Βοτανικός, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας

Βοτανικός, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας

Χώρος πρασίνου 215 στρεμμάτων – «Στόχος, το έργο να συμβασιοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024», ανέφερε ο Κ. Μπακογιάννης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο νέα μεγάλα πάρκα θα θωρακιστεί η Αθήνα απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, εκτός από τον νέο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στον Βοτανικό –που αναμένεται να είναι έτοιμος το 2025–, η δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού θα ανοίξει τον δρόμο και για τη μετατροπή της «Λεωφόρου» σε χώρο πρασίνου στην πυκνοδομημένη περιοχή της Αλεξάνδρας.

Τα πάρκο στον Βοτανικό πρόκειται να δημοπρατηθεί εντός των επομένων εβδομάδων, «ώστε το έργο να συμβασιοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου», όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα χώρο πρασίνου 215 στρεμμάτων σε συνολική έκταση 260 στρεμμάτων –το μεγαλύτερο αστικό πάρκο που έγινε στην πόλη τα τελευταία 100 χρόνια– που θα συμπληρώσει τον νοητό κύκλο των μεγάλων πνευμόνων της Αθήνας (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κ.λπ.). Η φιλοδοξία είναι το νέο πάρκο να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» της πρωτεύουσας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της καταστροφής του φυσικού πλούτου στην Πάρνηθα. Σε τοπικό επίπεδο, στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα, να βοηθήσει να επιτευχθεί βελτίωση του μικροκλίματος και αναχαίτιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Βοτανικός, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας-1
Ο νέος μεγάλος αστικός πνεύμονας, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αναβάθμιση των υποδομών (έργα οδοποιίας, κατασκευής δικτύων, πεζοδρόμια κ.ά.), συνθέτει την ολιστική ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα.

Στο μητροπολιτικό πάρκο μεταξύ άλλων θα φυτευθούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα και 102.000 θάμνοι, ενώ θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αναβίωση του ιστορικού ελαιώνα και τη δημιουργία χώρων φωλεοποίησης για την αστική ορνιθοπανίδα και οικολογικών θώκων για την εξασφάλιση συνθηκών φυσικής αναγέννησης νέων φυταρίων από σπόρους. Στο πάρκο θα δημιουργηθούν λόφοι που θα προκύψουν από τη χρήση των μπάζων και αδρανών του έργου, και οι οποίοι θα συμβάλουν στο θετικό οικολογικό αποτύπωμα των νέων επιφανειών πρασίνου, αφού θα περιορίσουν τις μεταφορές για την απομάκρυνση των υλικών.

Με τη δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της «Λεωφόρου» σε χώρο πρασίνου στην πυκνοδομημένη περιοχή της Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κεντρικές πλατείες και τα πλατώματα που θα φιλοξενούν αναψυκτήρια θα καταλαμβάνουν ελάχιστο τμήμα του πάρκου, ενώ στην κατασκευή τους θα δοθεί έμφαση στη χρήση βιοκλιματικών και φιλικών στο περιβάλλον υλικών. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αναβάθμιση των υποδομών (έργα οδοποιίας, κατασκευής δικτύων, πεζοδρόμια κ.ά.), αναμένεται να συμβάλουν στην ολιστική ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα δημιουργώντας ένα αυθεντικό τοπίο, ανθεκτικό στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Βασίλη Αξιώτη, «επεκτείνουμε την πόλη στην “ξεχασμένη” για χρόνια γειτονιά του Βοτανικού. Το νέο μητροπολιτικό πάρκο είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές της Αθήνας».

«Είναι ένα απόλυτα δρομολογημένο έργο το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εκτελείται», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας: «Θα έχουμε πάρκο στο τέλος του 2025, γήπεδο το 2026, και ύστερα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, όταν θα έχει παραδοθεί το νέο γήπεδο, με το κλειδί στο χέρι στον Βοτανικό, θα μπορούμε να ρίξουμε τη Λεωφόρο για να κερδίσουμε άλλον έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας».

Από την άλλη, ερωτηθείς για το κόστος ανάπλασης της Πανεπιστημίου ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή έχει προϋπολογισμό λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω από 1% του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων. Σε σχέση με τα οικονομικά του δήμου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έρχεται νέα μείωση των δημοτικών τελών. «Πέρυσι για πρώτη φορά μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 5% οριζόντια. Δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη περικοπή στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων και το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και φέτος τον Οκτώβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή