πρόσφυγες κατά την αστυνομία, με ζωγραφισμένη την έκπληξη και την απόγνωση στα πρόσωπά τους, να έχουν συλληφθεί από τον Τότα που ακουγόταν να λέει ότι «έχω πίσω στο τρέιλερ 25 κομμάτια», καλώντας μάλιστα τους πολίτες να «μαζέψουν» κι άλλους από τα γύρω βουνά γιατί αυτοί «είναι ορκισμένοι να μας κάψουν».
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του βουλευτή Eβρου της Ελληνικής Λύσης και προέδρου του συλλόγου των ψαράδων του Δέλτα, «Αινήσιο Δέλτα», Πάρη Παπαδάκη, με την οποία σήμαινε συναγερμό: «Σοβαρές πληροφορίες για λαθρομετανάστες που παρακωλύουν το έργο των πιλότων. Καλώ τα μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα να λάβουμε μέτρα… να είστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΥΡΙΟΙ», έγραφε.

Η αστυνομία εν μέσω του σάλου που είχε ξεσπάσει, προχώρησε σε συλλήψεις. Λίγες ώρες μετά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε έρευνα και στη συνέχεια η Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο στον ιδιοκτήτη του οχήματος και στους «ημεδαπούς» συνεργάτες του όσο και εναντίον των μεταναστών.

Ως προς τους τελευταίους η δίωξη αφορά «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών» και «παράνομη είσοδο στη χώρα» και στηρίχθηκε στη μαρτυρία του Τότα, ο οποίος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, εντόπισε πλησίον πολυκαταστήματος στις παρυφές της πόλης «εκρηκτικό μηχανισμό», που, κατά τον ισχυρισμό του, επιχειρούσαν να ενεργοποιήσουν οι μετανάστες και γι’ αυτό τους συνέλαβε.

Εις βάρος του Τότα, πάντως, η εισαγγελία άσκησε δίωξη για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «έκθεση σε κίνδυνο» και «παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων».

Στο πλευρό του αυτόκλητου «φρουρού του έθνους», έσπευσε ο κ. Βελόπουλος, που δικαιολόγησε την πράξη του χαρακτηρίζοντάς την «αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη που το άρθρο 275 του Π.Κ. του δίνει το δικαίωμα όταν δεν υπάρχει αστυνομία να συλλαμβάνει αυτόν που παρανομεί».

Κατήγγειλε, μάλιστα, όσους αντέδρασαν στην απεχθή πράξη, κατατάσσοντάς τους στους «κυρίους από το Κολωνάκι, την Εκάλη και το Ψυχικό» από τους οποίους και αξίωσε να σταματήσουν «να βρίζουν αυτούς που επιβάλλουν τον νόμο».

Ποιοι είναι αυτοί; Ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Λασκαράκης, παρενέβη στη δημόσια συζήτηση υποστηρίζοντας: «Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Οι “αυθαίρετοι οικιστές” του Δέλτα του Εβρου, με την ονομασία “Αινήσιο Δέλτα” είναι μια ακροδεξιά εθνικιστική, ρατσιστική ομάδα που δρα διαχρονικά και αυτόνομα μέσα στον περίφημο βιότοπο του Εβρου. Ενα από τα έργα τους είναι να μας “προφυλάσσουν” από τους “λαθρομετανάστες”. Οπως το έκαναν το 2020 κατά τη διάρκεια του “έπους του Εβρου”, συλλαμβάνοντας, εξευτελίζοντας και βιαιοπραγώντας εναντίον τους. Ετσι συνέλαβαν χθες και έκλεισαν σε αυτοκίνητο ομάδα μεταναστών. Πρόσφατα απέκτησαν και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με την εκλογή του αρχηγού τους με το κόμμα του Βελόπουλου. Ο κύριος αυτός, αν και δικηγόρος, προέτρεψε πρόσφατα τους ομοϊδεάτες του να “λάβουν μέτρα” εναντίον των λαθρομεταναστών και να κάνουν “αυτό που ξέρουν καλά”. Διαβάστε την ανάρτηση του κυρίου βουλευτή στο fb. Και βέβαια οι φίλοι του εξετέλεσαν την εντολή του διότι “έχουμε πόλεμο”.
Ας μην απορούμε όμως. Πρόεδροι της δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί, στρατηγοί τους επισκέπτονται κάθε τόσο και τους βραβεύουν για το “πατριωτικό” τους έργο. Και φυσικά δεν εκτελούνται οι αποφάσεις του δασαρχείου για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων τους μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του βιότοπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή