Κακοκαιρία «Daniel»: «Παρόμοιες συνθήκες συναντήσαμε στην επέλαση του Ιανού»

Κακοκαιρία «Daniel»: «Παρόμοιες συνθήκες συναντήσαμε στην επέλαση του Ιανού»

Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» αν και δεν είναι σπάνιο, αιφνιδιάζει τους ειδικούς με τη χρονική στιγμή στην οποία εκδηλώνεται

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζεται αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» να βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και τους ειδικούς να υπολογίζουν την επικινδυνότητα του επεισοδίου βροχόπτωσης στην κατηγορία 5, δηλαδή το μέγιστο επίπεδο.   

Ειδικότερα, το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης είναι υπαίτιο για την πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου, στην οποία δόθηκε το όνομα «Daniel» και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Και μπορεί, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Σταύρος Ντάφης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το συγκεκριμένο φαινόμενο να έχει εκδηλωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, ωστόσο, είναι αρκετά ασυνήθιστο για την εποχή, καθώς στο παρελθόν εκδηλωνόταν από τα μέσα φθινοπώρου και μετά.

Συγκρίνοντας την ένταση του φαινομένου με άλλα αντίστοιχα που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας, ο κ. Ντάφης τονίζει πως παρόμοιες μετεωρολογικές συνθήκες ως προς τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα συναντήσαμε τελευταία φορά κατά το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Ψυχρή Λίμνη» διαρκείας

«Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αντικυκλώνα στην Κεντρική Ευρώπη και δύο βαρομετρικών χαμηλών δυτικά και ανατολικά του. Ηδη το βαρομετρικό χαμηλό στη Δυτική Ευρώπη προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία και συνθήκες καύσωνα στη Γαλλία», εξηγεί ο κ. Ντάφης προσθέτοντας πως το βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Ευρώπη επηρεάζει ήδη τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και θα παραμείνει πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο παράγοντας που συντελεί στην εκδήλωση του συγκεκριμένου φαινομένου είναι η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου, κάτι που οδηγεί στην ανάπτυξη καταιγίδων.

Από τις ζεστές θάλασσες στην… «Ψυχρή Λίμνη»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς η υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση του φαινομένου πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. 

«Συνήθως οι “Ψυχρές Λίμνες” εμφανίζονται στο γεωγραφικό μας πλάτος μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο, αφού έχουν προηγηθεί άλλες κακοκαιρίες. Αυτή τη φορά, οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας έχουν στη διάθεσή τους εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας. Εμπλουτίζονται λοιπόν με μεγάλα ποσά υγρασίας από το Αιγαίο Πέλαγος καθώς κινούνται γρήγορα προς την περιοχή του βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο και στην πορεία τους βρίσκουν την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκλίνουν με άλλες τοπικές ροές. Εκεί ανυψώνονται απότομα, ψύχονται και συμπυκνώνονται αφήνοντας μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα», εξηγεί ο κ. Ντάφης.

Πάντως, παρότι παρόμοιες καιρικές συνθήκες συναντάμε κυρίως στις τροπικές περιοχές, όπου η ατμόσφαιρα είναι κορεσμένη σε υδρατμούς σε μεγάλο «βάθος», από το έδαφος μέχρι την κορυφή της τροπόσφαιρας, ακριβώς το ίδιο θα συμβεί σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής Ελλάδα την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023.

Νωρίς να μιλήσουμε για “Μεσογειακό Κυκλώνα”

Όσο για το αν θα δημιουργηθεί Μεσογειακός Κυκλώνας, όπως είχε γίνει και με την κακοκαιρία «Ιανός», ο κ. Ντάφης επισημαίνει πως σε πρώτη φάση δεν αφορά τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 7/9.

«Είναι αρκετά νωρίς για να κάνουμε αναφορά σε Μεσογειακό Κυκλώνα, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα διαφωνούν σημαντικά για τη δημιουργία του», καταλήγει ο ειδικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή