Από το αναπηρικό αμαξίδιο στο πιλοτήριο ακροβατικών αεροσκαφών

Από το αναπηρικό αμαξίδιο στο πιλοτήριο ακροβατικών αεροσκαφών

Οι WeFly, το μοναδικό ακροβατικό σμήνος στον κόσμο που αποτελείται από πιλότους με αναπηρία συμμετείχε στη φετινή Athens Flying Week

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία αεροπορική επίδειξη, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Τανάγρα, τις εντυπώσεις των θεατών κλέβουν τα τρομερά πολεμικά αεροσκάφη, ο εκκωφαντικός ήχος των κινητήρων, οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες και οι εντυπωσιακοί ελιγμοί.

«Απέναντι» σε υπερσύγχρονες πολεμικές μηχανές όπως το αμερικανικό F-35, τα F-16 και το γαλλικό Rafale, ένα μικρό σμήνος από την Ιταλία, αποτελούμενο από τρία υπερελαφρά αεροσκάφη κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα πιο δυνατό από το ατσάλι και τη φωτιά. 

Οι WeFly, το μοναδικό ακροβατικό σμήνος στον κόσμο που αποτελείται από πιλότους με αναπηρία συμμετείχε στη φετινή Athens Flying Week.

Από το αναπηρικό αμαξίδιο στο πιλοτήριο ακροβατικών αεροσκαφών-1
Πηγή: Νταβίνα Ρέτση / Athens Flying Week

Ο Αλεσάντρο Παλέρι, αρχηγός του σμήνους και νούμερο ένα του σχηματισμού, μίλησε στην «Κ» αμέσως μετά την προσγείωση του στην 114 Πτέρυγα Μάχης, έχοντας ολοκληρώσει μία ακόμη αεροπορική επίδειξη.

«Η αεροπορία είναι σαν τη ζωή»

«Στη ζωή έρχεσαι αντιμέτωπος με αρκετές δυσκολίες, το ίδιο συμβαίνει και στον αέρα. Αλλά αν ακολουθείς τον στόχο σου με πίστη και αφοσίωση, τότε θα τον πετύχεις, ό,τι δυσκολίες και αν σου τύχουν» λέει καθώς βγαίνει από το τροποποιημένο ακροβατικό αεροσκάφος RV-7 Experimental για να καθίσει στο αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Αλεσάντρο αν και δεν μπορεί να περπατήσει, «χορεύει» στον αέρα. 

«Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να πετάει. Ούτε ο Ίκαρος ήταν. Ούτε εγώ έχω φτερά, ούτε εσείς έχετε φτερά. Χρειαζόμαστε κάτι για να πετάξουμε, ένα αεροπλάνο. Εσείς μπορείτε να το πιλοτάρετε χρησιμοποιώντας πετάλια και χειριστήρια. Εγώ θα χρησιμοποιήσω δύο χειριστήρια. Είναι το ίδιο πράγμα. Και οι δύο θέλουμε κάτι για να μεταφέρει τις εντολές μας στο αεροπλάνο» λέει.

Από το αναπηρικό αμαξίδιο στο πιλοτήριο ακροβατικών αεροσκαφών-2
Πηγή: Νταβίνα Ρέτση / Athens Flying Week

«Ήθελα να νιώσω πως είναι να πετάς»

Ο Αλεσάντρο έμεινε παράλυτος σε ηλικία δεκαπέντε ετών μετά από βουτιά σε ρηχή πισίνα. Η ζωή του άλλαξε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Στο πανεπιστήμιο σπούδασε αεροναυπηγική και λίγο πριν αποφοιτήσει ένιωσε την ανάγκη να βιώσει την αδρεναλίνη και την ελευθερία που σου προσφέρει η εμπειρία της πτήσης. «Προσπάθησα να τροποποιήσω ένα συμβατικό αεροπλάνο ώστε να μπορούν να πετάνε άνθρωποι που δεν έχουν τον έλεγχο όλων των μελών του σώματος τους» λέει στην «Κ». Τα αεροπλάνα των WeFly, ανήκουν στην κατηγορία των πειραματικών αεροσκαφών (Experimental) και σχεδιάζονται από τα μέλη της ομάδας.

«Δοκίμασα να τοποθετήσω το πηδάλιο στα χέρια και να εξελίξω κάποια υπερελαφρά αεροσκάφη καθώς αυτός είναι ο πιο δημοφιλής τύπος αεροπλάνου για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αεροπορία. Συνειδητοποίησα ότι διάβαζα πολλά μαθηματικά και πολλή φυσική και μελετούσα πράγματα που δεν τα είχα νιώσει ποτέ. Έτσι άρχισα να αναζητώ κάποια σχολή για να πάρω το δίπλωμα μου. Ξεκίνησα τα μαθήματα το 1999 και μέχρι το 2008 είχα πάρει το πτυχίο PPL μεγαλύτερης κατηγορίας». 

Από το αναπηρικό αμαξίδιο στο πιλοτήριο ακροβατικών αεροσκαφών-3
Πηγή: Νταβίνα Ρέτση / Athens Flying Week

Από την πτήση στα…ακροβατικά

Η «ελευθερία» της πτήσης δεν ήταν αρκετή για τον Αλεσάντρο. Ο επίμονος Ιταλός ήθελε να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να εξασφαλίσει την επάρκεια αεροπορικών επιδείξεων (Display Pilot) ώστε να συμμετέχει στα μεγαλύτερα airshow του κόσμου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι για τα άτομα με αναπηρία ο ουρανός δεν είναι το όριο.

«Τα ακροβατικά έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Για όλους, όχι μόνο για τους πιλότους με αναπηρία. Απαιτούν σκληρή εκπαίδευση. Όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Πρέπει να είσαι «φίλος» του ουρανού. Αν εκπαιδευτείς σωστά, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Όλοι μπορούν να πετάξουν, οπότε γιατί να μην μπορώ κι εγώ;».

Από το αναπηρικό αμαξίδιο στο πιλοτήριο ακροβατικών αεροσκαφών-4
Πηγή: Νταβίνα Ρέτση / Athens Flying Week

«Να πετάξουν»

Η παραπληγία δεν εμπόδισε ποτέ τον Αλεσάντρο να κυνηγήσει το όνειρο του, τη δυνατότητα να πετάει. «Είναι λογικό να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός. Να αισθάνεσαι σαν ένα μικρό αυτοκινητάκι δίπλα σε ένα μεγάλο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Αλλά και το αυτοκινητάκι μπορεί να τρέξει γρήγορα. Αρκεί να μάθεις να το οδηγείς γρήγορα. Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς τα πιο δυνατά σου σημεία, τους μυς που μπορείς να ελέγξεις καλύτερα. Όπως σε κάθε μορφή αναπηρίας, πρέπει να ενδυναμώσεις τις αισθήσεις ή τα μέρη του σώματος που ακόμη λειτουργούν. Δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείς κάποιον άλλο παρά μόνο τον εαυτό σου. Και να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που μπορείς να κάνεις» λέει στην «Κ» και παροτρύνει όσους αγαπούν την αεροπορία, «να πετάξουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT