Νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία περιλαμβάνουν – Πότε τίθενται σε ισχύ

Νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία περιλαμβάνουν – Πότε τίθενται σε ισχύ

Οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα κοστίζουν 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη, με την έκδοσή τους να αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα ταυτότητα αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.

Στόχος είναι η διαδικασία αντικατάστασης να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024, ενώ όπως τονίζουν οι Αρχές, η δημιουργία ενός ταυτοποιητικού και ταξιδιωτικού εγγράφου με σύγχρονα επίπεδα ασφαλείας δεν θίγει ζητήματα ελευθερίας και πίστης των πολιτών.

Οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα κοστίζουν 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη, με την έκδοσή τους να αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία

Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτας ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι «το λεγόμενο τσιπάκι της ταυτότητας θα περιέχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έχει πάνω και θα φαίνονται στην ταυτότητα. Επιπρόσθετα περιέχει την φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα». Τα δεδομένα κάθε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι αρμόδιες Αρχές.

Αναφορικά με το θέμα του γεωεντοπισμού, δηλαδή εντοπισμού του στίγματος κάποιου ατόμου, η κ. Δημογλίδου απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα γεωεντοπισμού από το τσιπάκι. Η μόνη περίπτωση που σε πολλά εισαγωγικά θα εντοπίζεται ένας πολίτης είναι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο που θα σκανάρεται η ταυτότητα και θα φαίνεται ότι περνάει από την χώρα μας σε μία άλλη χώρα».

Μετά τον Αύγουστο του 2026 σε ισχύ μόνο οι νέες ταυτότητες

Μετά τις 6 Αυγούστου 2026 η παλιά ταυτότητα θα χάσει τη διεθνή ισχύ της, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή